ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Ο “ΚΑΛΟΣ ΜΠΑΤΣΟΣ” ΡΕΝΤΣΙ

Ο Γιάνης Βαρουφάκης με κείμενο στο blog του απάντησε στον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, που δήλωσε «ξεφορτωθήκαμε αυτόν τον Γιάνη Βαρουφάκη». 

Το κείμενο του κ. Βαρουφάκη:

Ο κ. Ρέντσι πανηγύριζε αφού με «ξεφορτώθηκε», επικαλούμενος την «απομάκρυνσή» μου από τη «σκηνή» ως ένα σημάδι ότι οι «αποστάτες» πετάχτηκαν. Είναι μία ψευδαίσθηση με κίνητρο. Τον προηγούμενο Ιούλιο «ξεφορτώθηκαν» κάτι πιο σημαντικό από εμένα. Αυτό είναι το μήνυμά μου προς τον Ιταλό πρωθυπουργό.

Ο κ. Ρέντσι με παρουσιάζει σαν έναν αποστάτη που έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα είναι στην πολιτική έρημο. Η αλήθεια είναι πιο απογοητευτική. Σε αντίθεση με πολλούς από τους συντρόφους μου, παρέμεινα πιστός στην πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ που μας εξέλεξε στις 25 Ιανουαρίου ως ένα ενιαίο κόμμα που έφερε την ελπίδα στους Ελληνες και τους Ευρωπαίους. Ελπίδα για τι; Για μία μόνιμη έξοδο από τα προγράμματα δανείων που έχουν κοστίσει ακριβά στην Ευρώπη και καταδίκασαν την Ελλάδα σε μόνιμη ύφεση και προοιώνισαν αποτυχημένες πολιτικές για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Τι συνέβη; Υπό την ακραία σκληρότητα των Ευρωπαίων ηγετών, ανάμεσά τους ο κ. Ρέντσι (ο οποίος αρνήθηκε να συζητήσει λογικά τις προτάσεις της Ελλάδας), ο πρωθυπουργός μου, ο Αλέξης Τσίπρας, υπέστη στις 12 και 13 Ιουλίου αβάστακτο bullying ωμό εκβιασμό, απάνθρωπες πιέσεις. Ο κ. Ρέντσι έπαιξε κεντρικό ρόλο στο να βοηθήσει να σπάσει ο Αλέξης, με την τακτική του ”καλού μπάτσου”, βασισμένη στο ”Αν δεν υποχωρήσεις θα σε καταστρέψουν, σε παρακαλώ πες τους ναι”’.

Ο Αλέξης και εγώ πήραμε διαφορετικούς δρόμους γιατί διαφωνήσαμε για το αν μπλόφαραν ή όχι και για το αν εμείς είχαμε το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να υπογράψουμε μία ακόμη μη βιώσιμη συμφωνία, παραδίδοντας στην αδίστακτη Τρόικα τα κλειδιά από ότι απέμεινε από το ελληνικό κράτος. Αυτό ήταν και παραμένει μία διαφωνία ανάμεσα στον Αλέξη και εμένα.

Μετά από αυτή τη διαφωνία, ο Αλέξης επέβαλε μία αναστροφή στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τα δάνεια (τα αποδέχθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ ως αναγκαίο κακό) και ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των μελών του κόμματος δεν μπορούσαν να τον ακολουθήσουν σε αυτό το δρόμο. Δεν ήταν μόνο η Λαϊκή Ενότητα που έφυγε. Ηταν άνθρωποι όπως ο Τάσος Κορωνάκης, ο γραμματέας του κόμματος, εγώ και πολλοί πολλοί άλλοι που ποτέ δεν συμμερίζονταν την ατζέντα της Λαϊκής Ενότητας. Δεν ήμασταν αποστάτες, απλά σύντροφοι που διαφώνησαν με τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε νέο ΠΑΣΟΚ, που αρνήθηκαν να μπουν στις τάξεις αποσχιθέντων κομμάτων, όπως η Λαϊκή Ενότητα και που επέλεξαν να μείνουν εκτός αυτών των θλιβερών βουλευτικών εκλογών οι οποίες δεν μπορούσαν, όπως και δεν έκαναν, να έχουν ως αποτέλεσμα ένα κοινοβούλιο ικανό να εφαρμόσει ένα βιώσιμο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα.

Πίσω στον κ. Ρέντσι. Κύριε Ρέντσι, έχω ένα μήνυμα για εσάς: Μπορείτε να πανηγυρίζετε όσο θέλετε για το γεγονός ότι δεν είμαι πλέον υπουργός Οικονομικών, ούτε καν στη βουλή. Αλλά δεν μπορείτε να με ξεφορτωθείτε. Είμαι ακμαίος πολιτικά, όπως οι άνθρωποι στην Ιταλία μου θυμίζουν όταν περπατώ στους δρόμους της όμορφης χώρας σας. Οχι, αυτό που ξεφορτωθήκατε, συμμετέχοντας σε αυτό το ποταπό πραξικόπημα ενάντια στον Αλέξη Τσίπρα και την ελληνική δημοκρατία τον περασμένο Ιούλιο ήταν η ίδια σας η αξιοπιστία ως Ευρωπαίος δημοκράτης. Πιθανότατα, την ψυχή σας κιόλας. Ευτυχώς, αυτό δεν είναι μη αναστρέψιμο. Αλλά πρέπει να κάνετε σοβαρές επανορθώσεις. Ανυπομονώ να σας δω να επιστρέφετε στις τάξεις των δημοκρατών της Ευρώπης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ