ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΦΙΛΙ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΤΗΝ ΤΕΡΗΔΟΝΑ; ΝΑΙ, ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ…

Όταν σας ελκύει κάποιος, θέλετε να αγγίξετε τα χείλη του με τα δικά σας. Κατά κάποιο τρόπο αυτό είναι περίεργο, το να θέλετε –δηλαδή-  να αγγίξετε με το στόμα σας το στόμα κάποιου άλλου. Περίεργο μεν, καλό για την υγεία, δε. Όπως  αποδεικνύεται, το φιλί έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Δείτε 6 από αυτά:

  1. Το Φιλί Ενισχύει το Ανοσοποιητικό σας Σύστημα

Η ανταλλαγή των μικροβίων είναι αυτό που κάνει μερικούς ανθρώπους να αποφεύγουν το φιλί, αλλά είναι αυτή ακριβώς η ανταλλαγή που ενισχύει τη δύναμη του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Στην πραγματικότητα, το φιλί δρα όπως ο εμβολιασμός: σας δίνει μια μικρή ποσότητα αγνώστων βακτηρίων, ενάντια στα οποία το σώμα σας αναπτύσσει ανοσοαπόκριση, καθιστώντας το πιο ικανό να καταπολεμήσει τα βακτήρια, όταν τα συναντήσει αργότερα.

  1. Φιλί καταπολεμά την Τερηδόνα

Το φιλί διεγείρει την παραγωγή σάλιου. Το σάλιο βοηθά στον καθαρισμό των δοντιών σας και στο ξαναχτίσιμο του σμάλτου τους. Η παραγωγή του σάλιου διεγείρεται επίσης κατά τη διάρκεια του φαγητού, αλλά εκείνη τη στιγμή τα τρόφιμα ταυτόχρονα κάνουν και ζημιά. Με το φιλί επομένως έχετε το κέρδος, χωρίς τη ζημιά.

  1. Το φιλί σας κάνει ευτυχισμένους

Όταν φιλάτε και σας φιλούν, ο εγκέφαλός σας απελευθερώνει ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη, ένας νευροδιαβιβαστής που συνδέεται με την ευχαρίστηση και την εξάρτηση, προκαλεί ανάταση. Το φιλί απελευθερώνει επίσης την ορμόνη σεροτονίνη. Η σεροτονίνη μας κάνει να αισθανόμαστε καλά. Όταν πηγαίνετε έξω μια όμορφη μέρα και αισθάνεστε οτι όλα είναι καλά στον κόσμο, αυτό το συναίσθημα προέρχεται από τη σεροτονίνη. Τα φάρμακα που δημιουργούν συναισθήματα ευφορίας και εκείνα που καταπολεμούν την κατάθλιψη γενικά προσπαθούν να αυξήσουν τα επίπεδα της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης του εγκεφάλου σας. Έτσι δεν προκαλεί  καμία κατάπληξη το γεγονός ότι τα φιλιά βελτιώνουν τη διάθεσή σας.

  1. Το Φιλί Ανακουφίζει από τον Πόνο

Η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η οξυτοκίνη, που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του φιλιού, είναι φυσικά αναλγητικά. Δεν είναι τόσο ισχυρά όσο τα φάρμακα που αγοράζετε, αλλά έχει αποδειχθεί ότι σίγουρα σας ανακουφίζουν από τον πονοκέφαλο. Την επόμενη φορά που θα έχετε έναν ήπιο πονοκέφαλο ή πόνο από προεμμηνορροϊκές κράμπες, δοκιμάστε ένα παθιασμένο φιλί με τον/την αγαπημένο/η σας πριν πάτε για το μπουκάλι με τα χάπια.

  1. Το Φιλί μειώνει το Στρες

Όταν φιλάτε κάποιον/α τα επίπεδα της κορτιζόλης σας πέφτουν. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι το επίπεδο του στρες σας μειώνεται. Εκτός από την πτώση της κορτιζόλης, στα μετρήσιμα οφέλη ενός φιλιού περιλαμβάνονται η πτώση της αρτηριακής πίεσης και η αύξηση του αισθήματος της ευεξίας.

  1. Τα φιλιά σας βοηθούν να παραμένετε Μαζί

Το φιλί συμβαίνει όταν δύο άνθρωποι έχουν επιλέξει να εισέλθουν ο ένας στον προσωπικό χώρο του άλλου, να δημιουργήσουν ένα δεσμό. Όταν φιλάτε κάποιον/α απελευθερώνεται οξυτοκίνη, που συχνά αναφέρεται ως η «ορμόνη της σχέσης.” Αν το φιλί είναι βαθύ, λίγη από την τεστοστερόνη του άνδρα εισέρχεται στο αίμα της γυναίκας, αυξάνοντας τη σεξουαλική της απάντηση. Εν τω μεταξύ, η οξυτοκίνη ενισχύει τα συναισθήματα της πίστης του άνδρα. Η έρευνα δείχνει ότι όταν οι άνδρες έχουν περισσότερη οξυτοκίνη στο σύστημά τους, αποστασιοποιούνται από τα θηλυκά με τα οποία δεν συνδέονται.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την υγεία; Μια μακροχρόνια σεξουαλική σχέση στην οποία το φιλί είναι βασικό συστατικό, έχει αποδειχθεί ότι έχει τεράστια οφέλη για την υγεία, και παρατείνει τη ζωή σας για τουλάχιστον πέντε έτη.

Όταν ένα ζευγάρι είναι μαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχει την τάση να φιλιέται λιγότερο και τα επίπεδα των ορμονών που απελευθερώνονται τείνουν να μειώνονται. Αν συνεχίσετε όμως να διατηρείτε το φιλί στη ζωή σας, καθώς συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές, μπορείτε και οι δύο να καρπωθείτε τα οφέλη για την υγεία σας για πολλά χρόνια στο μέλλον.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ