Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ;

Μια έρευνα 10 ετών απάντησε τελικά σε ένα ερώτημα που ταλανίζει πολύ κόσμο εδώ και χρόνια.

Η έρευνα δεν βρήκε στοιχεία που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American College of Cardiology, οι ερευνητές παρακολούθησαν τη σεξουαλική δραστηριότητα θυμάτων καρδιακής προσβολής κατά τη διάρκεια μιας περιόδου δέκα ετών.

Δεν βρήκαν «αυξημένο κίνδυνο που να συνδέεται με την σεξουαλική δραστηριότητα», με αποτέλεσμα οι ερευνητές να “καθησυχάζουν” τους ασθενείς ότι «δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και θα πρέπει να συνεχίζουν κανονικά τη σεξουαλική τους δραστηριότητα.»

Η μελέτη επιδιώκει να καταρρίψει τους μακροχρόνιους ισχυρισμούς ότι το σεξ μετά από μια καρδιακή προσβολή μπορεί να προκαλέσει ένα άλλο επεισόδιο.

Στη μελέτη συμμετείχαν 536 ασθενείς, στο πλαίσιο ενός προγράμματος αποκατάστασης μετά από καρδιακή προσβολή (γνωστό ως έμφραγμα του μυοκαρδίου), οι οποίοι έδιναν αναφορά για τη σεξουαλική τους δραστηριότητα πριν και μετά την προσβολή.

Μόνο το 0,7% ανέφεραν ότι έπαθαν καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, ενώ 1,5% είχε κάνει σεξ τρεις έως πέντε ώρες πριν από το συμβάν.

Οι ερευνητές, που βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο Ulm στη Γερμανία, δήλωσαν στην εφημερίδα Los Angeles Times, ότι είναι «πολύ απίθανο η σεξουαλική δραστηριότητα να αποτελεί σημαντική αιτία».

Στα ευρήματά τους επίσης, οι συμμετέχοντες που είχαν περισσότερο σεξ πριν το καρδιακό επεισόδιο είχαν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν και δεύτερο.

Οι ερευνητές ωστόσο, τόνισαν το γεγονός ότι στην έρευνά τους τα άτομα που συμμετείχαν και είχαν καρδιαγγειακά προβλήματα, ήταν νεότερης ηλικίας και με καλή φυσική κατάσταση ( και όχι μεγαλύτερης ηλικίας).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ