Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΙΟ ΤΩΝ ΒΟΟΕΙΔΩΝ

Οι γυναίκες που έχουν μολυνθεί με έναν ιό που ονομάζεται ιός της λευχαιμίας των βοοειδών (BLV) μπορεί να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Στη μελέτη, ερευνητές εξέτασαν τον ιστό του μαστού περίπου 240 γυναικών για BLV, και διαπίστωσαν ότι το 59% των δειγμάτων από τις γυναίκες που είχαν καρκίνο του μαστού έδειξαν σημάδια BLV, ενώ μόνο το 29% των δειγμάτων από τις γυναίκες χωρίς καρκίνο του μαστού έδειξαν σημάδια παρουσίας του ιού.

Η ανάλυση των δεδομένων αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του μαστού, όπως είναι οι γυναίκες που καταναλώνουν πολύ αλκοόλ, είναι παχύσαρκες, ή ακολουθούν ορμονική θεραπεία μετά την εμμηνόπαυση, έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο, εάν ο ιός της λευχαιμίας των βοοειδών είναι παρών.

Ο BLV συναντάται συχνά σε αγέλες βοοειδών, μολύνοντας τα κύτταρα του αίματος των ζώων και των ιστών του μαστού. Οι περισσότερες αγελάδες δεν αρρωσταίνουν από τον ιό, αν και ένα πολύ μικρό ποσοστό αναπτύσσουν καρκίνο του λεμφικού συστήματος.

Οι ερευνητές εξακολουθούν να εργάζονται για να βρουν πώς ο ιός μεταδίδεται στους ανθρώπους. «Είναι πιθανό τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το βόειο κρέας να είναι πηγή της μόλυνσης» είπαν οι ερευνητές. Η νέα μελέτη δεν εντοπίζει τον τρόπο που ο BLV είχε μολύνει τα δείγματα του ιστού του μαστού.

“Το πιο σημαντικό πράγμα τώρα είναι να μάθουμε πώς ο ιός μεταδίδεται στους ανθρώπους”, δήλωσε η Gertrude Buehring, επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης και καθηγήτρια ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Berkeley. “Μεταδίδεται από τα βοοειδή, ή από άλλους ανθρώπους;”

Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα μέσα σε ένα κοπάδι, επειδή όταν το γάλα από μια μολυσμένη αγελάδα αναμιγνύεται με το γάλα από άλλες αγελάδες, και με αυτό τρέφονται τα μοσχάρια, τότε όλα τα μοσχάρια μπορεί να μολυνθούν – ακόμη και αν η δική τους μητέρα είναι BLV-αρνητική, είπε η Buehring.

Σε έρευνα του 2007 από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, ερευνητές εξέτασαν περισσότερες από 500 δεξαμενές σε σταβλικές εγκαταστάσεις που περιείχαν γάλα το οποίο προέρχονταν από πολλές αγελάδες. Οι δοκιμές έδειξαν ότι το γάλα ήταν θετικό στα αντισώματα του ιού της λευχαιμίας των βοοειδών στο 100% των επιχειρήσεων γαλακτοκομικών με μεγάλα κοπάδια (500 ή περισσοτέρων αγελάδων). Ακόμη και σε μικρές επιχειρήσεις γαλακτοκομικών προϊόντων, με λιγότερες από 100 αγελάδες, το 83% του γάλακτος ήταν θετικό στον ιό.

Πέρυσι, η Buehring με άλλη της μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Emerging Infectious Diseases, ανέτρεψε την μακροχρόνια πεποίθηση ότι ο BLV δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα ο ιός θα μπορούσε να μεταδοθεί στον άνθρωπο μέσω της κατανάλωσης μη καλοψημένου κρέατος ή μη παστεριωμένου γάλακτος.

Ωστόσο, η νέα μελέτη αν και δείχνει μια σχέση, δεν μπορεί να προσδιορίσει αν υπάρχει σχέση αιτίας-αποτελέσματος μεταξύ του ιού και του καρκίνου του μαστού. Η Buehring σημειώνει οτι αν μελλοντική έρευνα αποδείξει ότι ο BLV σίγουρα προκαλεί  καρκίνο του μαστού, τότε ίσως θα έπρεπε να ετοιμάζουμε ένα εμβόλιο για την πρόληψη του καρκίνου – κατά του BLV.

Προς το παρόν, οι ερευνητές λένε ότι είναι ακόμα αβέβαιο κατά πόσο ο ιός της λευχαιμίας των βοοειδών μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού. Ο Δρ Michael Greger, διευθυντής της δημόσιας υγείας, και κτηνοτροφίας, στο Humane Society των Ηνωμένων Πολιτειών και στο Humane Society International, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι είναι επίσης πιθανό οι καρκινικοί ιστοί να προσελκύουν τον ιό. Ο Greger, ο οποίος είναι επίσης γενικός γιατρός που ειδικεύεται στην κλινική διατροφή, έχει μελετήσει τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία των ζώων που προέρχονται από την εκβιομηχανισμένη κτηνοτροφία.

«Ίσως υπάρχει κάτι στον καρκινικό ιστό του μαστού που προσελκύει με κάποιο τρόπο τον ιό, ή παρέχει ένα καλό σπίτι στον ιό,” είπε ο Greger.

«Το επόμενο βήμα θα είναι να ακολουθήσουμε γυναίκες που έχουν εκτεθεί στον ιό, και να δούμε αν αυτές οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού,» είπε.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 15 Σεπτέμβρη 2015 στο περιοδικό PLoS ONE.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ