ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΙΛΕΛΕΡ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο δήμος Κιλελέρ συμμετέχει στο Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων και υλοποιεί μέσω του δικτύου το πρόγραμμα « Πρόληψη Σακχαρώδη Διαβήτη με Δωρεάν Εξετάσεις στο Γενικό Πληθυσμό». Οι εξετάσεις για τον σακχαρώδη διαβήτη αφορούν στο σύνολο των κατοίκων του δήμου

και πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα στον Πλατύκαμπο, τη Χάλκη, τη Νίκαια και το Κιλελέρ. Το πρόγραμμα περατώνεται με εξετάσεις τη Δευτέρα 28.9 στο δημοτικό κατάστημα Αρμενίου και την Τρίτη 29.9 στο δημοτικό κατάστημα Κραννώνα από τις 8:30 έως τις 12:30.

Το Πρόγραμμα έχει ως στόχο την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της νόσου μέσω της μέτρησης του γενικού πληθυσμού, καθώς ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες αυξημένης νοσηρότητας και πρόωρης θνησιμότητας. Οι μεταβολικές διαταραχές που προκαλούνται από το σακχαρώδη διαβήτη συνδυάζονται με την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, περιφερικής αρτηριοπάθειας, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, νεφροπάθειας κλπ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σε όλες τις ηλικίες, εκτιμάται ότι τουλάχιστον 1 στους 20 θανάτους αποδίδεται άμεσα ή έμμεσα στο σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ), ενώ στις ηλικίες 35 έως 65 ετών η αναλογία είναι τουλάχιστον 1 στους 10 θανάτους. Στην Ελλάδα περίπου το 8% του πληθυσμού νοσεί από σακχαρώδη διαβήτη, πολλές φορές χωρίς να το γνωρίζει στα αρχικά κυρίως στάδια. Αν και ο σακχαρώδης διαβήτης θεωρείται μάστιγα των ανεπτυγμένων χωρών, είναι ένα νόσημα που σχετίζεται άμεσα με τη φτώχεια και επηρεάζει δυσανάλογα τις χαμηλές κοινωνικοοικονομικά ομάδες και τις μειονότητες.

 

 

 

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ