ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

 

Σε κόντρα μεταξύ του δημάρχου Π. Σαρχώση και επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης εξελίχθηκε η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση του θέματος του τσίπουρου, με δεδομένο ότι ο κ. Σαρχώσης πρότεινε να εκδοθεί ψήφισμα από το σώμα χωρίς να γίνει κάποια σύσκεψη παρουσία εκπροσώπων των άμεσα ενδιαφερόμενων.

Ο επικεφαλής της Δράσης Πολιτών Στ. Ροντούλης επεσήμανε ότι με ψηφίσματα δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα και σημείωσε ότι η παράταξή του θα περίμενε στη χθεσινή συνεδρίαση να είχαν κληθεί οι αμβυκούχοι, εκπρόσωποι του οινοποιείου, αμπελουργοί, εκπρόσωποι συνεταιρισμών και συλλόγων για να αποφασίσουν τον τρόπο που θα αντιδράσουν. Μάλιστα σημείωσε ότι η Δράση Πολιτών κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Για δυναμικές αντιδράσεις από την πλευρά του δήμου και των αγροτών έκανε λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης εκφράζοντας και αυτός τη διαφωνία του με την έκδοση ψηφίσματος το οποίο χαρακτήρισε έκθεση ιδεών. Μάλιστα σημείωσε ότι η παράταξή του θα συνταχθεί με τις ενέργειες και τις δράσεις του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Παρά τις αντιδράσεις των δύο παρατάξεων το δημοτικό συμβούλιο προχώρησε κατά πλειοψηφία στην έγκριση ψηφίσματος στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Τυρνάβου, στην 10η και από 29-09-2015 συνεδρίαση με την αριθ. 249/2015 απόφασή του, με αφορμή τη συζητούμενη αύξηση του φόρου για το τσίπουρο,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ   ΚΑΤΑ   ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Το τσίπουρο είναι ένα παραδοσιακό λαϊκό ποτό δεμένο άρρηκτα με την ιστορία της περιοχής μας. (Είναι γνωστό ότι η ονομασία του ούζου δημιουργήθηκε εδώ και δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα καλό τσίπουρο.)

Είναι το ποτό που στήριξε και στηρίζει το αμπέλι και έμμεσα την επιβίωση των αμπελοκαλλιεργητών της περιοχής μας αλλά και της χώρας μας γενικότερα.

Η προστασία του εθνικού αυτού ποτού είναι εθνική επιταγή γιατί ενσωματώνει την ιστορία και την κουλτούρα μας, τον κόπο και τον ιδρώτα των ελλήνων αμπελουργών και δίνει απασχόληση σε χιλιάδες χέρια γιατί είναι μια καλλιέργεια με αυξημένες απαιτήσεις εργασίας.

Η κατοχύρωση της ονομασίας τσίπουρο στην χώρα μας ήταν σημαντικός σταθμός και αποτελεί εργαλείο και πρόσκληση για την αύξηση της παραγωγής και την διεθνή αναγνώρισή του.

Για μας η προστασία του τσίπουρου σημαίνει προστασία της αμπελοκαλλιέργειας.

Η οποιαδήποτε συζήτηση για αύξηση της φορολογίας είναι ανεπίτρεπτη, διότι θα επιφέρει πλήγμα σε ένα δικό μας τοπικό προϊόν, που αφορά κυρίως μικροκαλλιεργητές, σε όφελος του εισαγομένου οινοπνεύματος που προέρχεται από άλλες γεωργικές πρώτες ύλες από άλλες χώρες.

Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε συζήτηση στο θέμα αυτό πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της κατανάλωσης του τοπικού μας ποτού και όχι το αντίθετο.

Διότι το ανεπίτρεπτο που επιχειρείται είναι να αυξηθεί η φορολογία του τσίπουρου κατά 50% και να παραμείνει η φορολογία του ούζου στο μισό».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ