ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: ΑΛΛΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ, ΑΛΛΗ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ

Σχετικά με το έργο βιοκλιματικής ανάπλασης στο Φρούριο και πέριξ αυτού, η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Λαρισαίων σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

“Η αρνητική εξέλιξη που επισημαίνεται τις τελευταίες ημέρες από πολλούς φορείς και δημότες της πόλης σχετικά με το έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης στο φρούριο αποκαλύπτει για πολλοστή φορά τον χαρακτήρα των συγκεκριμένων έργων τα οποία και χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.

Από την πρώτη στιγμή η Λαϊκή Συσπείρωση στο δημοτικό συμβούλιο είχε επισημάνει ότι πρόκειται για έργο «βιτρίνα». Ένα έργο αποσπασματικό στο κέντρο της πόλης όπου δεν δίνει ουσιαστική ανάσα στους κατοίκους της γύρω περιοχής, παρά μονάχα εντάσσεται στον γενικότερο πολεοδομικό σχεδιασμό που εξυπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Σε αυτή τη κατεύθυνση ενδεικτική διαχρονικά είναι η προσαρμογή – αλλαγή των χρήσεων γης στο λόφο του “Φρουρίου” από το ΓΠΣ του 2009 που πρόσφατα αποτυπώθηκε σε ΦΕΚ, καθώς και η προσπάθεια αλλαγής των χρήσεων στο οικοδομικό τετράγωνο του Α’ αρχαίου θεάτρου.

Οι παραπάνω παρεμβάσεις στο σχεδιασμό του δημοσίου χώρου, καθώς και η επιχειρούμενη βιοκλιματική αναβάθμιση δεν υπηρετούν την πραγματική αναβάθμιση του ελεύθερου κοινόχρηστου χώρου και της ποιότητας ζωής, αλλά κυρίως ενισχύουν κοινές στρατηγικές αυτής και της προηγούμενης δημοτικής αρχής που εξυπηρετούν μερίδες του κεφαλαίου ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού μέσα από τη δήθεν αναβάθμιση της εικόνας και προσωπικότητας της πόλης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα παραπάνω ήταν στο παρελθόν η παράδοση και η κατεδάφιση του χαρακτηρισμένου κτιρίου των “Ξένια” στον όμιλο Δασκαλαντωνακη από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Τα 4,5 εκ ευρώ περίπου που θα κοστίσει το έργο, θα  μπορούσαν να αξιοποιηθούν για έργα ουσίας που λείπουν από τις συνοικίες της πόλης (πχ νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, έλεγχος αντισεισμικής θωράκισης των σχολικών κτηρίων, αξιοποίηση ελεύθερων χώρων, ακόμη και απαλλοτρίωση του χαρακτηρισμένου κοινόχρηστου χώρου που συνδέει την κεντρική πλατεία με το αρχαίο θέατρο, κα). Όμως η Ε.Ε. και οι εδώ κυβερνήσεις του κεφαλαίου αποδεικνύεται από την πραγματικότητα ότι δεν ενδιαφέρονται για τέτοια έργα ουσίας που προστατεύουν τα παιδιά μας και βελτιώνουν ουσιαστικά τις συνθήκες διαβίωσης του λαού.

Στο κομμάτι της αισθητικής του έργου πολλά θα μπορούσε να προσάψει κανείς. Η διαστρέβλωση της αρχικής μελέτης μέσα από τη ποιότητα της μελέτης εφαρμογής, η υπερδιαστασιολόγηση της κατασκευής μέσα από τη στατική μελέτη, η ανομοιογένεια των υλικών σε σχέση με το περιβάλλον στο λόφο του Φρουρίου και ιδιαίτερα με τα αρχαιοελληνικά, βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία είναι κάποιες από τις αρνητικές πλευρές.

Όμως χρειάζεται να ξέρουνε οι δημότες ότι εντελώς διαφορετική ήταν η αρχική μελέτη του μεγάλου Αρχιτεκτονικού γραφείου των Αθηνών που με απ’ ευθείας ανάθεση πήρε τη δουλειά από την προηγούμενη δημοτική αρχή, αλλιώς διαμορφώθηκε η μελέτη εφαρμογής και άλλη μελέτη τελικά εφαρμόζεται στην πράξη, γεγονός που εγείρει πολλά ερωτηματικά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή της ΝΔ, που συνεχίζει και η παρούσα που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, υποβαθμίζει συνεχώς τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, παραδίδοντας χωρίς διαδικασίες Αρχιτεκτονικών διαγωνισμών σε εξωτερικά γραφεία και συμβούλους μελέτες ανάλογου μεγέθους.

Έργα σαν και αυτό που αφορούν ζωτικούς κοινόχρηστους χώρους της πόλης θα πρέπει να είναι ενταγμένα σε έναν συνολικότερο κεντρικό πολεοδομικό σχεδιασμό που θα αναβαθμίσει τον κοινωνικό χαρακτήρα των κοινόχρηστων χώρων, αποδίδοντας τους πραγματικά στο λαό μέσα από πραγματικές πολυλειτουργικές αναπλάσεις που θα εξυπηρετούν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, τις λειτουργίες των νέων θεσμών, αλλά ταυτόχρονα την αειφορία και την νέα αισθητική.

Εκεί που οι απαιτήσεις του κεφαλαίου για νέα πεδία κερδοφορίας θα σταματήσουν μέσα από τις αναγκαίες αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας, θα ανοίξει το έδαφος για το νέο μοντέλο κοινωνικής πολεοδομίας, μέσα από την κοινωνικοποίηση της γης, για τη δημιουργία εντέλει του νέου μοντέλου πόλης.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ