ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ΚΑΙ ΕΝΠΕ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΦΛΕΓΟΝΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Στη σημερινή συνάντηση του Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας με τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Πάνο Κουρουμπλή συζητήθηκαν το σύνολο των θεσμικών και οικονομικών ζητημάτων που απασχολούν τις Περιφέρειες. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν και ο Υφυπουργός κ. Γιάννης Μπαλάφας και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Κώστας Πουλάκης.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του  ΔΣ της ΕΝΠΕ εξέθεσαν αναλυτικά τους όρους της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Περιφερειών. Συγκεκριμένα κατέθεσαν αναλυτικές προτάσεις και έτοιμες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τη μεταφορά αρμοδιοτήτων των αποκεντρωμένων διοικήσεων στους τομείς που δεν υπάρχει συνταγματικό κόλλημα.

Επίσης παρουσίασαν συγκεκριμένες  προτάσεις για την πάταξη της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας.

Τόνισαν ότι οι περιφέρειες είναι βιώσιμοι θεσμοί αλλά όπως προβλέπεται και από το Σύνταγμα και τον Καλλικράτη οι αρμοδιότητες τους πρέπει να συνοδεύονται και από πόρους. Επεσήμαναν τον κίνδυνο ότι το προσεχές διάστημα απαιτούνται επενδυτικοί πόροι για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της συντήρησης των δρόμων, των αποχιονισμών, της διευθέτησης ρεμάτων, της άρσης καταπτώσεων και των αποκαταστάσεων ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Έθεσαν το θέμα της άμεσης απόφασης για τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων περιοχών από τις πρόσφατες θεομηνίες αλλά και το συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων με τις περιφέρειες για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.  Ζήτησαν την άμεση προώθηση ενός σχεδίου νόμου που θα περιλαμβάνει τα πιο επείγοντα ζητήματα που απασχολούν τις περιφέρειες.

Ο Υπουργός εξέφρασε την επιθυμία να ενταθεί η επικοινωνία και η συνεργασία με τις περιφέρειες και  δεσμεύθηκε να συσταθεί άμεσα κοινή επιτροπή από την ΕΝΠΕ και το Υπουργείο για την άμεση προώθηση κοινά αποδεκτών λύσεων.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Κώστας Αγοραστός δήλωσε: “στη δύσκολη στιγμή για τη χώρα και τη αυτοδιοίκηση  ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μιας γρήγορης και αποτελεσματικής, αξιοκρατικής και απρόσωπης δημόσιας διοίκησης γιατί πιστεύουμε ότι μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση μπορεί να  συμβάλλει στο ξεπέρασμα της κρίσης. Θέσαμε τις βάσεις για μια ειλικρινή και αξιόπιστη συνεργασία, το αποτέλεσμα της οποίας διαχέεται στην κοινωνία. Αισιοδοξούμε στο επόμενο διάστημα με σχέδιο και χρονοδιάγραμμα να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές για την ανάπτυξη των  Περιφερειών της χώρας.”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ