74 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΑΜ

Την προηγούμενη Κυριακή στις 27/09/2015 συμπληρώθηκαν 74 χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, του ΕΑΜ. Ψυχή και καρδιά του ΕΑΜ υπήρξε το ΚΚΕ. Του ΕΑΜ που έγραψε το Έπος της Εθνικής μας Αντίστασης απελευθερώνοντας τη χώρα από την τριπλή κατοχή

των Γερμανών ναζί,  των Ιταλών και Βουλγάρων φασιστών, δίνοντας εκατόμβη θυμάτων, τα καλύτερα παιδιά του  λαού μας σ’ αυτόν τον ιερό αγώνα.
Νοιώθουμε περηφάνια γι’ αυτό- ότι, όταν τα γερμανικά στρατεύματα, οι Ιταλοί και οι Βούλγαροι φασίστες κατέκτησαν την Ελλάδα και οι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα, στις 27 Απριλίου 1941, ήταν οι κομμουνιστές που δραπέτευσαν από τους τόπους εξορίας όπου τους κρατούσε η δικτατορία Μεταξά, μαζί με άλλα στελέχη και μέλη του ΚΚΕ που δρούσαν στην παρανομία, που έσπευσαν να ανασυγκροτήσουν το πληγωμένο από τη Μεταξική δικτατορία ΚΚΕ και να οργανώσουν την Αντίσταση κατά των κατακτητών.
Τα στελέχη αυτά του Κ.Κ.Ε. ήταν: Διονυσία Παπαδομιχελάκη, Νικόλαος Δρέσιος (εκτελέστηκε), Γεώργιος Βασιλόπουλος, Κλέων Παπαλοϊζος, Σπύρος Αντύπας, Παντελής – Σίμος Καραγκίτσος και Βασίλης Μαρκεζίνης(εκτελέστηκε).

Ήδη είχε προηγηθεί, στις 31 Οκτώβρη 1940, το “ανοιχτό γράμμα προς τον ελληνικό λαό” του τότε ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη από τα μπουντρούμια της κρατικής ασφάλειας, που χάραξε τη γραμμή της πάλης στον ελληνοϊταλικό πόλεμο.
Σ’ αυτή τη γραμμή, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, αρχικά, δημιουργήθηκε το Εργατικό Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο(ΕΕΑΜ) στις 16 Αυγούστου 1941, και, αμέσως μετά, στις 27 Σεπτεμβρίου 1941, το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο.
Στις 16 Φλεβάρη του 1942 δημιουργήθηκε το ένοπλο τμήμα του, ο ΕΛΑΣ με καπετάνιο τον Αρη Βελουχιώτη. Ενα χρόνο αργότερα, στις 23 Φλεβάρη ιδρύθηκε η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η θρυλική ΕΠΟΝ. Δίπλα σε αυτές τις οργανώσεις έδρασαν η Εθνική Αλληλεγγύη, η Επιμελητεία του Αντάρτη και ο φρουρός των Λαϊκών αγωνιστών, η Οργάνωση για την Προστασία του Λαϊκού Αγώνα, η ΟΠΛΑ.

Επίσης, η θρυλική ΟΕΝΟ (ομοσπονδία Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων) που ιδρύθηκε στο Λονδίνο με πρωτοβουλία της ΚΟ Ναυτεργατών του ΚΚΕ και το ΕΛΑΝ, που διέθετε 100 σκάφη με περισσότερους από 1200 μαχητές.
Στο ΕΑΜ συσπειρώθηκε η μεγάλη πλειοψηφία του λαού (εργατική τάξη, μικρομεσαία αγροτιά, μεσαία στρώματα της πόλης). Πρωτοστάτης, ψυχή, καθοδηγητική δύναμη και αιμοδότης της ΕΑΜικής Αντίστασης υπήρξε το τιμημένο ΚΚΕ. Η Καισαριανή, το Κούρνοβο, το Χαϊδάρι, η Ακροναυπλία, ο Αϊ Στράτης, είναι μερικοί μόνον από τους τόπους θυσίας.
Ήταν το ΕΑΜ που οργάνωσε τον αγώνα και έσωσε το λαό από την πείνα. Που δημιούργησε φύτρα λαϊκής εξουσίας στις απελευθερωμένες περιοχές (Λαϊκή Αυτοδιοίκηση και Λαϊκή Δικαιοσύνη). Που τροφοδότησε τη λαϊκή πολιτιστική ανάταση. Που ίδρυσε την ΠΕΕΑ, την κυβέρνηση του Βουνού, το κεντρικό πολιτικό όργανο διοίκησης των απελευθερωμένων περιοχών, που οργάνωσε, κάτω από τη μύτη των κατακτητών τις εκλογές όπου συμμετείχε μαζικά ο λαός και, για πρώτη φορά ψήφισαν οι νέοι από 18 χρονών και οι γυναίκες.

Χάρη στο ΕΑΜ δεν στάλθηκε ούτε ένας εργάτης όμηρος για να δουλέψει στα γερμανικά εργοστάσια, αλλά και για να πολεμήσει κατά της σοβιετικής Ένωσης.
Ο ΕΛΑΣ καθήλωσε 8- 12 εχθρικές Μεραρχίες και προξένησε στους κατακτητές σοβαρές απώλειες, 30.000 νεκρούς και συνέλαβε 6.500 αιχμαλώτους.

Την ίδια ώρα που το ΕΑΜ συσπειρώνοντας τη συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, πολεμούσε για την απελευθέρωση της πατρίδας, η Αστική τάξη και το πολιτικό προσωπικό της, είτε συμβιβάζονταν με τους κατακτητές κηρύσσοντας αναμονή, είτε εγκατέλειπαν τη χώρα μαζί με το βασιλιά τους για να συνωμοτούν μαζί με τους εγγλέζους πάτρωνές τους στο Κάϊρο και στο Λονδίνο σε βάρος του λαού, είτε καλούσαν τον ελληνικό λαό να κάτσει φρόνιμα, όπως έκανε και ο Πλαστήρας από τη Νίκαια της Γαλλίας. Και άλλοι, έμπαιναν ανοιχτά στην υπηρεσία των κατακτητών όπως οι κουίσλιγκς πρωθυπουργοί Τσολάκογλου, Λογοθετόπουλοι, Ράλληδες, οι Χίτες και οι Ταγματασφαλίτες.

Δεν αντιστάθηκαν λοιπόν όλοι στους κατακτητές! Κι ας μην προσπαθούν σήμερα οι αναθεωρητές της Ιστορίας και οι συνεργάτες των κατακτητών, οι απόγονοι των Ράλληδων και των Ταγματασφαλιτών να τσουβαλιάζουν τους θύτες με τα θύματα, τους αγωνιστές με τους συνεργάτες των Γερμανών, τους κομμουνιστές με τους φασίστες, με τη γνωστή θεωρία των δύο άκρων και των ολοκληρωτισμών που μας τσαμπουνάει η ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ενωση και τα επιτελεία του ιμπεριαλισμού, δίνοντας συγχωροχάρτι στους φασίστες!
Να γιατί σηκώνει ξανά, κεφάλι ο φασισμός -ναζισμός. Ποιός τον υποθάλπτει; ο καπιταλισμός που γεννά και θρέφει τον φασισμό και τον χρησιμοποιεί και τον αξιοποιεί όταν ζορίζεται το καπιταλιστικό σύστημα, όπως τώρα, με την καπιταλιστική κρίση και τα μνημόνια, που γέννησε και έθρεψε την χρυσή αυγή, για να χτυπήσει με τα μαντρόσκυλά της το εργατικό λαϊκό κίνημα, για να μη σηκώσει κεφάλι.

Οι φασίστες εγκληματίες καλλιεργούν το μίσος και την ξενοφοβία και επιτίθενται στους πρόσφυγες, που είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, που όσους δεν σκοτώνουν ή δεν πνίγουν στις θάλασσες, τους χρησιμοποιεί το μεγάλο κεφάλαιο για να αυξήσει τα κέρδη του, καθηλώνοντας τα μεροκάματα σε επίπεδα απόλυτης φτώχειας.
Όπως όμως στα χρόνια της κατοχής, ο Λαός με την ΕΑΜική Αντίσταση αντιμετώπισε τους ιδεολογικούς προγόνους τους-τους ταγματασφαλίτες, τους γερμανοτσολιάδες, τους χίτες και όλους τους συνεργάτες των κατακτητών του φασιστικού άξονα, έτσι και σήμερα, με το Ταξικό-Λαϊκό κίνημα, θα τους απομονώσει, θα τους παραδώσει στην περιφρόνηση και θα τους πετάξει στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας.

Εμείς σε πείσμα όλων αυτών συνεχίζουμε τον αγώνα στην κατεύθυνση που χάραξαν οι αγωνιστές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ στις σημερινές συνθήκες.
Βγάζουμε διδάγματα από τους μεγαλειώδεις αγώνες μας και παλεύουμε για τη Λαϊκή Συμμαχία, με το ΚΚΕ πάντα δυνατό, για τη Λαϊκή Εξουσία, για το σοσιαλισμό».

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ