ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΗΜΕΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

 

Ευχές προς όλη την εκπαιδευτική κοινότητα με αφορμή τη σημερινή (5 Οκτωβρίου) Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών στέλνει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης δήμου Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης και αναφέρει σε μήνυμά του:

«Ο ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του. Κι όταν πια του διευκολύνει το πέρασμα, αφήνεται χαρούμενα να γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντας τον μαθητή του να φτιάξει δικές του γέφυρες».  (Νίκος Καζαντζάκης)

Σήμερα σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης, όξυνσης της οικονομικής κρίσης, η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών δίνει την ευκαιρία να επικεντρωθεί η προσοχή του κόσμου στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικοί στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους τους μαθητές παγκοσμίως.

Ο ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν σήμερα οι εκπαιδευτικοί παγκόσμια είναι σημαντικότερος από ποτέ. Παρά την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και των συνθηκών εργασίας τους, την ανασφάλεια, το άγχος και τις πιέσεις που καθημερινά βιώνουν και την εκτίμηση από την κοινωνία απέναντι στο επάγγελμά τους που σταθερά φθίνει, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να μεταδώσουν ιδανικά και αξίες, να  διαμορφώσουν κριτικά σκεπτόμενους πολίτες που θα αγωνιστούν για την παγκόσμια ειρήνη, για τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ισότητα, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη

Το επάγγελμα του εκπαιδευτικού είναι αναμφισβήτητα «το πιο ωραίο επάγγελμα στον κόσμο». Κανένας άλλος τομέας της ανθρώπινης ενασχόλησης δεν μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη προσωπική ικανοποίηση, επηρεάζοντας, ταυτόχρονα και ριζικά, τη συμπεριφορά, το είδος σκέψης, τον τρόπο ζωής και τη θέση τόσο πολλών ανθρώπων στην κοινωνία. Όμως είναι και  ένα από τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ευθύνη, επειδή μέσα από την εκπαίδευση που προσφέρουν οι εκπαιδευτικοί στις νεότερες γενιές, παίρνει σάρκα και οστά το μέλλον των κοινωνιών.

Οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά πληρώνουν βαριά  το κόστος  του μνημονίου και της κρίσης στη χώρα μας. Έτσι πρωταρχικό μέλημα της δημοτικής αρχής Τεμπών πρέπει να είναι η συνεχείς συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα του δήμου μας (Α/θμίας και Β/θμιας εκπαίδευσης) ώστε όσο το δυνατόν να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης, αξιών και μνημονίου.

Σε πείσμα όμως των καιρών που ζούμε, οφείλουμε να προστατεύσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα από τις τρέχουσες οικονομικές πιέσεις και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Οφείλουμε όχι μόνο να ανατρέψουμε αλλά και να εφαρμόσουμε μια Νέα Εκπαιδευτική Πολιτική, που θα επενδύσει στην εκπαίδευση για μια κοινωνία καμωμένη με τα ιδανικά του ανθρωπισμού και για ένα μέλλον αξιοπρέπειας και ίσων ευκαιριών για όλους».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ