ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ

Ανοιχτή επιστολή απηύθυνε στους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας, Αγροτικής Ανάπτυξης) η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Ν. Λάρισας, κ. Άννα Βαγενά, καλώντας την Κυβέρνηση να απέχει από κάθε μέτρο το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει στην άμεση ή έμμεση επιβάρυνση της φορολογίας του τσίπουρου.

Στην επιστολή, η οποία και συντάχθηκε με αφορμή το από 29 Σεπτεμβρίου ψήφισμα του Δήμου Τυρνάβου κατά της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο τσίπουρο, τονίζεται ότι η υπέρβαση της ύφεσης θα έρθει μόνον μέσα από την προαγωγή της αγροτικής επιχειρηματικότητας και την στήριξη των τοπικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων σε εξέχουσα θέση βρίσκεται το τσίπουρο.

Αναλυτικά στην επιστολή της η κ. Βαγενά αναφέρει:

«Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο υπ’ αριθμ. πρωτ. 1665 Ψήφισμα της 29ης Σεπτεμβρίου 2015, που υιοθετήθηκε με την υπ’ αριθμ. 249/2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Τυρνάβου και κοινοποιήθηκε την 30η Σεπτεμβρίου 2015. Όπως τονίζεται μετ’ επιτάσεως στο ως άνω ψήφισμα, εκφράζοντας πλήρως το αίσθημα της τοπικής κοινωνίας, η συζήτηση για την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο τσίπουρο κρίνεται ανεπίτρεπτη, καθώς τυχόν εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου πρόκειται να πλήξει ανεπανόρθωτα χιλιάδες οικογένειες αμπελοκαλλιεργητών της περιοχής, αλλά και όλης της χώρας.

Η παρατεταμένη υφεσιακή πολιτική στο πεδίο της αγροτικής επιχειρηματικότητας, με αιχμή του δόρατος για τη Θεσσαλία – και τον Ν. Λάρισας, ειδικότερα – την παραγωγή τσίπουρου, έρχεται σε καταφανή αντίθεση με τα ίδια τα θεμελιακά αξιώματα της περιφερειακής ανάπτυξης και έχει πολλάκις καταδικασθεί σε επίπεδο εξειδικευμένων διεθνών οργανισμών, αλλά και θεσμικών παραγόντων που ασχολούνται με την αγροτική ανάπτυξη (FAO, IFAD, UNDP). Περαιτέρω, απάδει προς την ίδια την βασική κυβερνητική προτεραιότητα διαφύλαξης και ανάδειξης της τοπικής αγροτικής παραγωγής.

Εν κατακλείδι, θεωρώ δίκαιο όσο κι εύλογο το αίτημα του Δήμου Τυρνάβου για άμεση επανεξέταση του εν λόγω μέτρου και εμπιστεύομαι ότι θα εξαντλήσετε κάθε δυνατότητα εξεύρεσης ισοδύναμων με σκοπό την οριστική αποσόβηση του ενδεχομένου φορολογικής επιβάρυνσης της ευπαθούς ομάδας των αμπελοκαλλιεργητών-παραγωγών τσίπουρου. Άλλωστε, αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η άμεση ή έμμεση φορολογική επαύξηση έναντι του συγκεκριμένου αποστάγματος (τσίπουρου) θα έχει άμεση επίπτωση στην ήδη δεινή οικονομική κατάσταση μεγάλου μέρους του αγροτικού κόσμου.

Οποιαδήποτε, κατά συνέπεια, φορολογική ή δημοσιονομική πολιτική επιλογή είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθεί, σχεδιασθεί και εφαρμοσθεί με τρόπον τέτοιο ώστε να διασφαλισθεί η προστασία της αμπελοκαλλιέργειας στη χώρα μας και η ενίσχυση της παραγωγής τσίπουρου, κάτι το οποίον είναι αδύνατον να συμβεί μέσω της αύξησης των φορολογικών επιβαρύνσεων που αφορούν στο εθνικό αυτό προϊόν».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ