5Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Η 5η Οκτωβρίου βρίσκει τον Έλληνα εκπαιδευτικό αντιμέτωπο με ανάλγητες μνημονιακές εκπαιδευτικές  πολιτικές. Οι άδικες πολιτικές της λιτότητας των προηγούμενων χρόνων υποβάθμισαν οικονομικά και επιστημονικά τους εκπαιδευτικούς που συνεχίζουν να στέκονται όρθιοι και με φιλότιμο να μορφώνουν τα παιδιά του ελληνικού λαού.

Χαριστική βολή στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών  αλλά και στο ίδιο το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, αποτελούν τα μέτρα του 3ου μνημονίου .

Με την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων οι Έλληνες εκπαιδευτικοί θα βιώσουν τη σκληρότητα των νέων μέτρων.

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς βρίσκει την εκπαίδευση με οξύτατα προβλήματα.

Η εικόνα που παρουσίασαν τα σχολεία της χώρας την ημέρα του Aγιασμού ήταν καθόλα απογοητευτική και επιβεβαίωσε με τον πιο δραματικό τρόπο την πλήρη ανικανότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας .

Δυστυχώς, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με τα λάθη, τις ιδεοληψίες, τις αγκυλώσεις, τις παραλείψεις αλλά και την απουσία στοιχειώδους προγραμματισμού και σχεδιασμού σκόρπισε την απογοήτευση και γύρισε την εκπαίδευση πολλά χρόνια πίσω.

5η Οκτωβρίου σήμερα και υπάρχουν σχολεία κλειστά. Ακόμη και παιδιά με ειδικές ανάγκες βρίσκονται στα σπίτια τους. Η Ειδική Αγωγή αντιμετωπίζεται ως ο φτωχός συγγενής της εκπαίδευσης με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν τα Ειδικά Σχολεία και η παράλληλη στήριξη να μην έχει στελεχωθεί.

Στην Ελλάδα του 2015, η Πολιτεία θα έπρεπε να ανταποκρίνεται, με βάση το Σύνταγμα, στο αξίωμα των ίσων ευκαιριών εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά με την έμπρακτη και ουσιαστική στήριξή τους. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Οι προεκλογικές υποσχέσεις για χιλιάδες μόνιμους διορισμούς έμειναν γράμμα κενό.

Όλοι οι αναπληρωτές, νέοι και με διάθεση προσφοράς στην εκπαίδευση, ζουν με την αγωνία και την αβεβαιότητα της πρόσληψής τους, της τοποθέτησής τους, του μόνιμου διορισμού και πολλών άλλων προβλημάτων

Όλοι αυτοί τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης βρέθηκαν αντιμέτωποι με πρόχειρες κι ενίοτε αλόγιστες νομοθετικές ρυθμίσεις, που γκρέμισαν τα όνειρα και τις ελπίδες

Είναι επιτακτική ανάγκη να δώσουμε λύσεις στα προβλήματά τους, να επιστρέψουμε την ελπίδα στη ζωή τους.

Τα μεγάλα προβλήματα που συσσωρεύονται και ταλανίζουν τον Κλάδο των εκπαιδευτικών , οι κατακτήσεις ετών που χάθηκαν και χάνονται στη «μέγγενη» των μνημονιακών πολιτικών, οι κοινωνικές αντοχές και ανοχές που εξαντλούνται, δείχνουν την αναγκαιότητα ότι η επένδυση στη γνώση είναι η απάντηση στην κρίση.

Σήμερα, στο κοινωνικό αγαθό που λέγεται Δημόσια, Δωρεάν Παιδεία μετά από χρόνια άστοχων πειραματισμών, μεγαλόστομων  μεταρρυθμίσεων, πρόχειρων πολιτικών σχεδιασμών η μόνη σταθερή αξία είναι το φιλότιμο , η ψυχή και η προσφορά του Έλληνα Εκπαιδευτικού.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ