ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΛ ΣΤΟ ΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Η Διοίκηση του ΕΚΝΛ, θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο τοπικό ΙΚΑ, την Τρίτη 6 Οκτώβρη, στις 11 το πρωί, ενάντια στην νέα αντιασφαλιστική επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση, η Ε.Ε και το μεγάλο κεφάλαιο, καλώντας να συμμετέχουν σ’ αυτή και συνδικαλιστές σωματείων και όσοι μπορούν εκείνη την ώρα.

Σε ανακοίνωση του ΕΚΛ αφού τονίζεται ότι η ανακοίνωση των νέων μέτρων από την κυβέρνηση θα απαντηθεί αγωνιστικά, και με συλλαλητήρια και με απεργία, αναφέρονται τα εξής:

“Ο «εξορθολογισμός και τα ενιαία κριτήρια» στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα για τα οποία μιλάει η κυβέρνηση, είναι το περιτύλιγμα του νέου σφαγιασμού στην κοινωνική ασφάλιση με συνεχείς μειώσεις και εξισώσεις προς τα κάτω σε συντάξεις και δικαιώματα, με απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας. Τα νέα μέτρα θα πλήξουν ιδιαίτερα τη νεολαία.

Οι προτάσεις της «επιτροπής σοφών» που έχουν δει ως σήμερα το φως της δημοσιότητας επιστρέφονται ως απαράδεκτες! Είναι προτάσεις πρωτοφανούς σκληρότητας, συνεχίζουν και ολοκληρώνουν την επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, με στόχο την πλήρη διάλυση του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης έχει απομείνει.

Η φροντίδα για την Υγεία, την Πρόνοια, τις συντάξεις είναι δικαίωμα του λαού, βασικό συστατικό της ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου. Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι ατομική υπόθεση, του κάθε μέλους της κοινωνίας ξεχωριστά. Είναι συνολική ευθύνη της κοινωνίας και του κράτους, δε μπορεί να αφεθεί στα αρπαχτικά των ασφαλιστικών εταιρειών και των επιχειρηματιών της υγείας.

Το ΕΚΝΛ αγωνίζεται:

  • Για να μην υπάρξει καμιά νέα περικοπή στις συντάξεις και αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών στα επίπεδα του 2009.
  • Για επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης.
  • Για κατώτερη κύρια σύνταξη 600 ευρώ. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων. Σύνταξη στα 60 χρόνια για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες. 55 και 50 αντίστοιχα για τα βαρέα και ανθυγιεινά.
  • Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, Προληπτικής & Επείγουσας ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται από το κράτος με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.
  • Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, για όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους.
  • Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των Ασφαλιστικών Ταμείων να περάσουν στην ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση 100%.
  • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς”.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Στη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας η διοίκηση του ΕΚΛ θα επιδώσει υπόμνημα στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

“Η διοίκηση του Εργατουπαλληλικού Κέντρου Νομού Λάρισας, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στον υποτιθέμενο «εξορθολογισμό και τα ενιαία κριτήρια» στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα για τα οποία κάνει λόγο η κυβέρνηση, γιατί στην πράξη αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από το περιτύλιγμα του νέου σφαγιασμού στην κοινωνική ασφάλιση με συνεχείς μειώσεις και εξισώσεις προς τα κάτω σε συντάξεις και δικαιώματα, με απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας.

Οι προτάσεις της «επιτροπής σοφών» που έχουν δει ως σήμερα το φως της δημοσιότητας επιστρέφονται ως απαράδεκτες! Είναι προτάσεις πρωτοφανούς σκληρότητας, συνεχίζουν και ολοκληρώνουν την επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, με στόχο την πλήρη διάλυση του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης έχει απομείνει.

Η φροντίδα για την Υγεία, την Πρόνοια, τις συντάξεις είναι δικαίωμα του λαού, βασικό συστατικό της ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου. Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι ατομική υπόθεση, του κάθε μέλους της κοινωνίας ξεχωριστά. Είναι συνολική ευθύνη της κοινωνίας και του κράτους, δε μπορεί να αφεθεί στα αρπαχτικά των ασφαλιστικών εταιρειών και των επιχειρηματιών της υγείας.

Η Διοίκηση του ΕΚΝΛ, διεκδικεί: 

  • Καμιά νέα περικοπή στις συντάξεις και αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων στο ύψος που ήταν το 2009. Επαναφορά της 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης.
  • Άμεση αποκατάσταση των απωλειών από τις περικοπές επιδομάτων και συντάξεων σε ειδικές ομάδες, όπως αναπηρίας, χηρείας.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων που μειώνουν συντάξεις και παροχές.
  • Σύνταξη για όλους με 30 χρόνια δουλειάς χωρίς όριο ηλικίας. Γενικά οι άντρες στα 60, οι γυναίκες στα 55 χρόνια με 4.050 ένσημα. Για όσα επαγγέλματα ανήκουν στα Βαρέα-Ανθυγιεινά, μείωση κατά 5 χρόνια αντίστοιχα σε άνδρες και γυναίκες και επέκταση στους αντίστοιχους κλάδους των αυτοαπασχολούμενων.
  • Κατάργηση της απαράδεκτης μείωσης της κατώτερης σύνταξης από τα 486 ευρώ στα 392 ευρώ. Κατώτερη κύρια σύνταξη 600 ευρώ δηλαδή στο 80% της ΕΓΣΣΕ των 751 ευρώ.
  • Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των Ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία.
  • Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών.
  • Να πληρώσουν το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία για τα ελλείμματα στα Ταμεία. Κάλυψη, με κρατική χρηματοδότηση, του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και των απωλειών από το κούρεμα (PSI) με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
  • Επιστροφή των ταμειακών αποθεματικών με τα οποία η συγκυβέρνηση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου πλήρωσε τις δόσεις προς το ΔΝΤ «στην ώρα τους».
  • Απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από κάθε λογής «τζόγο».
  • Να καταργηθούν οι αυξήσεις των εισφορών των εργαζομένων που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Σταδιακή κατάργηση της εργατικής ασφαλιστικής εισφοράς. Πλήρης ανάληψη της ευθύνης από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο. Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Άμεση κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας.
  • Να σταματήσουν οι καθυστερήσεις έκδοσης και απονομής των συντάξεων. Να υπάρχει άμεση έκδοση προσωρινής σύνταξης μέχρι να εγκριθεί η τελική.
  • Ενιαίο Αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης για όλους, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον τομέα αυτό.
  • Να απαγορεύεται αυστηρά (με πρόστιμα, ποινές μη ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας) η απασχόληση εργαζόμενου χωρίς ασφάλιση, η οποία πρέπει να αντιστοιχεί σε ένα ένσημο ανά ημέρα εργασίας. Εργαζόμενος, που συμπλήρωσε 3,5 ώρες εργασίας ημερησίως να δικαιούται ολόκληρο ένσημο.
  • Να καταργηθούν οι εισφοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις. Να παταχθεί η εισφοροδιαφυγή με την ανάπτυξη της μηχανογράφησης των εσόδων των ταμείων και τη στελέχωση των υπηρεσιών εσόδων.
  • Να καταγραφούν όλες οι επιχειρήσεις. Να προβλεφθούν εγγυήσεις, ώστε να εξασφαλίζονται τα ταμεία από ενδεχόμενη πτώχευση των οφειλετών. Να εισπραχθούν άμεσα οι καθυστερούμενες οφειλές.
  • Να καταργηθεί η επιτροπή διακανονισμών ΙΚΑ, που από μηχανισμός είσπραξης έχει μεταβληθεί σε μηχανισμό διόγκωσης των καθυστερούμενων οφειλών και οι αρμοδιότητες να ανατεθούν στους διευθυντές και στο Δ.Σ του ΙΚΑ. Να καταργηθεί το όριο επιβολής πρόσθετων τελών (120%). Να προβλεφθούν αυστηρές κυρώσεις για εργοδότες που δεν ασφαλίζουν το προσωπικό.
  • Προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μέσα από το κρατικό σώμα γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας.
  • Καμία εξαίρεση από τη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και ένταξη νέων επαγγελμάτων. Επαναφορά των ΒΑΕ για τα επαγγέλματα που αποχαρακτηρίστηκαν.
  • Άμεσες προσλήψεις στα ασφαλιστικά ταμεία, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
  • Ενιαίο Αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προυπολγισμό και την φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Άμεση έναρξη της κατασκευής του ιδιόκτητου κτιρίου του ΙΚΑ στη Λάρισα”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ