ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΑΤΟΠΗΜΑ ΤΟΥ κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΕΡΜΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΝΟΣ ΚΡΙΣΙΜΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ

Σχετικά με  τις Εκδηλώσεις για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό Αγ. Αχιλλίου Λάρισας, ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, στηλιτεύει το θεσμικό ατόπημα (;) στο οποίο υπέπεσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός.

Ο κ. Αγοραστός επέλεξε να αγνοήσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας και μ’ αυτό τον τρόπο επέλεξε να αγνοήσει τους βουλευτές του μεγαλύτερου κυβερνητικού κόμματος. Ουδείς εκ των βουλευτών μας προσκλήθηκε και καμία συναφής ανακοίνωση δεν έφθασε σε μας, διά τηλεφώνου ή άλλου μέσου.

Επίσης, εκτός της θεσμικής αυτής αλαζονείας, ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας έχει να παρατηρήσει τα κάτωθι:

  • Πέραν της θρησκευτικής χροιάς και της κάποιας επιδερμικής ιστορικής παρουσίασης, οι βασικές ιστορικές, διεθνο-πολιτικές και διεθνο-νομικές πτυχές του θέματος δεν φαίνεται να θίγονται.
  • Ο επιλεγείς δε ως χώρος εκδήλωσης δίνει τελετουργικό, αν και καθόλου επιστημονικό – πολιτικό τόνο στην κρίσιμη εκδήλωση.
  • Το θέμα της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ιωνίας και του Πόντου, των Αρμενίων αλλά και Ασσυρίων εκ μέρους των Νεοτούρκων γνωρίζει ιδιαίτερη αναθέρμανση σε επίπεδο Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Πολιτικής, λόγω της επετείου των 100 χρόνων (2015) από την συντέλεση της αρμενικής γενοκτονίας. Σε επίπεδο διεθνούς πολιτικής, τα επιχειρήματα ευθύνης (κατά της Τουρκίας) ενισχύουν τη θέση της Αρμενίας στην περιφερειακή σκακιέρα. Είναι σταθερή πεποίθηση του επιστημονικού κόσμου ότι η χώρα έχει πολλά να κερδίσει από την ανάδειξη των νομικών και πολιτικών πτυχών του θέματος. Αντ’ αυτού, η εξάντληση μιας τέτοιας εκδήλωσης σε αποκλειστικά τελετουργικού τύπου δρώμενα δεν έχει τίποτα να προσφέρει.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ