ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ ΙΣΩΣ ΚΡΥΒΕΤΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Στους ελέφαντες ίσως να κρύβεται το μυστικό για την καταπολέμηση πολλών μορφών καρκίνου, σύμφωνα με μια ανακάλυψη Αμερικανών ερευνητών.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου προσπάθησαν να αναπτύσσουν στο ερώτημα γιατί οι ελέφαντες δεν αναπτύσσουν καρκινικούς όγκους στους οργανισμούς τους παρά το γεγονός ότι ζουν περίπου όσο και οι άνθρωποι, δηλαδή 70 χρόνια.

Το όπλο των παχύδερμων

Ανακάλυψαν ότι τα παχύδερμα φέρουν στους οργανισμούς τους 20 «αντίγραφα» ενός γονιδίου που ονομάζεται TP53 και έχει την ικανότητα να καταστέλλει καρκινικούς όγκους, ενώ τα περισσότερα από τα άλλα είδη, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων φέρουν μόνον ένα αντίγραφο αυτού του γονιδίου.

Οι αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επιπλέον αντίγραφα του συγκεκριμένου γονιδίου αυξάνουν την ευαισθησία στο ενδεχόμενο καταστροφής του DNA, με συνέπεια να κάνει τα καρκινικά κύτταρα να «αυτοκτονούν» πριν αναπαραχθούν για να δημιουργήσουν τον όγκο.

«Θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε ένα σκεύασμα το οποίο θα μιμείται στην λειτουργία του γονιδίου TP53» δηλώνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Σικάγου, Βινσεντ Λίντς και προσθέτει: «Τα επόμενα βήματα είναι να εξακριβώσουμε πως αυτά τα επιπλέον αντίγραφα γονιδίων δουλεύουν μέσα στο κύτταρο και αν υπάρχουν άλλα γονίδια τα οποία συμβάλουν στην αντίσταση στον καρκίνο.»

thetoc.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ