ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ  ΠΟΛΩΝΙΑ

 

Είκοσι επτά φοιτητές από τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Γερμανία, Ελλάδα, Πολωνία), που μετέχουν στο Δίκτυο Νέων Ελλάδας (Youthnet Hellas) που  υλοποιεί το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Νεολαίας (Erasmus+) βρίσκονται αυτές τις ημέρες στη Λάρισα.

Το αντικείμενο του προγράμματος σχετίζεται με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πως αυτός   επηρέασε ή, και συνεχίζει να επηρεάζει και να έχει επιπτώσεις στους νέους της κάθε μίας από τις τρεις συμμετέχουσες χώρες σε πολιτιστικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό οι φοιτητές επισκέφθηκαν το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, όπου και ξεναγήθηκαν από την υπεύθυνη του Μουσείου  κα Σουφαράπη Σοφία. Παράλληλα είχαν τη δυνατότητα να συλλέξουν πληροφορίες και στοιχεία από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό του Μουσείου.

Ως γνωστόν, η Ευρωπαϊκή ιδέα γεννήθηκε μέσω της ανάγκης για τη δημιουργία κοινού τόπου μεταξύ των χωρών της Ευρώπης που ήταν σε σύγκρουση για αρκετά χρόνια και για να διασφαλίσουμε την αποφυγή νέας τραγωδίας όπως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η γνώση του παρελθόντος και της ιστορίας μας, συμβάλλει στην κατανόηση του παρόντος και στη δημιουργία του κοινού μας μέλλοντος.

Η συγκεκριμένη ανταλλαγή έχει ως σκοπό την ενθάρρυνση των νέων ώστε αυτοί να εμπλακούν με το κοινωνικό και οικονομικό σκέλος της Ευρωπαϊκής ιστορίας τους και να ανακαλύψουν κοινά χαρακτηριστικά και ομοιότητες με τους συμμετέχοντες από τις άλλες χώρες.  Οι τρεις χώρες, Γερμανία, Ελλάδα και Πολωνία, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είχαν καθοριστικό ρόλο κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και οι ζωές των νέων στις χώρες αυτές μετά το τέλος του πολέμου είχαν σημαντικές αλλαγές.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ