ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΒΡΗΚΑΝ ΓΙΑΤΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΠΑΘΑΙΝΟΥΝ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΟΝΩΝ

Οι καπνιστές σύντομα θα επωφεληθούν από νέα φάρμακα που βελτιώνουν τη λειτουργία των πνευμόνων τους, χάρη στους λίγους τυχερούς που καπνίζουν για πολλά χρόνια χωρίς επιπτώσεις στην υγεία τους.

Βρετανοί ερευνητές έκαναν ακτινογραφίες σε 50.000 καπνιστές και μη καπνιστές, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) , και εντόπισαν μεταλλάξεις γονιδίων που ενισχύουν τη λειτουργία των πνευμόνων.

Βασικά, οι καπνιστές με αυτά τα “καλά γονίδια” κινδύνευαν λιγότερο από  ΧΑΠ, ενώ όσοι καπνιστές είχαν τα “κακά γονίδια» ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν τη νόσο.

Ένας ερευνητής λέει στο BBC ότι τα γονίδια επηρεάζουν το πώς αναπτύσσονται οι πνεύμονες και πώς αντιδρούν στις βλάβες. Αλλά «δεν φαίνεται να υπάρχει ένα μαγικό ραβδί που εγγυάται σε κάποιον προστασία από τον καπνό», προσθέτει. Ένας καπνιστής με καλά γονίδια “θα εξακολουθεί να έχει λιγότερο υγιείς πνεύμονες από ό, τι θα είχε αν ήταν μη καπνιστής.”

Η μελέτη προσφέρει “φανταστικά νέα στοιχεία για το πώς λειτουργεί το σώμα για το οποίο πραγματικά δεν γνωρίζαμε πολλά πράγματα στο παρελθόν, και είναι αυτά τα πράγματα που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε συναρπαστικές ανακαλύψεις όσον αφορά την ανάπτυξη νέων φαρμάκων», λέει ο ερευνητής.

Πιο συγκεκριμένα, η κατανόηση του πώς τα γονίδια ενός ατόμου σχετίζονται με τη νόσο και τον εθισμό του στο κάπνισμα, μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να «σχεδιάσουν και να αναπτύξουν καλύτερες και πιο επικεντρωμένες θεραπείες που είναι πιθανό να είναι πιο αποτελεσματικές και να έχουν λιγότερες παρενέργειες,” προσθέτει ο επιστήμονας.

Μια παρόμοια μελέτη διαπίστωσε ότι κάποιοι καπνιστές μπορεί να έχουν γονίδια που αποκαθιστούν τις ζημιές.

Αυτό το άρθρο εμφανίστηκε αρχικά στο Newser με τον τίτλο: Why Some Smokers Don’t Get Lung Disease.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ