ΣΤΙΒΕΝ ΧΟΚΙΝΓΚ: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ

Ότι ο κόσμος κινδυνεύει από τον καπιταλισμό και όχι από τα ρομπότ υποστήριξε στη νέα του παρέμβαση ο διακεκριμένος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ.

Στην αιώνια απορία του κόσμου, για το αν απειλείται η ανθρώπινη ζωή από την έγερση των μηχανών, αναφέρθηκε ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ μιλώντας για την τεχνολογία και τον τρόπο που αυτή εφαρμόζεται και υπηρετεί την ανθρωπότητα, κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με χρήστες του διαδικτύου μέσω της πλατφόρμας Reeddit.

“Αν οι μηχανές παράγουν όλα όσα χρειαζόμαστε, το αποτέλεσμα εξαρτάται από το πως αυτά θα διανέμονται” σημείωσε ο Χόκινγκ εξηγώντας πως τα μηχανήματα λειτουργούν λίγο πολύ σαν την ηθική παραβολή πως το μαχαίρι είναι απλά το εργαλείο που μπορεί να κόψει ψωμί ή και να αφαιρέσει ζωές.

Ο επιφανής επιστήμονας υπογράμμισε την μεγάλη του ανησυχία όχι για τις μηχανές αλλά για τον καπιταλισμό, ο οποίος φαίνεται να μας απειλεί όλο και περισσότερο καθώς “η ανθρωπότητα δεν έχει πάρει το σωστό μονοπάτι”.

“Ο καθένας μπορεί να απολαύσει μια πολυτελή ζωή, αν η ευμάρεια που παράγεται από τις μηχανές μοιράζεται ή περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καταλήξουν άθλια φτωχοί αν οι ιδιοκτήτες των μηχανών συνεχίσουν το λόμπι κατά της αναδιανομής του πλούτου” τόνισε ο Χόκιγνκ παρατηρώντας πάντως πως από τις δύο οδούς, εκείνη που ακολουθούμε προς το παρόν είναι η δεύτερη. “Μέχρι τώρα, η τάση δείχνει προς τη δεύτερη εκδοχή, με την τεχνολογία να οδηγεί σε ολοένα και αυξανόμενη ανισότητα”.

ipop.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ