ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: «ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ» ΣΤΟΝ 4ο ΔΙΕΘΝΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟ

Μία μοναδική εμπειρία ζωής συνεπήρε περισσότερους από 21.000 δρομείς κάθε ηλικίας, από 12 έως 94 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν στον 4ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης και… πλημμύρισαν την παραλιακή λεωφόρο και τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, αψηφώντας τη ραγδαία βροχόπτωση.

Πρωταθλητές των μεγάλων αποστάσεων, Ολυμπιονίκες διαφόρων αθλημάτων, Παραολυμπιονίκες, άτομα με αναπηρίες, προσωπικότητες της πόλης και ολόκληρης της χώρας, μαθητές, «χόρεψαν» στη βροχή, στέλνοντας το ηχηρό μήνυμα του αθλητισμού, της κοινωνικής προσφοράς και ευθύνης, αλλά και της χαράς, μέσα από την συμμετοχή τους σε μία ανεπανάληπτη βραδιά.

Η μεγαλύτερη νυχτερινή γιορτή της Ελλάδας έσπασε για άλλη μια χρονιά όλα τα ρεκόρ, αφού οι εγγεγραμμένοι δρομείς έφτασαν τελικά τους 21.132 (4.205 εγγεγραμμένοι στον Ημιμαραθώνιο και 16.927 στο Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000 μ.), εκπροσωπώντας 53 χώρες και σημειώνοντας πρωτοφανή επιτυχία σε όλα τα επίπεδα, αφού μάλιστα σημειώθηκαν νέα ρεκόρ αγώνων στον Ημιμαραθώνιο, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Η εκκίνηση του Ημιμαραθωνίου των 21,1 χλμ. δόθηκε με τη δύση του ήλιου στις 18:45, από την Πλατεία Αριστοτέλους στο ύψος της παραλιακής Λεωφόρου Νίκης, ενώ ο τερματισμός της κούρσας έγινε μπροστά από το Λευκό Πύργο.

Νικητής αναδείχθηκε ο Ρώσος Ρινάτ Αχμαντέεφ, ο οποίος έτρεξε με τα χρώματα της Elinair και σημείωσε χρόνο 1 ώρα 05:52, που αποτελεί νέο ρεκόρ αγώνων. Πίσω του τερμάτισε ο προπέρσινος θριαμβευτής Μιχάλης Παρμάκης του διοργανωτή συλλόγου Μ.Ε.Α.Σ. Τρίτων (1 ώρα 07:05), ενώ την τριάδα συμπλήρωσε ο Ρώσος Βασίλι Περμίτιν (1 ώρα 07:53), που αγωνίστηκε με τα χρώματα της Ellinair.

Στην κατηγορία των γυναικών επικράτησε η Σόνια Τσεκίνι-Μπουδούρη με νέο ρεκόρ αγώνων (1 ώρα 16:07), με δεύτερη την Παναγιώτα Βλαχάκη (1 ώρα 18:38) και τρίτη τη Ρουμάνα Λούκα-Μαρία Μαγκνταλένα (1 ώρα 20:29).

Ο Δρόμος Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000 μ. ξεκίνησε στις 21:15 από το Δημαρχιακό Μέγαρο, με τη βροχή να έχει πλέον κοπάσει, με πολλά χαμόγελα και απίστευτο παλμό. Την αψίδα του τερματισμού στο Λευκό Πύργο πέρασε πρώτος ο Μάριος Αποστολίδης (15:23), επαναλαμβάνοντας την αντίστοιχη επιτυχία του 2012, ενώ στο βάθρο τον ακολούθησαν ο σουδανικής καταγωγής Αλέξης Ελαμίν (15:32) και ο Θανάσης Παγουνάδης της Ολυμπιάδας Κομοτηνής (15:45).

Στις γυναίκες, ταχύτερη όλων ήταν η Φωτεινή Δαγκλή-Παγκότο (17:51), με δεύτερη την Ανθή Κυριακοπούλου (17:58) και τρίτη την Παρασκευή Θρασυβούλου (18:02), η οποία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Στο Δρόμο Υγείας 5.000 μ. πήραν μέρος ουκ ολίγοι Ολυμπιονίκες, με επικεφαλής την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής της διοργάνωσης Βούλα Πατουλίδου, αλλά και καταξιωμένοι εκπρόσωποι πολλών αθλημάτων, οι οποίοι έτρεξαν με την ομάδα του Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Οι Ολυμπιονίκες του στίβου Πηγή Δεβετζή, Αναστασία Κελεσίδου και Πόπη Ουζούνη, οι Ολυμπιονίκες της ενόργανης γυμναστικής Ιωάννης Μελισσανίδης και Βασίλης Τσολακίδης, ο Ολυμπιονίκης του τάε κβον ντο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, οι Ολυμπιονίκες της τοξοβολίας Φωτεινή Βαβάτση και Ευαγγελία Ψάρρα, ο Ολυμπιονίκης της ποδηλασίας Κλεάνθης Μπάργκας, η Ολυμπιονίκης του μπάσκετ Πόλυ Σαρέγκου, καθώς και η παλιά πρωταθλήτρια του στίβου και πρώην Γενική Γραμματέας Αθλητισμού Κούλα Γιαννακίδου περιλαμβάνονταν στην ομάδα του Ολυμπιακού Μουσείου, με την οποία συμμετείχαν επίσημα ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών και του ΠΑΣΓ «Καλλιπάτειρα».

Επιπλέον, το δικό τους «παρών» στη νυχτερινή γιορτή δρόμου έδωσαν ο υπερμαραθωνοδρόμος και παγκόσμιος πρωταθλητής της κωπηλασίας Γιάννης Κουρκουρίκης, καθώς και οι πανελληνιονίκες του στίβου Μιχάλης Δαρδανελιώτης και Τηλέμαχος Ρούτας, ενώ ένα ξεχωριστό σημαντικό μήνυμα έστειλαν μέσα από την συμμετοχή τους η 17χρονη κωφάλαλη πρωταθλήτρια της κωπηλασίας Σοφία Τσιόλα και ο 94χρονος Φώτης Πετρίδης, ο γηραιότερος δρομέας της διοργάνωσης.

Με τις δικές τους πολυπληθείς ομάδες έτρεξαν οι 49 υποστηριζόμενοι φορείς κοινωνικής προσφοράς, οι οποίοι θα λάβουν από την Οργανωτική Επιτροπή το ποσό των 5 ευρώ για κάθε δρομέα τους.

Ο 4ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης διοργανώθηκε από τον Μ.Ε.Α.Σ. Τρίτων σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, τελώντας υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ και της AIMS, ενώ ήταν ενταγμένος στο ελληνικό και διεθνές καλεντάρι του ΣΕΓΑΣ, της AIMS και της ΕΑΑ. Παράλληλα υποστηρίχθηκε από πλήθος θεσμικών φορέων, φορέων υποστήριξης και εθελοντικών φορέων, όπως αυτοί φαίνονται στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης: www.thessalonikihalfmarathon.org.

Η νέα τεράστια επιτυχία της διοργάνωσης ανεβάζει ακόμα ψηλότερα τις προσδοκίες ενόψει της επόμενης. Πλέον, οι δεκάδες χιλιάδες δρομείς που κατέκλυσαν τους δρόμους της Θεσσαλονίκης ανανεώνουν το ραντεβού τους για την ερχόμενη άνοιξη, όταν θα πραγματοποιηθεί ο 11ος Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος», στις 3 Απριλίου 2016.

Νικητής αναδείχθηκε ο Ρώσος Ρινάτ Αχμαντέεφ, ο οποίος έτρεξε με τα χρώματα της Elinair και σημείωσε χρόνο 1 ώρα 05:52, που αποτελεί νέο ρεκόρ αγώνων. Πίσω του τερμάτισε ο προπέρσινος θριαμβευτής Μιχάλης Παρμάκης του διοργανωτή συλλόγου Μ.Ε.Α.Σ. Τρίτων (1 ώρα 07:05), ενώ την τριάδα συμπλήρωσε ο Ρώσος Βασίλι Περμίτιν (1 ώρα 07:53), που αγωνίστηκε με τα χρώματα της Ellinair.

Οι δηλώσεις των νικητών

Ρινάτ Αχμαντέεφ (1ος στον Ημιμαραθώνιο ανδρών): «Είμαι ικανοποιημένος από την επίδοσή μου και φυσικά από το γεγονός ότι νίκησα. Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία, παρά τη βροχή».

Μιχάλης Παρμάκης (2ος στον Ημιμαραθώνιο ανδρών): «Το τρέξιμο είναι γιορτή, είναι χαρά. Παρότι ο καιρός είναι πολύ άσχημος, βλέπετε πάρα πολύ κόσμο να έχει γεμίσει τους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Τον ευχαριστήθηκα τον αγώνα και είμαι πολύ ικανοποιημένος από την εμφάνισή μου. Ο Ρώσος είναι πολύ καλός αθλητής, αλλά το πάλεψα. Με αυτές τις καιρικές συνθήκες δεν μπορούσαν να γίνουν καλύτερες επιδόσεις».

Σόνια Τσεκίνι-Μπουδούρη (1η στον Ημιμαραθώνιο γυναικών): «Είναι η δεύτερη φορά που έτρεξα εδώ και μου άρεσε πολύ αυτός ο νυχτερινός αγώνας, μέσα στη βροχή. Τώρα ο στόχος μου είναι να τα πάω καλά στο Μαραθώνιο της Αθήνας».

Παναγιώτα Βλαχάκη (2η στον Ημιμαραθώνιο γυναικών): «Ζήσαμε μια πολύ όμορφη διοργάνωση. Ο κόσμος ήταν στο πλευρό μας παρά τη βροχή και όλα εδώ ήταν πολύ καλά. Μου άρεσε πάρα πολύ ο αγώνας, έκανα ατομικό ρεκόρ και είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη».

typosthes.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ