ΜΟΝΙΜΟ CAPITAL CONTROL ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ & ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

 

Μέτρο-σοκ, για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξούχους περιγράφει ρεπορτάζ στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας «Το Βήμα», σύμφωνα με την οποία, τα capital controls γίνονται μόνιμα για τις δύο παραπάνω κατηγορίες, όπως εμφανίζεται να σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Έτσι λοιπόν, η κυβέρνηση φέρεται να έχει στα «σκαριά» σχέδιο για την υποχρεωτική χρήση καρτών στις συναλλαγές δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων και έλεγχο στις αναλήψεις μετρητών. Βασικός άξονας του σχεδίου, σύμφωνα πάντα με «Το Βήμα», είναι να περικοπεί στις παραπάνω κατηγορίες η εβδομαδιαία λήψη μετρητών από τις τράπεζες στα 150 ευρώ από τα 420 ευρώ που είναι σήμερα.

Τα υπόλοιπα χρήματα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας. Το μέτρο φέρεται να έχει πρωταρχικό στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Από τη συγκεκριμένη διαδικασία αναμένεται να εξαιρεθούν συνταξιούχοι άνω των 75 ετών και όσοι ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου η χρήση του πλαστικού χρήματος είναι περιορισμένη.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος» στο υπουργείο ετοιμάζουν το σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής, βασικός άξονας του οποίου θα είναι να περιοριστεί στις παραπάνω κατηγορίες φορολογουμένων η εβδομαδιαία λήψη μετρητών από τις τράπεζες στα 150 ευρώ από τα 420 ευρώ σήμερα. Τα χρήματα που απομένουν στον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο κατατίθεται ο μισθός του Δημοσίου ή η σύνταξη από όλα τα Ταμεία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.

Ουσιαστικά το υπουργείο ελέγχει φορολογικά τη ροή του χρήματος, καθώς όταν κάποιος χρησιμοποιεί πλαστικό χρήμα κατά τη συναλλαγή με ένα κατάστημα ή με έναν επαγγελματία οι τελευταίοι δεν θα μπορούν να φοροδιαφεύγουν εφόσον όλες οι συναλλαγές θα καταγράφονται μέσω του τρα-πεζικού συστήματος.

Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο θα συνοδεύεται από κίνητρα για τους πολίτες προκειμένου να χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα. Μάλιστα ένα από αυτά θα είναι μεγάλα σουπερμάρκετ ή μεγάλες εταιρείες, σε συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών, να προσφέρουν μια μορφή πίστωσης για αγορές στους πελάτες τους, η οποία μπορεί να φθάνει κάθε μήνα το 20% ή το 30% του μισθού ή της σύνταξης. Αυτό διότι θα θεωρείται δεδομένη η μελλοντική είσπραξη από τις καταβολές του κράτους στους τραπεζικούς λογαριασμούς των μισθωτών του Δημοσίου και των συνταξιούχων όλων των Ταμείων.

Οσον αφορά το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος για ένα σημαντικό μέρος της σύνταξης ή του μισθού, το σκεπτικό εφαρμογής του μέτρου, σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό παράγοντα, είναι το εξής:

Κάθε μήνα το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία (δηλαδή το κράτος) καταβάλλουν για μισθούς και συντάξεις περίπου 2,6 δισ. ευρώ, δηλαδή ετησίως περίπου 30 δισ. ευρώ. Ο μισθός ή η σύνταξη μπαίνει στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, ο οποίος με βάση τα capital controls που ισχύουν σήμερα μπορεί να σηκώνει κάθε εβδομάδα σε μετρητά ως 420 ευρώ (Παρασκευή με Παρασκευή). Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κυβερνητικός παράγοντας στο «Βήμα», τα μετρητά αυτά χρησιμοποιούνται για αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών όπου σε ένα μεγάλο ποσοστό δεν εκδίδονται απο-δείξεις ή οι αποδείξεις που κόβονται, με βάση και τα τελευταία στοιχεία ελέγχων μετά το σκάνδαλο με τις ταμειακές μηχανές, είναι «μαϊμού».

Με αυτόν τον τρόπο το Δημόσιο «χάνει» ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της κατανάλωσης και από τον φόρο εισοδήματος και από τον φόρο προστιθέμενης αξίας, καθώς έχει υπολογιστεί ότι η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο στην Ελλάδα ξεπερνούν σε ετήσια βάση τα 15-20 δισ. ευρώ.

Δηλαδή το υπουργείο εκτιμά ότι μέρος των 420 ευρώ που μπορούν να σηκώσουν κάθε εβδομάδα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι καταναλώνεται χωρίς απόδειξη.

Εισπράξεις ΦΠΑ

Ετσι αν από τον μισθό ή τη σύνταξη ο δικαιούχος του λογαριασμού που θα είναι συνδεδεμένος με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα προχωρεί σε εβδομαδιαία ανάληψη μετρητών ως 150 ευρώ (600 ευ-ρώ τον μήνα) και όχι 420 ευρώ, θα καλείται να καλύψει τις περισσότερες καταναλωτικές ανάγκες του μέσω του πλαστικού χρήματος.

Με αυτόν τον τρόπο το Δημόσιο θα μπορεί να εισπράττει σε χρόνο μηδέν τον ΦΠΑ και να μη χάνεται ούτε ένα ευρώ από τον φόρο εισοδήματος. Αυτό με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των δημοσίων εσόδων και θα δώσει τη δυνατότητα στο κράτος να μειώσει μελλοντικά τους φορολογικούς συντελεστές που επιβαρύνουν 8.500.000 φορολογουμένους.

Από την παραπάνω διαδικασία αναμένεται να εξαιρεθούν συνταξιούχοι άνω των 75 ετών και όσοι ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές όπου η χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών είναι περιορισμένη.

Επίσης, εφόσον το μέτρο αυτό φανεί να έχει σημαντική απόδοση στα έσοδα και την ίδια στιγμή δεν δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία της οικονομίας και στα νοικοκυριά, είναι πολύ πιθανόν να επεκταθεί και στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο οι λεπτομέρειες που πρέπει να εξεταστούν είναι πολλές και για τον λόγο αυτόν, εφόσον ληφθεί οριστική απόφαση για να προχωρήσει το μέτρο, θα εφαρμοστεί μέσα στο 2016.

Στα επιπλέον φορολογικά κίνητρα που θα δοθούν στους πολίτες για να χρησιμοποιούν κατά τις συναλλαγές τους το πλαστικό χρήμα είναι η επιστροφή φόρου, η εξασφάλιση του αφορολογήτου των 9.550 ευρώ με αποδείξεις, οι κληρώσεις ακινήτων, οι εκπτώσεις φόρων.

Τι απαντάει το ΥΠΟΙΚ

Το συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο συζητείται έντονα τις τελευταίες ώρες. Για το θέμα κλήθηκε να μιλήσει στο Mega, το πρωί της Κυριακής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης: «Πάμε σε γενικευμένη εφαρμογή του πλαστικού χρήματος για να λύσουμε και παλαιότερες παθογένειες. Μελετάμε και έχουμε προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό στη γενικότερη χρήση τους πλαστικού χρήματος».

Υπογράμμισε ταυτόχρονα, χωρίς να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το δημοσίευμα του «Βήματος», ότι «δεν έχει να φοβάται κανένας τίποτα. Αυτό που σχεδιάζουμε αυτή τη στιγμή θα γίνει με συγκεκριμένα κίνητρα και εθελοντικά μέτρα. Δεν θα αιφνιδιάσουμε κανένα».

Μάλιστα ο κ. Αλεξιάδης εμφάνισε τα εξής στοιχεία: «Αγωνιούμε να μαζέψουμε 45-50 δισ ετησίως από φόρους. Εάν χτυπούσαμε τη φοροδιαφυγή θα συγκεντρώναμε 10-15 δισ.».

aftodioikisi.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ