ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΝΘΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουλάχιστον 95 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 246 τραυματίστηκαν, οι 48 εκ των οποίων παραμένουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, κατά την διπλή βομβιστική επίθεση, η οποία έγινε λίγο μετά τις 10:00, το πρωί του Σαββάτου, όταν είχε ήδη αρχίσει η πορεία που διοργάνωναν συνδικάτα, αρκετοί με σημαίες του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.

Η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ οι πρώτες κηδείες αυτών που σκοτώθηκαν στην επίθεση, θα τελεστούν σήμερα.

Στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές μετά την φονική επίθεση

Το HDP ενοχοποίησε ρητά την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για ένα «κράτος-φονιά που έχει μετατραπεί σε μαφία», ενώ το βράδυ του Σαββάτου χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους πολλών τουρκικών πόλεων, καταδικάζοντας την κυβέρνηση και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ερντογάν δολοφόνε» και «η ειρήνη θα νικήσει».

Παρόμοιες φιλοκουρδικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη, κυρίως στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελβετία.

Καταδικάζει την επίθεση η παγκόσμια κοινότητα

Ο ένας μετά τον άλλον οι ξένοι ηγέτες εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για την επίθεση και στέλνουν τα συλλυπητήριά τους στον τουρκικό λαό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον ομόλογό του της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να εκφράσει την «αλληλεγγύη» της χώρας του στην Τουρκία κατά της τρομοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε την «αποτρόπαια» ενέργεια, ενώ η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ την επίθεση κατά των «πολιτικών δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ειρήνης».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ζήτησε οι δράστες αυτών των «τρομοκρατικών ενεργειών» να «προσαχθούν γρήγορα ενώπιον της δικαιοσύνης».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ