ΆΣΠΡΟ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΡΥΖΙ, ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ… ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ!

Η κατανάλωση άσπρου ψωμιού και ρυζιού ανεβάζουν τις πιθανότητες να πέσουν σε κατάθλιψη οι γυναίκες που διανύουν τη μέση ηλικία της ζωής τους!

Αυτό υποστηρίζει μία προσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition και υπογράφεται από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Columbia.
Υπάρχει όμως ένα καλό νέο για όποιον αγαπάει τις δυο αυτές τροφές: αν συνδυαστούν με δημητριακά ολικής άλεσης, φυτικές ίνες και πράσινη σαλάτα λαχανικών, θα μπορούσαν να μειώσουν το ρίσκο, όπως σημειώνουν οι ερευνητές.
Τα αποτελέσματα, βασίζονται στην εξέταση των δεδομένων πάνω από 70.000 γυναικών, που βρίσκονταν στην εμμηνόπαυση και θα μπορούσαν να φέρουν πιο κοντά στην αντιμετώπιση και την πρόληψη της κατάθλιψης μέσω της διατροφής.
Όταν κάποιος καταναλώνει υδατάνθρακες, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνουν σε διάφορα επίπεδα. Ο δείκτης γλυκόζης κρατάει σταθερή την ποσότητα σακχάρου μετά το φαγητό. Όσο πιο ραφιναρισμένοι και τελειοποιημένοι είναι οι υδατάνθρακες τόσο πιο ψηλός είναι ο δείκτης γλυκόζης, που δρα προστατευτικά. Μα τροφές όπως το ψωμί και το άσπρο ρύζι δημιουργούν για τον οργανισμό κάτι σαν “δόλωμα” από ορμόνες, που τείνουν να μειώσουν τον δείκτη γλυκόζης στο αίμα.
Αυτές οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν το κέφι, την ενεργητικότητα και φέρνουν συμπτώματα κατάθλιψης.
“Όλα αυτά, στηρίζουν την άποψη πως οι διατροφικές παρεμβάσεις μπορούν να συμβάλλουν ως μέτρα θεραπείας αλλά και πρόληψης της κατάθλιψης”, θα πει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, James Ganguisch: “Χρειάζονται ολοκληρωμένες μελέτες για να εξετάσουμε την αποτελεσματικότητα της μεθόδου”.
Panorama.it

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ