ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΨΗΛΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

Η σύλληψη ενός μωρού το φθινόπωρο θα μπορούσε να συμβάλλει στη γέννηση ενός πιο ψηλού και πιο υγιούς παιδιού, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Το πότε θα αρχίσει ένα ζευγάρι την προσπάθεια για να αποκτήσει ένα μωρό δεν είναι ποτέ εύκολη απόφαση, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι τώρα είναι η εποχή να προχωρήσουν αν θέλουν να έχουν ψηλά, υγιή παιδιά.

Έρευνα βασισμένη σε 450.000 Βρετανούς έχει διαπιστώσει ότι οι νέοι που γεννήθηκαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πιο υγιείς και πιο ψηλοί.

ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΥΨΟΣΘεωρείται ότι κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού οι έγκυες μητέρες απορροφούν περισσότερη βιταμίνη D από τον ήλιο κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, δίνοντας στους απογόνους τους ένα καλό ξεκίνημα.

Η βιταμίνη D είναι σημαντική για τη διατήρηση υγιών οστών και την προστασία από τον καρκίνο, το διαβήτη τύπου 1 και τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι τα κορίτσια που γεννήθηκαν το καλοκαίρι ξεκίνησαν στην εφηβεία αργότερα, μια ένδειξη καλύτερης υγείας στην ενήλικη ζωή. Η πρόωρη εφηβεία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και διαβήτη.

Έτσι, σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου του Cambridge, οι μελλοντικοί γονείς έχουν ολόκληρους τρεις φθινοπωρινούς μήνες για να εξασφαλίσουν στα μωρά τους ένα καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή.

Ο Δρ John Perry, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης είπε: “Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ο μήνας γέννησης έχει μετρήσιμη επίδραση στην ανάπτυξη και την υγεία, αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς πίσω από αυτό το φαινόμενο.”

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο ήταν βαρύτερα κατά τη γέννηση και ψηλότερα ως ενήλικες. Τα μωρά του καλοκαιριού είχαν 10% λιγότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλό ανάστημα – κάτω από 1.75 για τους άνδρες και 1.60 για τις γυναίκες.

“Δεν γνωρίζουμε τους μηχανισμούς που προκαλούν αυτά τα μοτίβα στο βάρος γέννησης, το ύψος και την έναρξη της εφηβείας,” είπε ο Δρ Perry.

“Πιστεύουμε ότι η έκθεση στη βιταμίνη D είναι σημαντική και τα ευρήματα μας ελπίζουμε ότι θα ενθαρρύνουν άλλες έρευνες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της βιταμίνης D στην υγεία, το ύψος και την έναρξη της εφηβείας.”

Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Heliyon.

telegraph.co.uk

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ