ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ο.ΕΜ.Ε. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ

Η Ομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας απέστειλε στις 12 Οκτωβρίου 2015, επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών κ.  Ευκλείδη Τσακαλώτο,  τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη καθώς και στον πρόεδρο της Βουλής κ. Νικόλαο Βούτση

και την κοινοποίησε  στους Προέδρους των κομμάτων της Βουλής και στους Βουλευτές της Θεσσαλίας, με θέμα τις παρατηρήσεις επί των αλλαγών στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Στην επιστολή αναφέρθηκαν τα παρακάτω:

“Με την παρούσα θα θέλαμε να καταθέσουμε τις παρατηρήσεις μας επί των αλλαγών στη ρύθμιση των 100 δόσεων οι οποίες προβλέπονται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο με τίτλο «μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Ειδικότερα, σε ότι αφορά στη μείωση του αριθμού των δόσεων, την αύξηση του επιτοκίου και στην πρόβλεψη για αποβολή από τη ρύθμιση σε περίπτωση μη αποπληρωμής των νέων οφειλών προς το δημόσιο θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

Η μονομερής αλλαγή των όρων της ρύθμισης αποτελεί πράξη που κατάφορα αδικεί το ένα εκ των δύο συμβαλλομένων, και εν προκειμένω τον οφειλέτη, και πιθανώς να μπορεί να προσβληθεί και νομικά.

Σε κάθε περίπτωση ανατρέπει πλήρως τον προγραμματισμό των φορολογουμένων που εντάχθηκαν υπό άλλους όρους στη ρύθμιση και εγκυμονεί σοβαρότατο κίνδυνο απώλειας μεγάλου αριθμού ρυθμίσεων. Όπως, αντιλαμβάνεστε κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μεγάλες απώλειες στα δημόσια έσοδα αφενός και θα εγκλώβιζε πλήθος φορολογουμένων στο αδιέξοδο ληξιπρόθεσμων οφειλών που δεν μπορούν να αποπληρώσουν αφετέρου.

Η απώλεια της ρύθμισης και οι επακόλουθες διώξεις εκ μέρους της φορολογικής διοίκησης εις βάρος των οφειλετών, θα δημιουργήσουν σοβαρότατο κοινωνικό πρόβλημα και σίγουρα δεν αποτελούν λύση, καθώς όσοι αδυνατούν  να αποπληρώσουν  τις οφειλές τους ακόμα κι αν διωχθούν ποινικά, δεν θα τα  καταφέρουν.

Σύμφωνα με  τα παραπάνω, με δεδομένη την υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση των τελευταίων ετών και πιστεύοντας ακράδαντα πως η κυβέρνηση θα πρέπει πρωτίστως να διευκολύνει και όχι να ποινικοποιεί την αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία των πολιτών, ζητάμε τα παρακάτω:

  • Διατήρηση του επιτοκίου της ρύθμισης των 100 δόσεων στα επίπεδα του 3% ετησίως
  • Διατήρηση του μηδενικού επιτοκίου για οφειλές κάτω των 5.000
  • Δυνατότητα αποπληρωμής ή ρύθμισης των τρεχουσών οφειλών εντός διαστήματος τουλάχιστο 90 ημερών από την ημερομηνία λήψης της ειδοποίησης ληξιπρόθεσμης οφειλής προκειμένου να μην επέρχεται απώλεια της ρύθμισης
  • Αύξηση του αριθμού των δόσεων της πάγιας ρύθμισης στις 24 για όλες τις οφειλές, για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής οφειλών που δεν έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Ευελπιστώντας στην αποδοχή των κατά γενική ομολογία δίκαιων αιτημάτων μας είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση και συνεργασία”.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com