ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προσπαθεί, να δώσει «πανευρωπαϊκή» διάσταση στις αλλαγές που σχεδιάζει για τα Εργασιακά. Για παράδειγμα, η κοινή δέσμευση κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ στο μνημόνιο ότι η νέα νομοθεσία στα Εργασιακά θα είναι σύμφωνη με τις «πρακτικές της ΕΕ» προβλήθηκε από την κυβέρνηση

ως «επιτυχία», που δίνει πανευρωπαϊκή διάσταση στη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα.

Με αφορμή τις πρόσφατες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο υπουργός εργασίας Γ. Κατρούγκαλος ανακοίνωσε ότι προωθεί «ένα Eurogroup των υπουργών Εργασίας (…) που θα εξετάσει όλες τις αλλαγές τις σχετικές με την προστασία των εργασιακών σχέσεων και του κοινωνικού συστήματος προστασίας».

Στο ίδιο πνεύμα, απαρίθμησε μια σειρά από συναντήσεις που θα έχει τις επόμενες μέρες με παράγοντες της ΕΕ, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και του ΔΝΤ.

Τι επιδιώκει η κυβέρνηση; Να καλλιεργήσει την αίσθηση ότι δίνει μάχη ώστε οι αλλαγές στα Εργασιακά να είναι προς όφελος των εργαζομένων.

Επίσης, να παρουσιάσει το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» ως εγγύηση για τα εργασιακά δικαιώματα και, αντίστροφα, αυτό που ζουν σήμερα οι εργαζόμενοι, ως μια «στρέβλωση» που πρέπει να διορθωθεί και γι’ αυτό μάχεται τάχα η κυβέρνηση.

Με τον τρόπο αυτό θέλει να αποσπάσει στάση ανοχής και αναμονής από τους εργαζόμενους, αν όχι την ενεργητική συστράτευσή τους στις αντιδραστικές αλλαγές που παζαρεύει με τους ιμπεριαλιστικούς θεσμούς, στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου.

Επικαλείται, μάλιστα, η κυβέρνηση δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν ότι προτίθεται να θεσμοθετήσει ένα ελάχιστο πλέγμα προστασίας των εργαζομένων σε όλα τα κράτη – μέλη, για να ισχυριστεί ότι, τώρα, ακόμα και οι «συντηρητικοί» κύκλοι της ΕΕ έρχονται στα λόγια του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέτοιο είναι το μέγεθος της κοροϊδίας που σερβίρουν στους εργαζόμενους! Με τέτοια επιχειρήματα προσπαθούν να φέρουν σε πέρας την αποστολή της χειραγώγησης και της ενσωμάτωσης των λαϊκών αντιδράσεων, για την οποία τους εμπιστεύτηκε το κεφάλαιο.

Καμιά προσδοκία δεν πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει, έστω και κατά ένα μέρος, την ανάκτηση απωλειών που είχαν την περίοδο της κρίσης.

Τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση και στα Εργασιακά θα παγιώνουν και θα ενισχύουν την τάση συρρίκνωσης των εργασιακών δικαιωμάτων, την τάση μεγέθυνσης της ελαστικότητας της εργασίας, σε βάρος των υπολειμμάτων της σταθερής και μόνιμης δουλειάς.

Κι αυτό δεν έχει να κάνει με τη διαπραγματευτική ικανότητα της κυβέρνησης, ή τους συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων στην Ε.Ε, αλλά με την ανάγκη του μεγάλου κεφαλαίου να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά του, ρίχνοντας ακόμα πιο κάτω την αξία της εργατικής δύναμης.

Σημειώστε ότι οι ανατροπές στα εργασιακά, έχουν άμεση επίδραση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων και όχι μόνο των ανέργων ή αυτών που δουλεύουν με τις διαλυμένες εργασιακές σχέσεις.

Απ’ αυτή τη σκοπιά, αλλαγές μπορεί να υπάρξουν σε Ελλάδα και Ε.Ε, οι οποίες όμως δε θα στοχεύουν στον περιορισμό της ευελιξίας, αλλά στη θέσπιση ορισμένων επιπλέον κανόνων, ώστε να ρυθμίζονται ζητήματα της αγοράς εργασίας σε ανταγωνιστικές και ανισόμετρες μεταξύ τους οικονομίες.

Οι εργαζόμενοι θα βγουν χαμένοι αν εναποθέσουν ξανά προσδοκίες στη διαπραγμάτευση που λέει ότι κάνει η κυβέρνηση. Αντίθετα, έχουν πολλά να κερδίσουν αν από σήμερα οργανωθούν και παλέψουν, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν στις εκλογές, για την κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν τα τελευταία 6 χρόνια, για την επαναφορά των ΣΣΕ και της υποχρεωτικότητά τους για όλους, του βασικού μισθού στα 751 ευρώ και των κλαδικών μισθών στα επίπεδα που ήταν το 2009, για την καθιέρωση με νόμο της Κυριακής αργίας, για την απαγόρευση των απολύσεων, την επιδότηση όλων των ανέργων, με 600 ευρώ το μήνα για όσο είναι κάποιος άνεργος.

Σημαντικό σταθμό σ’ αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να αποτελέσουν η πικετοφορία διαμαρτυρίας που οργανώνει το ΠΑΜΕ την Παρασκευή 16/10, στις 6.30 μ.μ, από το ΕΚΝΛ, το πανεργατικό συλλαλητήριο που κάλεσε το ΠΑΜΕ και αποφάσισαν ήδη τη συμμετοχή τους πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις για την Τετάρτη 21/10 στις 7 μ.μ, στην Κ. Πλατεία, στην προοπτική κλιμάκωσης με πανεργατική απεργία στις 12 Νοέμβρη.

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com