ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Με μελανά χρώματα περιέγραψαν την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της παιδείας στο νομό Λάρισας και ειδικά στο δήμο Λαρισαίων, τα μέλη της διοίκησης της ένωσης Γονέων σε συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λάρισα.

Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρθηκε το σχολικό έτος ξεκίνησε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση με 80 εκπαιδευτικούς έλλειμμα και με 15 εκπαιδευτικούς στη δευτεροβάθμια. Ενώ στην Ειδική Αγωγή έλειπαν μέχρι την προηγούμενη βδομάδα 17 δάσκαλοι και 1 νηπιαγωγός. Για την πρόσθετη διδακτική στήριξη , την ενισχυτική διδασκαλία η προοπτική είναι να αρχίσει κατά το Πάσχα!!(την περασμένη χρονιά η σχετική εγκύκλιος ήρθε μια βδομάδα πριν το τέλος του σχολικού έτους).

Και όλα αυτά την ώρα που η ανεργία στο χώρο των εκπαιδευτικών αφήνει νέους ανθρώπους έξω από το επιστημονικό τους αντικείμενο.

Στα ΕΠΑΛ χρειάστηκε να περάσει ένας και πλέον μήνας για να φτάσουν (όσα έχουν φτάσει ) τα βιβλία των ειδικοτήτων, ενώ τα ξενόγλωσσα βιβλία στο Λύκειο δεν τα χορηγεί δωρεάν το κράτος με αποτέλεσμα οι γονείς να πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν το κόστος αγοράς.

Τα παιδιά εξακολουθούν να είναι σε τμήματα των 27 μαθητών όταν η παιδαγωγική απαιτεί τμήματα με 15 παιδιά για τα νήπια και τις Α-Β δημοτικού και μέχρι 20 παιδιά για τις υπόλοιπες τάξεις.

Η μεταφορά των μαθητών δεν είναι εξασφαλισμένη για τους μαθητές του Λυκείου η μεταφορά των μαθητών από και προς το σχολείο είναι δωρεάν μόνο αν η απόσταση από το σπίτι προς το σχολείο είναι πάνω από 4 χιλιόμετρα!

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Ενωσης η οικονομική κατάσταση που ζούμε τα τελευταία χρόνια η πολιτική της λιτότητας και των μνημονίων χτύπησε και την δημόσια εκπαίδευση, γι αυτό και  καταγράφεται μείωση της οικονομικής επιχορήγησης των δημόσιων σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό σε ποσοστό πάνω από 60% το χρονικό διάστημα 2009 – 2014!

goneis2Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης για την οποία κανένας από μας δεν ευθύνεται, είναι να βρίσκονται στο κενό οι λειτουργικές ανάγκες και οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης  των κτιρίων, αλλά και αυτή η λειψή χρηματοδότηση να έρχεται με το σταγονόμετρο  αφού η 3η δόση για τα λειτουργικά έξοδα δεν έχει καν αποσταλεί. Ακόμα και στις αποδοχές των σχολικών καθαριστριών γίνεται περικοπή 10%. Για ακόμη μια χρονιά τα σχολεία θα μείνουν χωρίς χρήματα, για τα απολύτως αναγκαία.

Όπως αναφέρθηκε είναι επίσης μεγάλη ανάγκη για νέα σχολεία αφού πολλές συνοικίες της πόλης αναπτύσσονται ραγδαία, και δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για ανέγερση νέου σχολείου.

Βασικό ζήτημα που έχει να κάνει με την ασφάλεια των παιδιών μας είναι το ζήτημα του αντισεισμικού ελέγχου των σχολείων ο οποίος είναι απαραίτητος κύρια για τα σχολεία που έχουν κτισθεί εδώ και δεκαετίες και τα οποία δεν έχουν ελεγχτεί ποτέ.

Για μια ακόμη χρονιά και εξαιτίας της υποχρηματοδότησης  τα σχολεία δε βρέθηκαν έτοιμα να υποδεχτούν τους μαθητές, καθαρίστριες δεν υπήρχαν σε όλα τα σχολεία, σε αρκετές περιπτώσεις οι ίδιοι οι γονείς ανέλαβαν να καθαρίσουν ή να βάψουν τα σχολεία.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

Σύμφωνα με όσα υποστήριξαν τα μέλη της Ενωσης Γονέων σε αυτές τις συνθήκες είναι πιο αναγκαία από ποτέ η αναζήτηση  κοινού πλαισίου βηματισμού διεκδίκησης κοινής δράσης των Συλλόγων γονέων,  των φορέων της Εκπαίδευσης και  των Σωματείων των εργαζομένων, των επαγγελματικών φορέων  και με στόχο την άμεση ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών στο ευαίσθητο τομέα της Εκπαίδευσης:

– Την άμεση κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών, με μαζικούς μόνιμους διορισμούς .

– 20 μαθητές ανά τμήμα,(15 σε Α-Β δημοτικού) όχι στα 27αρια και 30αρια τμήματα, όχι στις συγχωνεύσεις τμημάτων.

-Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση όλων των σχολικών μονάδων, να αποσταλεί άμεσα η 3η δόση για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.

-Διαγραφή των χρεών των σχολικών επιτροπών προς τις πρώην ΔΕΚΟ. Ρύθμιση για αποκλειστικά δωρεάν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία.

– Απαλλαγή ΦΠΑ για τις σχολικές επιτροπές. Κατάργηση του ΦΠΑ 23% για την ιδιωτική εκπαίδευση.

– Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών, των εκπαιδευτικών ή των συλλόγων για πληρωμή λειτουργικών εξόδων. Απαιτούμε   από το υπουργείο παιδείας  να αναλάβει το κόστος αγοράς των ξενόγλωσσων βιβλίων και των τριών τάξεων του Λυκείου.

-Να διασφαλιστεί άμεσα η δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών προς και από τα σχολεία τους.

-Δωρεάν ιατρικοφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη όλων των μαθητών, ανεξάρτητα από φορέα ασφάλισης. Να εξασφαλιστούν κινητές μονάδες υγείας, για τον εμβολιασμό όλων των μαθητών και τα πιστοποιητικά υγείας.

– Να εξασφαλιστεί κονδύλι για την παροχή ενός γεύματος με ευθύνη του κράτους σε όλους τους μαθητές.

Στη χθεσινή συνέλευση αποφασίστηκαν τα εξής:

Επίσκεψη σ τη διευθύντρια εκπαίδευσης Θεσσαλίας (την Τρίτη 20/10) από κοινού Ένωση και σύλλογοι γονέων  για τα ζητήματα των ελλείψεων στα σχολεία και το δήμαρχο (Τετάρτη 21/10) προκειμένου να απαιτήσουμε λύσεις στα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής αλλά και στα ζητήματα τα υποχρηματοδότησης των σχολείων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ