ΠΟΙΟΙ ΠΗΡΑΝ ΦΕΤΟΣ ΤΑ ΝΟΜΠΕΛ ΧΗΜΕΙΑΣ, ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τρεις διακεκριμένοι επιστήμονες μοιράζονται το φετινό Νόμπελ Χημείας, για την ερευνητική δουλειά τους όσον αφορά τους «μηχανισμούς αναδόμησης του DNA».

Η εργασία τους έχει οδηγήσει σε νέες μεθόδους καταπολέμησης του καρκίνου σταματώντας τα καρκινικά κύτταρα από το να αναδομούν το DNA τους, ένα από τους πιο σημαντικούς τομείς στην έρευνα κατά της νόσου τα τελευταία χρόνια.

Οι τρεις νικητές είναι ο Σουηδός Τόμας Λίνταλ, μέλος της Σουηδικής Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών, ο Τούρκος Αζίζ Σανκάρ, καθηγητής Βιοχημείας και Βιοχημικής στον Πανεπιστήμιου της Βόρειας Καρολίνας, και ο Αμερικανός Πολ Μόντριτς, ερευνητής στο Ιατρικό Ινστιτούτο Howard Hughes και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ντιουκ στο Ντέραμ.

Μάλιστα, σύμφωνα με το μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας, Πέτερ Μπρεζίνσκι, χάρη σε αυτή την έρευνα έχει ήδη παρασκευαστεί τουλάχιστον ένα αντικαρκινικό φάρμακο.

Ο Ιάπωνας Τακαάκι Καγίτα και ο Καναδός Αρθουρ ΜακΝτόναλντ τιμήθηκαν με το Νόμπελ Φυσικής 2015, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή του Βραβείου για τις εργασίες του επί των νετρίνων, των στοιχειωδών σωματιδίων.

Οι δύο επιστήμονες βραβεύονται «για την ανακάλυψη των ταλαντώσεων των νετρίνων, που δείχνουν ότι τα νετρίνα διαθέτουν μάζα», επιτρέποντας με τον τρόπο αυτόν την κατανόηση της εσωτερικής λειτουργίας της ύλης και την καλύτερη γνώση του σύμπαντος, εξήγησε η επιτροπή.

«Η ανακάλυψη οδήγησε στο μεγάλης σημασίας συμπέρασμα ότι τα νετρίνα, που θεωρούνταν ότι δεν διαθέτουν μάζα, τελικά έχουν, αν και ισχνή» γράφει στην αιτιολόγηση της απόφασής της η Επιτροπή του βραβείου Νόμπελ, κάνοντας λόγο για «ιστορική ανακάλυψη».

Ο καθηγητής του Πανεπστημίου Πρίνστον Άνγκους Ντίτον είναι ο φετινό νικητής του Νόμπελ Οικονομίας, για την ανάλυσή του «για την κατανάλωση, τη φτώχεια και την ευημερία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σουηδικής Βασιλικής Ακαδημίας, ο Ντίτον βραβεύεται διότι η έρευνά του ανέδειξε «τη μεγάλη σημασία της ανθρώπινης ευημερίας, ακόμη και στις φτωχές χώρες», έργο που έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τόσο την άσκηση καθημερινής οικονομικής πολιτικής όσο και την επιστημονική κοινότητα.

Πληροφορίες: efsyn.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ