ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΥΠΕΡΟΧΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΗ ΣΠΑΡΜΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ

Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο η Αντιδημαρχία παιδείας και νεολαίας με τη Δημοτική βιβλιοθήκη Λάρισας, ο όμιλος φίλων Θεσσαλικής Ιστορίας και ο σύλλογος φίλων Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, έγινε προβολή ντοκιμαντέρ του Αρχιτέκτονα Μηχανικού κ. Βασιλείου Τσολάκη με θέμα τη Μονή Σπαρμού Ελασσόνας.

Πριν από την Προβολή του ντοκιμαντέρ ο κ. Κώστας Σπανός, εκδότης του «Θεσσαλικού Ημερολογίου», έκανε ιστορική εισαγωγή.

Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκαν όλοι οι χώροι της Μονής και οι αριστουργηματικές τοιχογραφίες του καθολικού της Μονής, το οποίο είναι ένα ορθογώνιο λιθόκτιστο οικοδόμημα ανακαινισμένο σύμφωνα με την επιγραφή το 1633, αφιερωμένο στην Παναγία και Ζωαρχική Τριάδα.

Παρουσιάστηκαν επίσης οι τοιχογραφίες δύο παρεκκλησίων της Μονής, του Αγίου Χαραλάμπους και των Αγίων Πάντων.

Την προβολή συνόδευε αναλυτική περιγραφική αφήγηση σχετική με τα θέματα των τοιχογραφιών, καθώς και των κειμηλίων που φυλάσσονται στη Μονή.

Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού, είναι κτισμένη στα νοτιοδυτικά του ‘Ολύμπου σε υψόμετρο χιλίων περίπου μέτρων και απέχει 28 χλμ από την Ελασσόνα. Έχει μακρά ιστορία, η οποία ξεκινά, σύμφωνα με ανεξακρίβωτες προφορικές παραδόσεις, από τα μέσα περίπου του 16ου αι. και εξελίσσεται παράλληλα με την ιστορία του Ελληνισμού, φτάνοντας μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Στο καθολικό της Μονής υπάρχει επιγραφή η οποία αναφέρεται στην ανακαίνιση του Καθολικού το έτος 1633, που προϋποθέτει την ύπαρξη της Μονής αρκετά χρόνια πριν . Επίσης το βιβλίο της Πρόθεσης αναφέρεται στην περίοδο από το 1602 μέχρι το 1798 επιβεβαιώνοντας έτσι τη λειτουργία της Μονής τουλάχιστον από το 1602.

Η Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού γνώρισε μεγάλη ακμή από τις αρχές του 18ου αι. Ανέπτυξε έντονη πνευματική δράση και παρουσίασε σημαντικό εκπαιδευτικό έργο στην ευρύτερη περιοχή, οργανώνοντας πλούσια βιβλιοθήκη με βιβλία ποικίλης θεματολογίας. Εκτός από θεολογικά βιβλία περιελάμβανε βιβλία γεωμετρίας, μαθηματικών, έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, παιδαγωγικής και γεωγραφίας.

Αξιοσημείωτη είναι η συμβολή των μοναχών της στα επαναστατικά κινήματα της Θεσσαλίας το 1822, 1854 και 1878 , στον Μακεδονικό Αγώνα (1904-1908), όπως και στους Βαλκανικούς πολέμους (1912-1913).

Από τα τέλη του 19ου αι και στις αρχές του 20ου αι., η Ιερά Μονή Σπαρμού άρχισε να ερημώνει και προς τα τέλη της Δεκαετίας του 1920 η Μονή είχε σχεδόν εγκαταλειφθεί με συνέπεια να ερημωθεί.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 90 άρχισε η ανακαίνιση της Μονής και σήμερα στη Μονή είναι εγκατεστημένη αδελφότητα μοναχών, η οποία συνεχίζει, στην εκ βάθρων αναστηλωμένη Μονή, την ιστορική διαδρομή της Μονής, η οποία ζωντάνεψε μετά την εγκατάλειψη του προηγούμενου αιώνα.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com