ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

 

Στο πλαίσιο των βιωματικών δράσεων της τοπικής ιστορίας οι μαθητές του 5ου Γυμνασίου Λάρισας ζωντάνεψαν τους ήρωες του μουσείου με τη φυσική παρουσία ατόμων που αυτά τα ίδια και οι συγγενείς τους έζησαν και έγραψαν την ιστορία της Αντίστασης στη Θεσσαλία την περίοδο της κατοχής και σήμερα θέλησαν να μοιραστούν τα βιώματά τους μαζί μας (μαθητές και καθηγητές).

Η κ. Μερόπη Παπαθανασίου διηγήθηκε προσωπικές της στιγμές την περίοδο της Αντίστασης, αλλά και του αδερφού της που κρατούσε τυπογραφείο μυστικό (το βαρύ πυροβολικό, όπως χαρακτηριζόταν ο αντιστασιακός τύπος) στην πόλη μας.

Η κ. Ιλιάδα,  χήρα του Χαλκιά μίλησε στους μαθητές για την ΕΠΟΝ και τον κοινωνικό ρόλο των αντιστασιακών οργανώσεων στην Θεσσαλία στην περίοδο της κατοχής και επικεντρώθηκε στον αγώνα των γυναικών της Θεσσαλίας που μετείχαν στην Αντίσταση.

Ο κ. Μπατάλης μίλησε για το ιππικό της Θεσσαλίας στο οποίο μετείχε, τη δράση του και το ρόλο του στην αγώνα κατά των κατακτητών.

Μπροστά στα έκπληκτα μάτια των μικρών μαθητών διηγήθηκε στιγμές που έμειναν στη μνήμη του χαραγμένες και συγκινημένος τους απήγγειλε κομμάτια που γράφηκαν στο «Ρήγα» της εποχής όπως ειπώθηκαν στους δημοσιογράφους από τον ίδιο: «..εδώ ζούμε 28 αδερφωμένοι Επονίτες έχοντες ως απαραίτητη συντροφιά τα 28 κάτασπρα άλογά μας, λευκά σαν την ψυχή μας».

Οι μαθητές έκαναν ερωτήσεις θέλοντας μέσα σε τόσο λίγο χρόνο να μάθουν όλα όσα διαδραματίστηκαν στο άγνωστο για αυτούς παρελθόν και να γράψουν με το δικό τους μελάνι την ιστορία, ως νέοι ερευνητές και σύγχρονοι δημοσιογράφοι. Οι σεβαστοί προσκεκλημένοι μας έδωσαν νουθεσίες στα παιδιά για αγάπη, θάρρος, αγώνα για τη ζωή, τον συνάνθρωπο και  την πατρίδα. Τέλος, η κ. Μερόπη χάρισε στο σχολείο το προσωπικό χειρόγραφο ημερολόγιο, για να διαφωτίσει τους μικρούς ερευνητές και μοίρασε στα παιδιά ποιήματά της.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ