ΚΚΕ: ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΟΧΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

 

Ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών και  Οικονομικών με θέμα τις ζημιές στις βαμβακοκαλλιέργειες καθώς και σε σπίτια, αποθήκες κ.α. σε χωριά της περιοχής Φαρσάλων, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Κώστας Στεργίου και Διαμάντω Μανωλάκου.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής: «Τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα (9/10/2015) που έπληξαν το Δήμο Φαρσάλων (έντονη βροχόπτωση και ανεμοθύελλα) είχαν ως αποτέλεσμα εκτεταμένες ζημιές στη βαμβακοκαλλιέργεια αλλά και σε σπίτια, τρακτέρ, αυτοκίνητα, σε αποθήκες με σιτάρια και συγκομισμένη βαμβακοπαραγωγή, πριν παραδοθεί στο εκκοκκιστήριο.

Πρόκειται για μεγάλο οικονομικό πλήγμα όχι μόνο λόγω της καταστροφής μεγάλου μέρους της παραγωγής, αλλά και λόγω των καταστροφών σε εμπράγματα, με αποτέλεσμα οι αγρότες των περιοχών που επλήγησαν να βρίσκονται σε απόγνωση. Εάν προσθέσουμε και τα υπέρογκα καλλιεργητικά έξοδα, τη φορολογία καθώς και τις μειωμένες και φορολογούμενες ενισχύσεις, τα χαράτσια (ΕΝΦΙΑ κ.ά.), δε χωρά αμφιβολία πως τίθεται ζήτημα επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών.

Με βάση τα ανωτέρω και μπροστά στα τεράστια προβλήματα που έχουν προκύψει, οι αγρότες δικαίως ζητάνε:

– Την άμεση καταγραφή και τις δίκαιες εκτιμήσεις των ζημιών στην παραγωγή και στα πλημμυρισμένα χωράφια των χωριών που επλήγησαν.

– Κάλυψη της παραγωγής και του κεφαλαίου από όλα τα φυσικά φαινόμενα και αποζημίωση στο 100% των ζημιών με την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

– Να υπάρξει απόφαση ώστε κανείς αγρότης να μην κινδυνεύσει να χάσει τη συνδεδεμένη ενίσχυση λόγω μη συμπλήρωσης του πλαφόν στο βαμβάκι.

– Ουσιαστική αποζημίωση για την καταστραφείσα συγκεκομισμένη παραγωγή (βαμβάκι, σιτάρι)

– Με ΚΥΑ να δοθεί κατ’ εξαίρεση αποζημίωση.

– Να αποζημιωθούν οι αγρότες που έχουν υποστεί ζημιές τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματά τους.

– Να αποζημιωθούν οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές, τα σπίτια, μαγαζιά και τα αυτοκίνητά τους.

– Να μην πληρώσουν για φέτος ΕΝΦΙΑ κ.ά. χαράτσια οι πληγέντες.

– Να «παγώσουν» το κεφάλαιο και οι τόκοι στα δάνεια όσων έχουν πληγεί, και κινδυνεύουν να μην εσοδέψουν.

– Χορήγηση άτοκου δανείου με εγγύηση του κράτους προς όλους τους πληγέντες της περιοχής( αγρότες και μη) ώστε να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες και τα έξοδα για την αποκατάσταση των ζημιών.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

Έγκαιρα να προχωρήσουν οι καταγραφές και εκτιμήσεις, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να δοθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, να διασφαλιστεί ότι θα λάβουν οι αγρότες τη συνδεδεμένη ενίσχυση, να απαλλαγούν φέτος οι πληγέντες από τον ΕΝΦΙΑ και άλλα χαράτσια, και να γίνει διευθέτηση των δανείων όπως και χορήγηση άτοκων δανείων για την αποκατάσταση των ζημιών».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ