ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Οι μέρες που πέρασαν μετά το κλείσιμο του 12ου αντιρατσιστικού φεστιβάλ, ήταν μέρες ομολογουμένως γεμάτες, με την ταξινόμηση των ειδών πρώτης ανάγκης που συγκεντρώθηκαν για τους πρόσφυγες, το φόρτωμα και την μεταφορά τους, καθώς και την αποστολή πολυμελούς ομάδας της αντιρατσιστικής πρωτοβουλίας στην Ειδομένη,

προκειμένου να στηρίξουμε έστω και για μια νύχτα τις δράσεις αλληλεγγύης απέναντι στους χιλιάδες πρόσφυγες & μετανάστες που περνάνε από αυτό το μεθοριακό σημείο.

Νιώθουμε την ανάγκη να κάνουμε μια αποτίμηση του φεστιβάλ και  να ευχαριστήσουμε όσους/ες  συμμετείχαν, τους μουσικούς που έπαιξαν χωρίς αμοιβή, φίλους/ες που βοήθησαν στην διοργάνωση. Κυρίως όμως θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους/ες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας και πρόσφεραν ότι μπορούσαν για τους πρόσφυγες, όσους/ες συνεισέφεραν  πολλές ώρες στην ταξινόμηση , συσκευασία και  φόρτωμα,  αλλά και όσους/ες συμμετείχαν στην αποστολή μας στην Ειδομένη.  Εκεί όπου κάθε εικόνα  είναι από μόνη της χίλιες λέξεις, που απαντούν στα πως και τα γιατί αναγκάζονται οι άνθρωποι να ξεριζώνονται, στα πως και τα γιατί πνίγονται άνθρωποι, ενώ θα μπορούσαν να σωθούν, στα πως και γιατί δεν υπάρχει καμία κρατική μέριμνα, πλην της αστυνομίας, στα πως και τα γιατί οι δυνατοί του κόσμου επιλέγουν να διαχειρίζονται τις μεταναστευτικές ροές με τελικό σκοπό την εκμετάλλευση τους.

Χαιρόμαστε λοιπόν γιατί για μια ακόμη χρονιά, αλλά σε πολύ δυσκολότερη συγκυρία , εν μέσω ίσως του μεγαλύτερου μεταναστευτικού κύματος μετά το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, επιβεβαιώθηκαν αντανακλαστικά αλληλεγγύης , ενάντια στο ρατσιστικό μίσος  και την μισαλλοδοξία. Και είναι αυτή η αλληλεγγύη του κόσμου παντού,  στα νησιά, στα σύνορα, στις πόλεις , που  δίνει μια ελπίδα αισιοδοξίας, μια ανάσα ζεστασιάς  και όχι τόσο η κουβέρτα ή η κονσέρβα που θα δώσουμε , σε αυτό το ταξίδι  επιβίωσης των προσφύγων .

Ωστόσο, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η εικόνα αυτή της έμπρακτης προσφοράς & αλληλεγγύης εκατοντάδων συμπολιτών μας στο χώρο του αντιρατσιστικού φεστιβάλ δεν συμβιβαζόταν με μια παράπλευρη εικόνα εκδηλώσεων στα πλαίσια του παζαριού της Λάρισας που επιβλήθηκε με απόφαση της δημοτικής αρχής, παρόλο που αρκετό καιρό πριν είχαμε ζητήσει και κατοχυρώσει τη χρήση της πλατείας.

Χωρίς καμία ιδιοκτησιακή λογική, εξάλλου οι δημόσιοι χώροι πρέπει να ανήκουν σε όλους, διεκδικούμε τον ζωτικό μας χώρο, σαν συλλογικότητα που δρα αυτόνομα και αυτοοργανωμένα τόσα χρόνια στην πόλη. Και δεν καταλαβαίνουμε γιατί θα πρέπει το παζάρι της Λάρισας, ένα καθαρά εμπορευματικό γεγονός, να επιδιώκεται να επισκιάσει κάθε άλλη δραστηριότητα και μάλιστα μια πολιτική και πολιτιστική παρέμβαση όπως είναι το  αντιρατσιστικό  φεστιβάλ .

Εμείς  νιώθουμε όμορφα κάθε φορά που δρούμε συλλογικά, που σε αυτή την συλλογικότητα έρχεται  νέος  κόσμος, που κάνουμε ένα βήμα άλλοτε μικρό, άλλοτε  μεγάλο,  προς το  στόχο που έχουμε σαν αντιρατσιστική πρωτοβουλία.

Ξέρουμε πως η αλληλεγγύη μας είναι αναγκαία όχι όμως αρκετή για να αλλάξει την «ιστορία». Είναι το πρώτο βήμα, αλλά το καθοριστικό είναι να αντισταθούμε συλλογικά, να πάρουμε την ζωή στα χέρια μας για να ζήσουμε σαν άνθρωποι και όχι σαν δούλοι.

Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε τις αποστολές μας στην Ειδομένη και τις δράσεις μας σε συντονισμό και με άλλες αντιρατσιστικές συλλογικότητες για να ανοίξουν τα σύνορα, για να γκρεμιστούν οι φράχτες, για να μην υπάρχουν στρατόπεδα συγκέντρωσης, για ένα κόσμο χωρίς πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά.

Συνεχίζουμε την συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης κατά προτίμηση σε ατομικές σακούλες:

  • Α. ανδρική σακούλα: χαρτί υγείας, οδοντόβουρτσα, οδοντόπαστα, ξυραφάκι, σαπούνι, παστέλι ή μπάρα δημητριακών, κονσέρβα (όχι χοιρινό), κουτάλι ή πιρούνι
  • Γ. γυναικεία σακούλα: χαρτί υγείας, σερβιέτες, σαπούνι ή σαμπουάν ή μαντηλάκια καθαρισμού, οδοντόβουρτσα οδοντόπαστα, κονσέρβα (όχι χοιρινό),  κουτάλι ή πιρούνι
  • Π. παιδική σακούλα: κρουασάν, χυμός, γάλα εβαπορέ, μπισκότα, ατομική μαρμελάδα + κουταλάκι

(θα διευκόλυνε να σημειώνονται με μαρκαδόρο τα Α, Γ, Π)

Και από ρουχισμό χρειαζόμαστε ΜΟΝΟ μπουφάν, αδιάβροχα και παπούτσια,  κυρίως ανδρικά

Σημεία συλλογής για την επόμενη εβδομάδα 19/10 – 23/10 :

  1. Στέκι paratodos Φαρμακίδου 4 : Δευτέρα- Τετάρτη – Παρασκευή 6.30μμ – 9μμ
  2. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (Μεζούρλο) : Κάθε πρωί 11πμ-3μμ
  3. Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας, Ηρώων Πολυτεχνείου 169 και Κουτσούμπα: Κάθε πρωί 10πμ-2μμ

Από το Σάββατο  24 Οκτώβρη  και τακτικά κάθε Σάββατο ή και άλλες μέρες, θα υπάρχει αποστολή αλληλέγγυων στην Ειδομένη.

Για όσους/ες ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε στις αποστολές μπορείτε να το δηλώσετε ή με την παρουσία σας στο Στέκι paratodos Φαρμακίδου 4 (μέρες και ώρες που προαναφέρθηκαν), ή στο email της αντιρατσιστικής πρωτοβουλίας antiratsistikilarisas@gmail.com

και στο f/b https://www.facebook.com/antiratsistiki.larisas?fref=ts – Antiratsistiki Larisas

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ