«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΒΕΡΑ ΝΤΡΕΪΚ» ΣΤΟ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ

 

Ένα τρυφερό κοινωνικό δράμα του Μάικ Λι, «Το μυστικό της Βέρα Ντρέικ», προβάλει η Κινηματογραφική Λέσχη σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, την Τρίτη 20 Οκτωβρίου στις 19.00 και στις 21.30, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.

Ο πολυβραβευμένος δημιουργός Μάικ Λι (“Μυστικά και Ψέματα” – Χρυσός Φοίνικας και υποψηφιότητα για Όσκαρ σεναρίου και σκηνοθεσίας), και σε αυτή την ταινία καταπιάνεται με ένα ακόμη καυτό -και για πολλούς αδιέξοδο- κοινωνικό θέμα. Χωρίς προκαταλήψεις, αφήνει ελεύθερο τον θεατή να αποφασίσει αν είναι υπέρ ή κατά. Γιατί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει “δουλειά μου δεν είναι να βγάζω εύκολα και επιφανειακά συμπεράσματα, αλλά να θέτω ερωτήματα”.

Στην Αγγλία του 1950, η 45χρονη Βέρα Ντρέικ, μια απλή και καλόκαρδη γυναίκα που εργάζεται ως καθαρίστρια, κρύβει επιμελώς από την οικογένειά της ότι κάνει παράνομες εκτρώσεις, κάτι που θεωρεί ως ανθρωπιστικό λειτούργημα απέναντι σε δυστυχισμένες κοπέλες, αφού δεν ζητά χρήματα για τις υπηρεσίες της.

Όταν μία από τις «ασθενείς» της παρουσιάζει επιπλοκές, η Βέρα αποκαλύπτεται και η δικαιοσύνη έχει το λόγο. Η δράση της είναι παράνομη, η ίδια όμως δεν κερδίζει κάτι απ’ αυτή. Είναι «αθώα» ή «ένοχη», «ηθική» ή «ανήθικη»;…

Η ταινία βραβεύτηκε με το Χρυσό Λιοντάρι καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Βενετίας (2004) τόσο για τη θεματολογία της όσο και για τα ρεαλιστικά πορτρέτα απλοϊκών ανθρώπων που συνθέτει.

Στο ίδιο Φεστιβάλ, η πρωταγωνίστρια της ταινίας Ιμέλντα Στάντον απέσπασε το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας. Για την ερμηνεία της στο Vera Drake η Στάντον τιμήθηκε επίσης και στα British Academy Film Awards.

Στην 77η απονομή των Όσκαρ τόσο η Ιμέλντα Στάντον (υποψήφια για Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου) όσο και ο σκηνοθέτης της ταινίας Μάικ Λι (υποψήφιος για Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας) ηττήθηκαν από την ταινία One million dollar baby.

Κοινωνική, Αγγλική ταινία /2004 | Έγχρωμη | Διάρκεια: 127΄

Παίζουν: Ιμέλντα Στάντον, Φιλιπ Ντέιβις, Πίτερ Γουάιτ, Αλεξ Κέλι

Ώρες έναρξης: 19.00 & 21.30

Γενική είσοδος: 4 ευρώ

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ