ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΔΗΜ. ΝΑΣΙΚΑΣ

Πλήρης ημερών και μετά από σύντομη παραμονή σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης έφυγε από τη ζωή ο πρώην δήμαρχος Τυρνάβου Δημήτρης Νασίκας σε ηλικία 95 ετών.

Η κηδεία του Δημήτρη Νασίκα θα γίνει σήμερα στις 5 το απόγευμα στο μητροπολιτικό ναό της Παναγίας Φανερωμένης με τιμές εν ενεργεία δημάρχου ενώ η σωρός του θα βρίσκεται στο ναό από τις 3 μ.μ..

νασικαςΟ Δημήτρης Νασίκας γεννήθηκε στη Σμίξη Γρεβενών στις 23 Οκτωβρίου 1920 και ορφάνεψε σε πολύ μικρή ηλικία, 6 ετών. Απεφοίτησε από το Γυμνάσιο Γρεβενών το 1938 και εισήχθηκε αμέσως στην Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών, λαμβάνοντας την 12η θέση μεταξύ τετρακοσίων διαγωνισθέντων. Στο 3ο έτος των σπουδών του, κηρύχθηκε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος. Λόγω υπολειτουργίας της οδοντιατρικής σχολής, αλλά και των σοβαροτάτων οικονομικών προβλημάτων, ύστερα από την επιστράτευση των τριών αδελφών του και της μη ύπαρξης πατέρα, αναγκάσθηκε να εργαστεί στην Αγροτική Τράπεζα της Λαμίας.

Ο Δημήτριος Νασίκας, ως καταγόμενος από την Δυτική Μακεδονία, επιστρατεύθηκε και κατατάχθηκε στο κέντρο εκπαίδευσης Καλαμάτας. Με την κατάρρευση του μετώπου που είχε φυσικό επακόλουθο την παύση της λειτουργίας του στρατοπέδου, αναχώρησε πεζός, χωρίς τροφή και μέσω των χιονισμένων βουνοκορφών του Ταΰγετου, ύστερα από πορεία πολλών ημερών, έφθασε στον Τύρναβο, όπου ζούσε η χήρα μητέρα του και ο δικηγόρος αδελφός του.

Το 1945, λόγω οικονομικών δυσκολιών και μη λειτουργίας του πανεπιστημίου, επιδόθηκε στο τυρεμπόριο, ιδρύοντας μάλιστα τον Σύλλογο Τυρέμπορων Τυρνάβου, εκλεγόμενος επί σειρά ετών παμψηφεί Πρόεδρος. Το 1947 παντρεύτηκε την Αντωνία Ιωάν. Κόντου – σημερινή σύζυγό του και απέκτησαν 3 θυγατέρες & 4 εγγόνια. Κατά την διάρκεια του γαμήλιου ταξιδιού, επιστρατεύτηκε ξανά και απελύθη το 1950, ύστερα από τέσσερα έτη θητείας στο 404 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας. Αμέσως, άνοιξε το πρώτο κατάστημα ηλεκτρικών ειδών στον Τύρναβο.

Το 1959 εκλέγεται Δήμαρχος Τυρνάβου, ως πλειοψηφών Σύμβουλος με 607 σταυρούς. Το 1963 εκλέχθηκε για δεύτερη φορά Δήμαρχος λαμβάνοντας το 53 % των ψήφων. Στις 11 Ιουνίου 1967, παύτηκε από το αξίωμα του Δημάρχου από την τότε κυβέρνηση των Συνταγματαρχών, ενώ με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, επανέρχεται ως αντιδήμαρχος Τυρνάβου, διορισθέντος δικαστικού ως Δημάρχου. Από το 1975 μέχρι το 1978, ο Δημήτριος Νασίκας υπηρέτησε την πόλη του από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου.

Ίδρυσε τον αθλητικό σύλλογο «Ηρακλής» του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος επί σειρά ετών. Το 1964, ως επιτυχών Δήμαρχος, παρασημοφορείται με το χρυσό σταυρό του Φοίνικα, από τον τότε Βασιλέα Παύλο. Η θητεία του ως Δημάρχου Τυρνάβου, συνοδεύεται με ποικιλόμορφη κοινωνική προσφορά προς τους συμπολίτες του. Ανεγέρθηκε το Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο με την δωρεά του Νικολάου Εμμανουήλ, στο οποίο λειτουργεί για πρώτη φορά Δημοτική Βιβλιοθήκη. Ανεγείρεται το νέο Δημαρχείο της πόλης με την δωρεά του Σταύρου Καράσσου. Σε επιστολή του δωρητή προς τον τότε Υπουργό Εσωτερικών και Νομάρχη Λάρισας, αναφέρει «… Είχα την τύχη στην προσπάθειά μου αυτή να έχω συμπαραστάτη τον ακούραστο και φιλόπονο Δήμαρχο κ. Δημ. Νασίκα, ο οποίος πάντα πρόθυμος έτρεχε κοντά μου να με βοηθήσει εις το υπέροχο αυτό έργο και ο οποίος ήτο ο πρώτος που μου συνέστησε την ανέγερση τούτου…».

Επίσης στη διάρκεια της θητείας του έγινε η έναρξη του έργου της ύδρευσης του Τυρνάβου και της ευρύτερης περιοχής από τις πηγές Αγίας Άννας, με την κατασκευή του εξωτερικού δικτύου. Ιδρύθηκε η Φιλαρμονική του Δήμου Τυρνάβου, κατασκευάστηκαν κρασπεδόρειθρα και ασφαλτοστρώθηκαν πολλοί δρόμοι του Τυρνάβου. Διαμορφώθηκαν και κατασκευάστηκαν πλατείες, πάρκα και δενδροστοιχίες, ενώ εκτελέστηκαν και έργα στο Δημοτικό Γυμναστήριο Τυρνάβου.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τυρνάβου που συνήλθε σε Έκτακτη Συνεδρίαση σήμερα την 18η Οκτωβρίου 2015, με αφορμή τον αδόκητο θάνατο του πρώην Δημάρχου Τυρνάβου ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΝΑΣΙΚΑ

ΨΗΦΙΖΕΙ
Να οριστεί ως ημέρα πένθους η 18η Οκτωβρίου 2015 για την πόλη του Τυρνάβου.
Να αναρτηθεί μεσίστια η σημαία στο Δημοτικό Κατάστημα Τυρνάβου.
Να εκφρασθούν τα συλλυπητήρια του Δημοτικού Συμβουλίου προς την σύζυγο και την οικογένεια του εκλιπόντος.
Να παραστεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο στη νεκρώσιμη ακολουθία.
Να κατατεθεί στεφάνι στη σωρό του.
Να επιδοθεί το παρόν ψήφισμα στην οικογένειά του και να δημοσιευθεί στον Τύπο.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com