ΓΙΑΤΙ Η ΚΑΝΕΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΜΠΑΧΑΡΙΚΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΟΥ;

Την κανέλα την εκτιμούσαν ιδιαίτερα στην αρχαιότητα. Τη χρησιμοποιούσαν ως μέσο συναλλαγής, φάρμακο, μπαχαρικό στη μαγειρική ή τη ζαχαροπλαστική και για τις αφροδισιακές ιδιότητες που πίστευαν ότι είχε. Ήταν λοιπόν και παραμένει ένα εκλεκτό μπαχαρικό με χρήσεις σε πολλούς τομείς.

Στη μάχη κατά του διαβήτη

Για τις φαρμακευτικές, θεραπευτικές της ιδιότητες χορηγούνταν από την αρχαιότητα για διάφορες παθήσεις. Ωστόσο πριν από μερικά χρόνια επιστήμονες από το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας ανακάλυψαν τυχαία ότι ακόμη και μισό κουταλάκι του τσαγιού κανέλα μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των διαβητικών. Άρα, προσθέτοντας κανέλα στο τσάι, τον καφέ, τον χυμό ή σε ένα επιδόρπιο μπορούν να ωφεληθούν εκατομμύρια άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη. Επισημαίνεται μάλιστα ότι η ενεργός ωφέλιμη ουσία της κανέλας δεν περιέχεται στο αιθέριο έλαιο αλλά στη σκόνη του μπαχαρικού.

Προστατεύει τα τρόφιμα από βακτήρια

Η επιστήμη της βοτανοθεραπείας υποστηρίζει ότι η σκόνη κανέλας, όταν προστίθεται σε επιδόρπια, φρυγανιές, δημητριακά, χυμούς, στο τσάι ή στον καφέ παρουσιάζει θερμαντικές, αντισπασμωδικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Επίσης παρουσιάζει αντιπαρασιτική και αντιβακτηριδιακή δράση, ενώ σύγχρονες έρευνες επιβεβαίωσαν και την αντιμυκητιακή της ικανότητα. Επομένως συμβάλλει και στην προστασία των τροφίμων από βακτήρια και ιούς.

Με μήλο και πορτοκάλι

Η κανέλα, εκτός των άλλων, αποτελεί εξαιρετική πηγή μαγγανίου και σιδήρου. Όταν μάλιστα συνδυάζεται με μήλο ή πορτοκάλι, η απορρόφηση του σιδήρου που περιέχει μεγιστοποιείται χάρη στην περιεκτικότητα των συγκεκριμένων φρούτων σε βιταμίνη C.

bimag.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ