ΜΑΝΙΤΑΡΟ-ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΑΓΙΑΣ

Δώρα της άγριας φύσης, καλή παρέα και γευστικότατα εδέσματα απόλαυσαν οι συμμετέχοντες –και όχι μόνον- στη 10η συνάντηση των Μανιταρόφιλων Θεσσαλίας, την περασμένη Κυριακή στην Ανατολή Αγιάς.

manit1Οι μανιταροσυλλέκτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο δάσος, να γνωρίσουν από κοντά αρκετά είδη της τοπικής μυκητοχλωρίδας, αλλά και να γευθούν εδέσματα με βασικό συστατικό τα μανιτάρια. Να σημειωθεί ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανατολής «η Σελίτσιανη» και τον Δήμο Αγιάς.

Μικροί και μεγάλοι «κυνηγοί» μανιταριών, εξοπλισμένοι με τα απαιτούμενα εργαλεία –ειδικό μαχαίρι και ψάθινο καλάθι- περιηγήθηκαν σε γνωστή μανιταρο-περιοχή, λίγο έξω από τον οικισμό της Ανατολής Αγιάς. Με την παρουσία και καθοδήγηση των μελών του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Θεσσαλίας μάζεψαν μανιτάρια, εδώδιμα και μη, τα οποία στη συνέχεια ταυτοποιήθηκαν από τον ερευνητή μυκητοχλωρίδας Άγγελο Παπαδημητρίου.

 

 

 

manit3Η σημαντικότερη στιγμή της εκδήλωσης-συνάντησης ήταν η παρουσίαση του θέματος «Τα δηλητηριώδη μανιτάρια» από τον κ.Παπαδημητρίου, ο οποίος με μεγάλη υπομονή απάντησε στα ερωτήματα των συμμετεχόντων, τόσο κατά τη διάρκεια της περιήγησης στο δάσος, όσο και κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, στην Ανατολή Αγιάς.

Μετά την περιήγηση και την παρουσίαση ακολούθησε …μανιταροχαρά, καθώς οι συμμετέχοντες στη συνάντηση των Μανιταρόφιλων, αλλά και πάρα πολλοί επισκέπτες που βρέθηκαν στην Ανατολή –μιας και το χωριό αποτελεί μέρος μιας από τις ομορφότερες περιπατητικές διαδρομές του Κισσάβου- είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα εξαιρετικά εδέσματα που ετοίμασαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολής «η Σελίτσιανη», αλλά και οι μαθητές και μαθήτριες της Σχολής Μαγειρικής ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ Λάρισας, υπό την επίβλεψη του καθηγητή και σεφ Βασίλη Παναγούλη.

manit4Το μενού περιλάμβανε ζεστή μανιταρόσουπα, ζυμαρικά με μανιτάρια σε δύο εκδοχές –με κρέμα γάλακτος και με κόκκινη σάλτσα- ψητά μανιτάρια, καθώς και μανιταρόπιτα, που έγινε ανάρπαστη. Να σημειωθεί ότι τα μανιταροεδέσματα προετοιμάστηκαν με τη συνδρομή των εταιρειών «Μανιτάρια Τρικάλων» (Αφοί Κολώνα) και «Δίρφυς», ενώ το οινοποιείο Αλατά προσέφερε τους οίνους που καταναλώθηκαν στη διάρκεια της εκδήλωσης.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ