Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΝΕΟ

Είναι έξυπνο να είστε δύσπιστοι όσον αφορά τις βαρυσήμαντες ανακοινώσεις σχετικά με τη διατροφή σας. Υπάρχουν πάρα πολλές διατροφικές συστάσεις που φαίνεται να αλλάζουν μέρα με τη μέρα: τη μια μέρα πετάς το βούτυρο, λόγω της υψηλής χοληστερόλης και την επόμενη το βάζεις στον καφέ σου και εξυμνείς τα «καλά λιπαρά». Οπότε ναι, είναι καλό να είστε προσεκτικοί. Σήμερα, όμως, ακούσαμε κάποια νέα για τη διατροφή που ελπίζουμε είναι τόσο καλά όσο φαίνονται.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια μελέτησαν 674 κατοίκους του Μανχάταν με μέσο όρο ηλικίας τα 80 έτη και διαπίστωσαν ότι οι εγκέφαλοι των ατόμων που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή – πολλά λαχανικά, αρκετά ψάρια, λίγο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα – έχουν περισσότερη φαιά και λευκή ουσία από ό, τι οι συνομήλικοί τους . Όλη αυτή η επιπλέον ουσία συμβάλλει στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης κατά πέντε ολόκληρα έτη.

Δυστυχώς όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η μεσογειακή διατροφή εξορκίζει τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ο Guardian αναφέρει:

Οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Neurology, δεν αποδεικνύουν συμπερασματικά ότι η μεσογειακή διατροφή αποτρέπει την συρρίκνωση του εγκεφάλου και ότι πρόκειται απλώς για ένα συσχετισμό.

Ωστόσο, αποτελεί περαιτέρω απόδειξη ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εγκεφάλου.

«Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ερευνών που δείχνουν ότι η υγιεινή διατροφή,  πλούσια σε ψάρια, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς κάνει καλό στον εγκέφαλό σας», είπε ο δρ James Pickett, επικεφαλής της έρευνας. «Αυτή η μελέτη ερευνά περαιτέρω τα δυνητικά οφέλη που θα μπορούσε να έχει η διατροφή, αλλά δεν αποδεικνύει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να σταματήσει τη συρρίκνωση του μυαλού σας καθώς γερνάτε.»

Οι άνθρωποι που ελπίζουν να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας θα πρέπει επίσης να σταματήσουν το κάπνισμα, να ασκούνται τακτικά και να κρατούν χαμηλά  την αρτηριακή τους πίεση, είπε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ