Τον κίνδυνο να κυκλοφορεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση τυρί «φέτα» Made in USA αντιμετωπίζουν οι Ελληνες κτηνοτρόφοι και ο κλάδος της τυροκομίας εάν τελικά γίνει αποδεκτό το αίτημα των ΗΠΑ για άρση στην πραγματικότητα του καθεστώτος που ισχύει εντός Ε.Ε. σχετικά με τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)
και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ). Το ζήτημα έχει τεθεί με έμφαση από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, η οποία εισήλθε αισίως στον 11ο γύρο, που πραγματοποιείται στο Μαϊάμι.
Το θέμα της προστασίας ΠΟΠ και ΠΓΕ δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα του τρέχοντος γύρου, ο οποίος ολοκληρώνεται την Παρασκευή, καθώς θεωρείται εξαιρετικά «καυτό» για να αντιμετωπιστεί στην παρούσα φάση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ δεν ισχύει νομοθεσία περί ΠΟΠ και ΠΓΕ, με συνέπεια να παράγονται στη χώρα τυριά τα οποία ονομάζονται «φέτα», ακόμη και αν η πρώτη ύλη είναι το αγελαδινό γάλα. Μάλιστα, στην κατηγορία αυτή δραστηριοποιούνται πολύ γνωστές εταιρείες τροφίμων, όπως για παράδειγμα η Kraft Foods.
Οι ελπίδες της Ελλάδας να σώσει αυτό που αποτελεί το σήμα κατατεθέν των τυριών της, τη «φέτα», βρίσκονται περισσότερο στους Ευρωπαίους εταίρους της και εν προκειμένω στα ισχυρά λόμπι κυρίως των Ιταλών και εν συνεχεία των Γάλλων, καθώς Ιταλία και Γαλλία αποτελούν δύο από τις χώρες με πολλά και εξαιρετικά δημοφιλή ΠΟΠ και ΠΓΕ.
Αλλωστε, μόλις το περασμένο καλοκαίρι η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε να αλλάξει τους όρους της εμπορικής συμφωνίας της Ε.Ε. με τον Καναδά, συμφωνία γνωστή ως CETA, η οποία «έκλεισε» το 2013 και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων τότε, αν και από τον τότε αρμόδιο υφυπουργό Νότη Μηταράκη παρουσιάστηκε ως επιτυχία.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει της συμφωνίας CETA, όσες εταιρείες στον Καναδά παράγουν και εμπορεύονται ήδη τυριά με την ονομασία «φέτα» θα μπορούν να διατηρήσουν τον χαρακτηρισμό υπό τον όρο ότι θα απαλείψουν από τις συσκευασίες των προϊόντων τους τα σύμβολα που παραπέμπουν στην Ελλάδα και θα αναγράφουν τη χώρα παραγωγής. Επιπλέον, όσοι στο μέλλον δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή λευκού τυριού θα μπορούν να αναγράφουν στη συσκευασία τον χαρακτηρισμό «τύπου φέτα» ή «απομίμηση φέτας». Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης επιχείρησε το καλοκαίρι στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. να βελτιώσει τους όρους της συμφωνίας υπέρ της Ελλάδας, χωρίς, ωστόσο, η προσπάθεια αυτή να έχει μέχρι στιγμής τελεσφορήσει. Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την καναδική –μάλιστα υπάρχουν σχετικές επαφές και με τον πρέσβη του Καναδά στην Ελλάδα– έτσι ώστε οι τελικές διατυπώσεις στα νομικά κείμενα που θα έρθουν προς επικύρωση στα εθνικά κοινοβούλια να είναι βελτιωμένες, υπό την έννοια να προστατεύουν περισσότερο τη «φέτα».
Η CETA έχει θεωρηθεί «κερκόπορτα» για το τι θα ακολουθήσει με την TTIP, αν και οι Βρυξέλλες διαβεβαιώνουν ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, παραπέμποντας σε πρόσφατες διακρατικές συμφωνίες της Ε.Ε. με άλλες τρίτες χώρες, όπου παρέχεται σημαντική προστασία στη «φέτα».
Συνολικά στην Ε.Ε. έχουν κατοχυρωθεί ως ΠΟΠ και ΠΓΕ 1.249 αγροτικά προϊόντα. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ε.Ε., οι πωλήσεις ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ ανέρχονται ετησίως σε πάνω από 753 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 527 εκατ. ευρώ αποτελούν πωλήσεις εντός Ελλάδος, 187 εκατ. ευρώ πωλήσεις εντός Ε.Ε. και 40 εκατ. ευρώ πωλήσεις σε τρίτες χώρες, εκτός δηλαδή Ε.Ε. Η Ελλάδα έχει καταχωρίσει μέχρι στιγμής 102 προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, εκ των οποίων τα 21 είναι τυριά, ενώ έχει αιτηθεί την κατοχύρωση δύο ακόμη προϊόντων.
Καθημερινή