ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Μπορεί σήμερα η πλειοψηφία των δημοτικών αρχών στη χώρα να αποδέχεται παθητικά όλα τα σκληρά μέτρα και τις περικοπές των μνημονίων που κυριολεκτικά διαλύουν την αυτοδιοίκηση και δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στους πολίτες.

Δυστυχώς κάποιες από αυτές χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την έλλειψη πόρων και προσωπικού περιορίζονται σε μια μοιρολατρική αντιμετώπιση της κατάστασης αφήνοντας κυριολεκτικά στο έλεος κοινόχρηστους χώρους, καθαριότητα και άλλες υπηρεσίες για τις οποίες οι πολίτες πληρώνουν και μάλιστα αδρά, ή μηδενίζουν τη δράση τους στον τομέα του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Ομως αυτό δεν είναι μονόδρομος και αυτό δεν μπορεί να είναι η στάση της αυτοδιοίκησης ακόμη και σε αυτούς τους καιρούς γιατί αν ήταν έτσι δεν χρειάζονταν εκλογές, αφού η εκάστοτε κυβέρνηση θα έβρισκε υπαλλήλους που θα έφερναν σε πέρας τη δουλειά υλοποιώντας κατά γράμμα τις κυβερνητικές επιταγές.

Λαμπρό παράδειγμα σήμερα μιας αγωνιστικής αυτοδιοίκησης είναι ο δήμος Πατρέων που με μια σειρά δράσεων και ενεργειών αποδεικνύει ότι ούτε ο δήμος είναι επέκταση της κυβερνητικής εξουσίας και κυρίως ότι οι δημοτικές αρχές μπορούν όταν θέλουν και να αντισταθούν και να λειτουργήσουν προς όφελος των πολιτών.
Μια ματιά στην ιστοσελίδα του δήμου Πατρέων δείχνει στους επισκέπτες τον τρόπο λειτουργίας της δημοτικής αρχής που εκλέχθηκε με τη σημαία της Λαϊκής Συσπείρωσης και τα πόσα όχι μπορεί να πει στην κεντρική εξουσία ένας δήμαρχος και ένα δημοτικό συμβούλιο αρκεί να το θέλει:

Για το θέμα των καθαριστριών ο δήμος Πατρέων εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του στη μείωση κατά 10% της αμοιβής των καθαριστριών και πέρα από τις πιέσεις που ασκεί στην κυβέρνηση αποφάσισε να καλύψει τη μείωση αυτή από χρήματα των σχολικών επιτροπών, ενώ με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου απέρριψε τη μείωση στη μισθοδοσία των καθαριστριών. Επιπλέον παλεύει εδώ και καιρό με τις καθαρίστριες για να μην περάσει η καθαριότητα των σχολείων σε ιδιώτες.

Προωθεί τον εθελοντισμό στα σχολεία και έτσι αφού ο δήμος με τις υπηρεσίες του προχώρησε στη διαμόρφωση ενός χώρου πρασίνου στη συνέχεια εργαζόμενοι και μαθητές θα κάνουν τη δενδροφύτευση αυτού του χώρου. Η δημοτική αρχή με αυτές τις ενέργειες δείχνει ότι δεν χρησιμοποιεί τον εθελοντισμό για κάλυψη των ελλείψεων σε προσωπικό, αλλά με μπροστάρη το δήμο και τις υπηρεσίες του θέλει να εμφυσήσει  το πνεύμα εθελοντισμού στην κοινωνία.

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού, αποφάσισε τη δωρεάν φοίτηση τριών μελών του ΚΕΘΕΑ στις σχολές Ελληνικής Μουσικής, Μοντέρνο Τμήμα και Κλασσικών Κρουστών, ενώ δίνει τη δυνατότητα σε πρώην μουσικούς της δημοτικής μπάντας να κάνουν δωρεάν μαθήματα στο Ωδείο στηρίζοντας και τον δικαστικό τους αγώνα…

Η δημοτική αρχή παλεύει μαζί με τους εργαζόμενους των ΟΤΑ για να μην καταργηθούν τα βαρέα και ανθυγιεινή και έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες σε αυτό τον τομέα, ενώ εξέδωσε ανακοινώσεις και για τα κενά στην εκπαίδευση και συγκάλεσε σύσκεψη για την κατάσταση στη δημόσια εκπαίδευση.

Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στήνεται κοινωνικό φροντιστήριο στο οποίο καλούνται να διδάξουν εθελοντές εκπαιδευτικοί. Εξυπακούεται ότι τις δαπάνες για τη λειτουργία του χώρου αναλαμβάνει ο δήμος Πατρέων.

Δίνει τη δυνατότητα σε οικονομικά ασθενέστερους δημότες να κάνουν συλλογή ελαιοκάρπου από δημοτικά ελαιόδενδρα οι οποίοι το 90% της ποσότητας που θα συλλέξουν θα το κρατήσουν για ιδία χρήση και το υπόλοιπο 10% θα το δώσουν στην τράπεζα τροφίμων του δήμου.

Παλεύει για να μείνουν στις θέσεις τους οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές του δήμου, ενώ ζητά αλλαγές στον τρόπο καταβολής στους δικαιούχους των προνοιακών επιδομάτων.

Και όλα τα παραπάνω είναι δράσεις και ενέργειες που έγιναν τις τελευταίες τριάντα ημέρες γιατί αν ανατρέξει κάποιος σε παλαιότερα κείμενα θα διαπιστώσει και άλλες παρόμοιες ενέργειες που αποδεικνύουν ότι υπάρχει πεδίο δράσης και αγώνα, αρκεί να υπάρχει θέληση.

Γιάννης Παιδής

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ