ΓΙΑΤΙ ΧΑΛΑΣΕ Ο ΓΑΜΟΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ – ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η κρίσιμη περίοδος των capital control και ένα παιχνίδι ισορροπιών που παίζεται τόσο για την κυριαρχία όσο και για την επιβίωση στην αγορά των σούπερ μάρκετ οδήγησε μέσα σε λίγους μήνες στην ανατροπή των δεδομένων όπως αυτά είχαν μερικώς διαμορφωθεί.

Η αλυσίδα Σκλαβενίτης η οποία πριν από ένα περίπου χρόνο είχε εξαγοράσει την Makro Cash & Carry μπαίνοντας στην αγορά του χονδρεμπορίου και στην συνέχεια το ποσοστό της Βερόπουλος στην κρητική Χαλκιαδάκης είχε ξεκινήσει συζητήσεις με τον Νίκο Βερόπουλο ώστε να αποκτήσει τα καταστήματα του ομώνυμου ομίλου στην Ελλάδα. Τίποτα όμως δεν ήταν οριστικό καθώς οι υπογραφές δεν είχαν πέσει. Το καταλάβαινε κανείς και από την έντονη διαφημιστική καμπάνια της Βερόπουλος με πρωταγωνιστή τον Γίαννη Ζουγανέλη. Ποιος αλήθεια δαπανά χρήματα σε μία αλυσίδα που τυπικά βρίσκεται σε διαδικασία εξαγοράς;

Τα capital control, η επιβράδυνση στην δαπάνη και τα υψηλά δάνεια του ομίλου Βερόπουλου φαίνεται να είναι οι λόγοι «φόβισαν» την προσεκτική στις κινήσεις της οικογένεια Σκλαβενίτη για την οποία το βήμα αυτό μπορεί να την έφερνε στην κορυφή του κλάδου θα είχε όμως αποδυναμώσει αρκετά την οικονομική της υγεία. Πλέον θα πρέπει να εξετάσει είτε την αυτόνομη της έξοδο στην επαρχία καθώς το προ δύο μηνών πείραμα στην Κόρινθο είναι απόλυτα ενθαρρυντικό ή την απόκτηση μικρότερων περιφερειακών αλυσίδων ώστε να καλύψει το κενό.

Αντίστοιχα η οικογένεια Παντελιάδη – η οποία το απόγευμα της Παρασκευής επιβεβαίωση την πληροφορία ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για εξαγορά των καταστημάτων της Βερόπουλος στην Ελλάδα – μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι δημιουργώντας έναν πέμπτο ισχυρό παίκτη ξεφεύγοντας έτσι από την κατηγορία των μεσαίων αλυσίδων.

Έχοντας ισχυρή πανελλαδική παρουσία στο χονδρεμπόριο μέσω των 46 Metro Cash and Carry και μικρότερη στα σούπερ μάρκετ (περίπου 65 My Market) η πιθανή εξαγορά της Βερόπουλος θα τον βάλει ξανά στο παιχνίδι των μεγάλων δίπλα σε Μαρινόπουλο, Βασιλόπουλο, Σκλαβενίτη και Μασούτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος Παντελιάδη είναι από τους πλέον εύρωστους στην ελληνική αγορά καθώς η ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ (η εταιρεία που διαχειρίζεται τα σούπερ μάρκετ και τα cash and carry) το 2014 κατάφερε να διατηρήσει τον κύκλο εργασιών της στα 700 εκατ. ευρώ με τα κέρδη της να διαμορφώνονται σε 17 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια Παντελιάδη δραστηριοποιείται και στο χονδρεμπόριο και την παραγωγή τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων μέσω της εταιρείας ΟΠΤΙΜΑ Α.Ε.

Η ΟΠΤΙΜΑ η οποία είναι από τις μεγαλύτερες στον τομέα της στην Ελλάδα παράγει την φέτα «Ήπειρος» και τα κίτρινα τυριά «Λεβέτι» και «Λογάδι» ενώ εισάγει τα τυριά «Kerrygold» και «Dirollo» καθώς και την κρέμα γάλακτος «Adoro». Από την δραστηριότητα αυτή προστέθηκαν το 2014 στον οικογενειακό όμιλο πωλήσεις ύψους 104 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 5,7 εκατ. ευρώ έναντι 4 εκατ. ευρώ το 2014.

news247.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ