Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 9 π.μ. θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Λάρισας εκδήλωση για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940. Το χορωδιακό σύνολο του Μουσικού Σχολείου Λάρισας MusicArte και μαθητές/τριες Λυκείου του Μουσικού Σχολείου

θα παρουσιάσουν το έργο του Μίκη Θεοδωράκη Η μπαλάντα του Μαουτχάουζεν σε ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη, καθώς και αποσπάσματα από το αφηγηματικό έργο Μαουτχάουζεν του Καμπανέλλη.

Λίγα λόγια για το έργο: Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο ποιητής Ιάκωβος Καμπανέλλης φυλακίστηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν∙ συνέγραψε το έργο Μαουτχάουζεν, όπου εξιστορεί όσα έζησε εκεί από το 1943 ως το 1945. Ο αφηγητής αναφέρεται εναλλάξ στη ζωή στο απελευθερωμένο πλέον στρατόπεδο και στη ζωή κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας. Η αφήγηση, συνταρακτικά απλή και ανθρώπινη, παρέχει πληροφορίες για τις θηριωδίες που έλαβαν χώρα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 1965 ο Καμπανέλλης έγραψε τέσσερα ποιήματα που αφορούσαν εκείνη την περίοδο και ζήτησε από τον καλό του φίλο και συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη να τα μελοποιήσει. Ο Θεοδωράκης, ο οποίος είχε φυλακιστεί και ο ίδιος κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής σε γερμανικές και ιταλικές φυλακές, δημιούργησε όμορφες και αξέχαστες μελωδίες που αναδεικνύουν τα συγκινητικά ποιήματα του Καμπανέλλη. Εκείνα τα ποιήματα έγιναν έκτοτε παγκοσμίως γνωστά ως η τριλογία του Μαουτχάουζεν.

Την ευθύνη της διδασκαλίας και της διεύθυνσης της χορωδίας, έχει η καθηγήτρια του Μουσικού Σχολείου Τσιούκα Ευαγγελία. Την χορωδία συνοδεύουν οι καθηγητές μουσικής του Μουσικού Σχολείου: Ευθυμίου Χάιδω (πιάνο), Ρήτου Κασσιανή (φλάουτο), Βλιτσάκη Ελεάνα (βιολί), Καλαμπάκας Αθανάσιος (κιθάρα), Κουλιόπουλος Γεώργιος (κοντραμπάσο) και οι μαθητές τους: Παπανικολάου Παρασκευή, Πλιάτσικας Αθανάσιος (φλάουτο), Γκανά Αγγελική, Γράμψα Φωτεινή, Λιάλιου Ηλιάνα, Τσιούπρου Λυδία, Σβάρνας Αθανάσιος, Δημόπουλος Λαοκράτης, Καλογεράς Κυριάκος, Γκαντζώρα-Κορκιδάκη Λυδία (βιολί). Ενορχήστρωση: Βλιτσάκη Ελεάνα.

Υπεύθυνη για την προσαρμογή και τη διδασκαλία του αφηγηματικού έργου του Καμπανέλλη είναι η καθηγήτρια του Μουσικού Σχολείου Τσάκνη Βασιλική.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ