59 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ (TTIP)

Ερώτηση προς τα αρμόδια υπουργεία κατέθεσαν εχθές (22.10.2015), με πρωτοβουλία του Οικολόγου Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Δημαρά, 59 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και ο Ν. Παπαδόπουλος από τη Λάρισα, σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων των εμπορικών συμφωνιών TTIP, CETA & TiSA.

Το θέμα έχει απασχολήσει ξανά το κοινοβούλιο τον περασμένο Μάιο σε ειδική κοινή συνεδρίαση των αρμοδίων επιτροπών.

Υπενθυμίζουμε ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει δώσει το πράσινο φως για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων τον περασμένο Ιούλιο (8.7.2015) ενώ πρόσφατα (5.10.2015) η ΗΠΑ με άλλες 10 χώρες του Ειρηνικού υπέγραψαν την αντίστοιχη συμφωνία TPP.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν τοποθετηθεί επανειλημμένα σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα δικαιώματα παντός τύπου (δημοκρατικά, εργασιακά, περιβαλλοντικά, ψηφιακά κλπ.), την ποιότητα ζωής, την υγεία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες από τις συμφωνίες αυτές. Η ερώτηση αυτή είναι η Τρίτη κατά σειρά που έχουν θέσει οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από πέρυσι.

Χθες στη Βουλή ο Γιώργος Δημαράς τοποθετήθηκε σχετικά με τη στάση των κυριότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης για αυτές τις συνθήκες:

«Κύριοι συνάδελφοι, έχετε υπερβεί εσείς τον φιλελευθερισμό, είσαστε στον νεοφιλελευθερισμό και εσείς και όλο το «λαϊκό» ευρωπαϊκό κόμμα, το δεξιό ευρωπαϊκό κόμμα. Παράδειγμα, οι θέσεις σας για την προωθούμενη διατλαντική συμφωνία εμπορίου, τη λεγόμενη «ΤΤΙΡ». Έχετε πάρει θέση –και αυτό είναι και το κριτήριο αν είστε απλώς φιλελεύθεροι ή είστε νεοφιλελεύθεροι- υπέρ της συμφωνίας «ΤΤΙΡ» στο Ευρωκοινοβούλιο, μία συμφωνία που καταστρέφει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την αγροτιά και οδηγεί στην ασυδοσία των πολυεθνικών και των μονοπωλίων, χωρίς φραγμούς ακόμη και για τα μεταλλαγμένα, που προκύπτουν δηλαδή και ζητήματα υγείας στη διατροφή. Το ότι θα κάνουμε μερικές ιδιωτικοποιήσεις στα πλαίσια της συμφωνίας δεν μας φέρνει κοντά ιδεολογικά σε εσάς. Η απόσταση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Η πολιτική μας δεν ταυτίζεται ούτε με τον άκρατο κρατισμό ούτε με την ασυδοσία της αγοράς».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ