ΑΥΤΉ Η ΑΣΘΈΝΕΙΑ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΣΚΟΤΏΣΕΙ 75 ΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ ΑΝΘΡΏΠΟΥΣ ΈΩΣ ΤΟ 2050

Η 51χρονη δασκάλα είχε αδυναμία, και δεν μπορούσε να κυνηγήσει πλέον τα εγγόνια της. Το ανέβασμα της σκάλας έγινε πολύ δύσκολο. Δεν μπορούσε να πάρει ανάσα.

Τη Νόρα Ροντρίγκεζ από το Ντένβερ, τα παραπάνω συμπτώματα, αλλά και ο βήχας που επέμενε, την οδήγησαν, στα  τέλη του καλοκαιριού του 2013, στην τοπική κλινική. Την εξέτασαν και της είπαν να πάρει κάποιο φάρμακο για το βήχα.

Λίγους μήνες αργότερα, ενώ ψώνιζε με την εγγονή της, άρχισε να βήχει ανεξέλεγκτα. Πήγε πίσω στην κλινική.

Την εξέτασαν και πάλι. Εξέτασαν τους πνεύμονές της. Της έδωσαν φάρμακο για πνευμονία. Είπε στους γιατρούς ότι είχε βήχα για περίπου ένα χρόνο, αλλά επέμειναν ότι ήταν πνευμονία.

Λίγες μέρες αργότερα, η Ροντρίγκεζ πήγε πίσω στην κλινική πάλι, επιμένοντας ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Έχανε βάρος, είχε βήχα, και ένιωθε συνεχώς κουρασμένη. Αποφάσισαν να της κάνουν κάποιες επιπλέον εξετάσεις.

Δύο μέρες αργότερα, στις 18, Αυγ, 2014, η κλινική ζήτησε από τη Ροντρίγκεζ να επιστρέψει. Η νοσοκόμα την υποδέχτηκε φορώντας μάσκα προσώπου, της ανακοίνωσε ότι είχε φυματίωση, και την έστειλαν αμέσως στο νοσοκομείο.

Η Ροντρίγκεζ πέρασε τους επόμενους τρεις μήνες στην απομόνωση. Ξεκίνησε να παίρνει χάπια και μια καθημερινή σειρά ενέσεων που, 14 μήνες αργότερα, δεν έχουν ακόμη σταματήσει.

«Η φυματίωση είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται μέσω του αέρα,” αναφέρει ο Eric Goosby, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη φυματίωση. “Φυματίωση μπορείτε να κολλήσετε ενώ είστε στο μανάβικο ή περιμένετε στη σειρά για να αγοράσετε ένα εισιτήριο,” είπε.

Τα ιδιαίτερα μολυσματικά βακτήρια που προκαλούν την εξάπλωση της φυματίωσης βρίσκονται στα μικροσκοπικά σταγονίδια του σάλιου και των βλεννογόνων που αποβάλλονται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει. Μπορούν να αιωρούνται στον αέρα για ώρες.

Περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μολυνθεί με φυματίωση. Οι τυχεροί έχουν αρκετά ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα για να αντιμετωπίσουν τα βακτηρίδια της φυματίωσης, αναγκάζοντάς τα να παραμένουν αδρανή. Οι άτυχοι – περίπου το 10% των ατόμων που έχουν μολυνθεί – παρουσιάζουν βήχα, πολύ μεγάλη αδυναμία, απώλεια βάρους και επίμονη κόπωση.

Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, τα δύο τρίτα των ανθρώπων με ενεργό φυματίωση πεθάνουν. Είναι ο Νο 2 λοιμώδης δολοφόνος στον κόσμο (μετά το HIV / AIDS), σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, και η Νο 1 αιτία θανάτου των ατόμων που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV / AIDS.

Υπήρχαν περίπου 480.000 περιπτώσεις πολυανθεκτικής φυματίωσης σε παγκόσμιο επίπεδο το 2013. Χωρίς δράση, τα ποσοστά λοιμώξεων θα μπορούσαν να διπλασιαστούν μέσα στα επόμενα δεκαπέντε με είκοσι χρόνια, σύμφωνα με μοντέλο που αναπτύχθηκε από τον Δρ David Dowdy, επιδημιολόγο στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Εβδομήντα-πέντε εκατομμύρια επιπλέον άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους μέσα στα επόμενα 35 χρόνια, ως αποτέλεσμα της φυματίωσης (MDR-TB), σύμφωνα με  κυβερνητική έκθεση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ασθένεια θα κοστίσει $ 16.7 τρισεκατομμύρια σε αυτό το χρονικό διάστημα  και θα μειώσει το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κατά 0,63% μέχρι το 2050, εκτιμά η έκθεση.

Περισσότερα: huffingtonpost.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ