“ΚΑΙ ΟΙ ΧΕΛΩΝΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ” ΣΤΟ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ

Την αντιπολεμική ταινία του Πέρση σκηνοθέτη Μπαχμάν Γκομπαντί “Και οι χελώνες μπορούν να πετάξουν” προβάλει η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών, την Τρίτη 3 Νοεμβρίου στις 19.00 και στις 21.30 στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.

Ο Γκομπαντί είναι κουρδικής καταγωγής. Στο διάστημα 1995-1999 έκανε δέκα μικρού μήκους ταινίες και διακρίθηκε σε αρκετά φεστιβάλ, με σπουδαιότερο το ειδικό βραβείο της επιτροπής του Κλερμόν-Φεράν που κέρδισε το ντοκιμαντέρ του “Ζωή στην ομίχλη”. Το 1999 ήταν βοηθός του σκηνοθέτη Αμπάς Κιαροστάμι στο νεοκυματικό φιλμ “Ο άνεμος θα μας σηκώσει” και πρωταγωνιστής στο “Μαυροπίνακα” της Samira Makhmalbaf.

Οι ταινίες του έχουν στο επίκεντρο τις ζωές των Κούρδων που είναι οι παρίες και οι αποδιοπομπαίοι τράγοι των χωρών της Μέσης Ανατολής. “Και οι χελώνες μπορούν να πετάξουν” (2004) κινούνται με ειρωνεία στη μεθόριο των σύγχρονων “περσικών πολέμων” ανάμεσα στην υπερδύναμη των εκμεταλλευτών και στις προβαλλόμενες ως χώρες του ισλαμικού νόμου.

Αφιερώνω την ταινία μου σε όλα τα αθώα παιδιά του κόσμου – αυτά που πληρώνουν την πολιτική δικτατόρων και φασιστών. – Μπαχμάν Γκομπαντί

Κουρδιστάν, παραμονές της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ. Ο 13χρονος Σοράν είναι γνωστός ως Δορυφόρος, για την εγκατάσταση πιάτων και κεραιών στα τοπικά χωριά αναζητώντας νέα για την επικείμενη επίθεση των Αμερικανών στο Ιράκ.

Είναι ο αρχηγός των παιδιών, που τα οργανώνει να κάνουν την επικίνδυνη αλλά αναγκαία δουλειά των ναρκαλιευτών.

Ο Δορυφόρος ερωτεύεται μια μικρή ορφανή, ένα κορίτσι με θλιμμένο πρόσωπο που περιπλανιέται με τον αδελφό της, και έχει το χάρισμα της προφητείας. Τα αδέλφια έχουν υπό την προστασία τους ένα τρίχρονο παιδάκι, του οποίου οι δεσμοί με τα δύο αδέλφια γίνονται γνωστοί όταν αποκαλύπτεται η ανείπωτη, σκληρή αλήθεια.

Ένα ακρωτηριασμένο αγόρι φέρνει ένα προμήνυμα: ο πόλεμος ολοένα πλησιάζει…

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν

Βραβείο Β΄ Καλύτερης Ταινίας Φεστιβάλ Σικάγο

Ιρανική Υποψηφιότητα για Oscar Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2004

Παραγωγή: Γαλλο-ιρανική

Σκηνοθεσία: Μπαχμάν Γκομπαντί

Πρωταγωνιστούν: Σοράν Εμπραχίμ, Κακ Σατελιέτ, Φεϊζάλ Πασέο, Χιρς Φέισαλ, Ραχμάν Χανγκάο, Αμπντούλ Ραχμάν

Δραματική – Έγχρωμη | Διάρκεια: 95΄

Γενική είσοδος: 4 ευρώ

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com