Ο Ι.Σ.Λ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ

Ανακοίνωση με αφορμή την έναρξη του αντιγριπικού εμβολιασμού εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Α. Μερικά στοιχεία από την περίοδο 2014-2015

Συνολικά κατά την περίοδο γρίπης 2014-2015 καταγράφηκαν 111 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 99 θάνατοι αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και 12 ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Από τα 64 κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α, από τα 45 ιός τύπου  Β, ενώ σε 2 δεν τυποποιήθηκε  ο ιός.

Συμπερασματικά κατά την περίοδο γρίπης 2014-2015 το επιδημικό κύμα γρίπης διήρκησε συνολικά 19 βδομάδες, χωρίς να καταγραφεί η συνήθης κορύφωση του επιδημικού κύματος, αλλά μια παρατεταμένη περίοδος αυξημένης δραστηριότητας συνολικά 5 εβδομάδων. Το επικρατούν στέλεχος γρίπης ήταν ο ιός τύπου Β, σε ποσοστό 59%.

Β. Ποιοι έχουν υποχρέωση να εμβολιασθούν

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, οφείλουν να εμβολιασθούν άμεσα και πάντως όχι αργότερα από το τέλος του μηνός Οκτωβρίου, οι παρακάτω ομάδες:

1.Όλα τα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών

2.Οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας

3.Παιδιά μεγαλύτερα των 6 μηνών και ενήλικοι έως 60 ετών που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες

 • άσθμα ή άλλη χρόνια πνευμονοπάθεια
 • καρδιακή νόσο με σημαντική αιμοδυναμική διαταραχή
 • ανοσοκαταστολή οποιασδήποτε αιτιολογίας
 • μεταμόσχευση οργάνων
 • αιμοσφαιρινοπάθειες
 • Μεταβολικό νόσημα και σακχαρώδης διαβήτης
 • χρόνια νεφροπάθεια
 • νευρομυϊκά νοσήματα

4.Έγκυες γυναίκες β’ και γ’ τριμήνου κύησης, αρκεί να εμβολιασθούν με αδρανοποιημένο εμβόλιο

5.Παιδιά που λαμβάνουν χρονίως ασπιρίνη

6.Άτομα που φροντίζουν σε καθημερινή βάση παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που πάσχουν από νόσημα αυξημένου κινδύνου, αν νοσήσουν από γρίπη.

7.Άτομα που ζουν ομαδικά σε ειδικά σχολεία, στρατώνες, ιδρύματα. Οι τρόφιμοι και το προσωπικό φροντίδας.

8.Ιδιαίτερα παχύσαρκα άτομα(μια κατηγορία που δεν περιλαμβάνεται σε προηγούμενες συστάσεις)

 1. Τέλος, όποιος για δικούς του λόγους, επιθυμεί να εμβολιασθεί.

Γ. Οδηγίες εμβολιασμού

 1. Παιδιά μικρότερα των 3 ετών εμβολιάζονται με παιδικό εμβόλιο που αντιστοιχεί στο μισό του εμβολίου των ενηλίκων
 2. Παιδιά από 6 μηνών – 8 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά πρέπει να λάβουν δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 4 -6 εβδομάδων
 3. Τα άνω των 8 ετών άτομα λαμβάνουν μία δόση του εμβολίου, ακόμη και αν εμβολιάζονται για πρώτη φορά
 4. ΄Ατομα που ανήκουν στις υπόχρεες προς εμβολιασμό ομάδες, πρέπει να εμβολιασθούν ακόμη και αν την προηγούμενη χρονιά νόσησαν από ιό γρίπης
 5. Αντενδείξη εμβολιασμού είναι οι αφυλακτική αντίδραση σε προηγούμενο εμβολιασμό για γρίπη ή άλλο εμβόλιο κοινού τρόπου παρασκευής.
 6. Άνοσοκαταστολή δεν αποτελεί αντένδειξη, αντίθετα αποτελεί, όπως αναφέρθηκε, ένδειξη για εμβολιασμό. Πρέπει μόνο να σημειωθεί, ότι σε κάποιες μορφές της, μπορεί η παραγωγή αντισωμάτων να μην είναι επαρκής.
 7. Για τις θηλάζουσες μητέρες, δεν υπάρχει αντένδειξη
 8. Για άτομα που από αμέλεια δεν εμβολιάστηκαν ενώ ανήκαν στις υπόχρεες προς εμβολιασμό ομάδες, συνιστάται ο εμβολιασμός, ακόμη και στην περίοδο της μεγίστης έξαρσης της γρίπης.

Δ. Άλλες οδηγίες

Εκτός από τα μέτρα πρόληψης-επαφής με νοσούντα, το πλύσιμο των χεριών με αντισηπτικά διαλύματα, την αποφυγή συγχρωτισμού σε περιόδους έξαρσης της νόσου,  υπάρχουν για τη γρίπη σημαντικά φάρμακα τα οποία μόνο ο γιατρός σας μπορεί να τα χορηγήσει και δεν επιτρέπεται να απευθύνεσθε στα φαρμακεία και να ζητάτε φάρμακα «για το κρυολόγημα» ή να καταναλώνετε άσκοπα αντιβιοτικά. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να σας δημιουργηθεί ένα ψευδές αίσθημα ασφάλειας και να καθυστερήσετε στη λήψη των αντιγριπικών φαρμάκων, που είναι αποτελεσματικά έως και την τρίτη ημέρα από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Η καθυστέρηση πέραν των 3 ημερών, πιθανόν να οδηγήσει τη θεραπεία σε αποτυχία.

Τέλος, για κάποιο λόγο η παραγωγή αντισωμάτων μετά  τον εμβολιασμό μπορεί να μην είναι επαρκής σε βαθμό που να μην είναι προστατευτική. Για το λόγο αυτό, αν αναπτύξετε συμπτωματολογία γρίπης, ενώ είστε εμβολιασμένοι, να συμβουλευθείτε το γιατρό σας».