ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΕΜΠΩΝ

Εορταστική ατμόσφαιρα σήμερα στο Μακρυχώρι στην έδρα του Δ.Τεμπών, τις εκδηλώσεις για την 28 Οκτωβρίου παρακολούθησε  ο Δήμαρχος Τεμπών κ.Κώστας Κολλάτος.

TEMP2Το πρωί πραγματοποιήθηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Θωμά και στην συνέχεια εγινε η  κατάθεση στεφάνων και ακολούθησε παρέλαση των μαθητών νηπιαγωγείου -δημοτικού -γυμνασίου και λυκείου .Στον εορτασμό παραβρέθηκαν εκτος του Δημάρχου Τεμπών  ,ο κ.Νικόλαος Λιούπας ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη , ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Δημήτριος Τσέτσιλας ,  ο  Αντιδήμαρχος κ.Αστέριος Σαίτης ,οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.Γεώργιος Κυρίτσης ,Γεώργιος Ντόντος ,και Ιωάννης Βλάγκας, η Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας κα Άννα Μαγαλιού ,το μέλος τοπικού Συμβουλίου κα Αποστολίνα Σαίτη ,ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δ.Τεμπών κ.Λάμπρος Ζάρρας ,Πρόεδροι Συλλόγων και φορέων .

Ο Κ. ΚΟΛΛΑΤΟΣ

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Κ. Κολλάτος για την εθνική επέτειο ανέφερε τα εξής:

“Η 28η Οκτωβρίου είναι μια ημέρα γιορτής και εθνικής υπερηφάνειας για την πατρίδα μας. Το έπος του ’40 δεν ήταν απλά μία προσπάθεια απόκρουσης ενός εισβολέα.
Μια χούφτα Έλληνες, με ελάχιστα εφόδια τόλμησαν να ορθώσουν το ανάστημά τους και να αντισταθούν στις σιδερόφραχτες και άρτια εξοπλισμένες στρατιές του φασισμού. Μία χούφτα Έλληνες,  αλλά ψυχές συσπειρωμένες. Μια γροθιά με έναν στόχο. Την υπεράσπιση του πολιτισμού απέναντι στη βαρβαρότητα.
Οι Έλληνες δεν αγωνίστηκαν μόνο για το έδαφος, αλλά και για τα κληροδοτήματα της ελληνικής ιστορίας, του ελληνικού πολιτισμού.
Κι αυτή την ελευθερία υπερασπίστηκαν,  γιατί αυτή είναι, που κάνει τον άνθρωπο σημαντικό και τον πολιτισμό του αθάνατο.
Στα βουνά της Αλβανίας οι Έλληνες υπερασπίστηκαν όλες τις προγονικές αξίες. Μέσα στο χιόνι έδιναν τη μάχη για να μην σιγήσει το ελληνικό πνεύμα. Κι έτσι κατάφεραν να δείξουν στην ανθρωπότητα ότι η υπεροχή δεν ανήκει στο πλήθος. Ανήκει στο πάθος. Ανήκει σ’ εκείνους που αψηφούν κάθε απειλή και κίνδυνο  για να υπερασπιστούν ιδανικά κι αξίες.
Σήμερα, το μήνυμα για εθνική ενότητα και πίστη σε αρχές και  αξίες είναι πάλι επίκαιρο. Κάθε γενιά αντιμετωπίζει τις δικές της προκλήσεις. Κάθε γενιά καλείται να επιδείξει τις δικές της αντιστάσεις, να πει τα δικά της μεγάλα «ΟΧΙ».
Σήμερα η ελευθερία και η δημοκρατία μπορεί να μην απειλούνται πια από τις ορδές του φασισμού και του ναζισμού. Υπάρχουν όμως απειλές περισσότερο αδιόρατες και πιο αθόρυβες. Για αυτό και ο  αγώνας είναι αγώνας ενάντια στις ηθικές και αξιακές εκπτώσεις, ενάντια στην  ισοπέδωση, την αναξιοκρατία και την αναξιοπιστία  που πνίγει τις ελπίδες και τα όνειρα των νέων μας.
Ο σημερινός εορτασμός εμπεριέχει ένα πολύ σημαντικό δίδαγμα.  Ο στόχος, όσο υψηλός ή όσο δύσκολος κι αν είναι, μπορεί να επιτευχθεί.  Κάθε γενιά αντιμετωπίζει τις δικές της ιστορικές προκλήσεις. Και σήμερα, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας, έχουμε χρέος να προχωρήσουμε ενωμένοι, με  θέληση, με αλληλεγγύη και αποτελεσματικότητα, για να ξεπεράσουμε τις πολυμέτωπες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε”.

gon3ΣΤΟ ΣΥΚΟΥΡΙΟ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα ο εορτασμός της 28ης  Οκτωβρίου στη Δημοτική Κοινότητα Συκουρίου του Δ.Τεμπών.

Αρκετοί  πολίτες  έδωσαν το παρών στις εκδηλώσεις. Μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων  Κωνσταντίνου & Ελένης  ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνήμειο.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Κώστας Νταφούλης, ο Διοικητής 361 ΠΑΠ, ο Διοικητής Α.Τ Περιφέρειας, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ιωάννης Αργυρίου ( αντιπρόεδρος ΔΕΥΑΤ), Γιώργος Μανώλης, Παναγιώτης Γκατζόγιας , ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Συκουρίου κ. Γεώργιος Καλότυχος, ο Περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Πουτσιάκας  και,Πρόεδροι Συλλόγων και φορείς της περιοχής.

Ακολούθησε παρέλαση μαθητών, προσκόπων και της φιλαρμονικής.

Μετά το τέλος της παρέλασης δόθηκε δεξίωση στο Δημοτικό Κατάστημα Συκουρίου.

Ο Γ. ΜΑΝΩΛΗΣ

gon1 gon2Ο Γιώργος Μανώλης, επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Τεμπών με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, αναφέρει:

«Ο διαχρονικός αγώνας των Ελλήνων για Ελευθερία , Αξιοπρέπεια  και Δικαιοσύνη αναδεικνύεται σε όλο του το μεγαλείο σε μερικές από τις σημαντικότερες σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας του Έθνους μας.

Στις σελίδες που αφορούν το Κεφάλαιο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος- Γερμανική Εισβολή- Τριπλή Κατοχή – Εθνική Αντίσταση- Απελευθέρωση, που ξεκίνησε να γράφεται στις 28 Οκτωβρίου του 1940 κι ολοκληρώθηκε με την αποχώρηση των γερμανών κατακτητών από τη χώρα μας το 1944. Αποτυπώνεται περήφανα η στιγμή που ο τότε Κυβερνήτης της Ελλάδος Ιωάννης Μεταξάς, εκφράζοντας το σύνολο του ελληνικού λαού, είπε ένα αποφασιστικό και ξεκάθαρο ΟΧΙ στον Ιταλό πρέσβη και εκπρόσωπο του φασιστικού καθεστώτος Μουσολίνι, που είχαν το θράσος να απαιτήσουν να μετατρέψουν την Πατρίδα μας σε χώρα υποτελή του Ιταλο-γερμανικού Άξονα.

Οι Έλληνες σε αυτήν την κρίσιμη για την επιβίωση του Έθνους μας στιγμή, επέδειξαν πρωτοφανή ενότητα και ομοψυχία.

Άφησαν στην άκρη αυτά που τους χώριζαν και πρόταξαν το εθνικό συμφέρον.

Την υπεράσπιση των πάτριων εδαφών.

Τόλμησαν και τα έβαλαν με έναν αντίπαλο που φαινόταν ότι είναι ισχυρότερος, αλλά στην πράξη αποδείχθηκε ανίκανος να τα βάλει με τους αποφασισμένους να υπερασπιστούν την ελευθερία τους Έλληνες.

Ο Λαός μας αντιστάθηκε, τιμώντας τις ιστορικές του παρακαταθήκες.

Δεν τρομοκρατήθηκε, δεν καθυποτάχτηκε, δεν εκμαυλίστηκε, δεν εξαγοράστηκε, πλην ελαχίστων περιπτώσεων.

Είμαστε ο μόνος λαός που δεν έστειλε εθελοντικό σώμα στο Ανατολικό Μέτωπο, στο πλευρό των ναζιστικών στρατευμάτων. Η Ελλάδα μάλιστα έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι η χώρα που υπέστη τις πρώτες μαζικές δολοφονίες αμάχων σε όλη την Ευρώπη.

Στην Ελλάδα εγκαινίασαν οι Ναζί τη βάρβαρη πρακτική της τιμωρίας άμαχων αθώων, στη λογική του αποκρουστικού ναζιστικού δόγματος της συλλογικής ευθύνης.

Ένα δόγμα που από ότι φαίνεται, έχει μείνει κατάλοιπο στα αρρωστημένα μυαλά κάποιων από τους σύγχρονους απογόνους τους, κατευθύνοντας τις πράξεις και τις συμπεριφορές τους.

Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη, που δεν πήραν τίποτε από όσα δικαιούτο, καμία καταβολή  πολεμικών επανορθώσεων, αλλά  ούτε και επιστροφή των αναγκαστικών κατοχικών δανείων, δεν μας επέτρεψαν να γευτούμε το αποτέλεσμα του αγώνα μας.

Όμως ούτε αυτό μας αναγνωρίστηκε και την κρίσιμη στιγμή, την περίοδο που είχαμε την ανάγκη από την αλληλεγγύη των χθεσινών ηττημένων και σημερινών εταίρων στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης αλλά και τις δικές μας λανθασμένες επιλογές, λοιδορηθήκαμε και συκοφαντηθήκαμε όσο κανένας άλλος λαός.

Μας επιβλήθηκε μια νέου τύπου κατοχή,

Μια κατοχή που δεν χρειάζεται ούτε όπλα, ούτε στρατό κατοχής.

Αρκούν μερικοί καλοντυμένοι τεχνοκράτες και απρόσωποι τραπεζικοί μηχανισμοί.

Παράλληλα, επιχειρήθηκε να επιβληθεί ενός νέου τύπου ιδεολογική τρομοκρατία, στα ναζιστικά πρότυπα της λογικής της συλλογικής ευθύνης, στόχος της οποίας είναι να μετατραπεί ο σημερινός πολίτης σε συνειδητό ραγιά, ώστε να θεωρεί ότι η υποταγή και η απαξίωση του αποτελούν μια δίκαιη αυτοτιμωρία για τα λάθη που έκανε.

Μια πράξη κάθαρσης των αμαρτιών του παρελθόντος, μια στάση ιστορικά αναγκαία και επιβεβλημένη στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

Σε αυτή την νέου τύπου ιδεολογική τρομοκρατία πρέπει να αντισταθούμε.

Δεν μπορούμε να γιορτάζουμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και να αποδεχόμαστε αυτή τη λογική που θέλουν να μας επιβάλλουν.

Δεν μπορεί κανείς να αποκαλεί τον εαυτό του πατριώτη αποδεχόμενος, έστω και δια της ανοχής , τα σύμβολα του ναζισμού.

Στην πολιτική, στην οικονομία, στον τρόπο σκέψης.

Η αποδοχή ή ακόμη και η ανοχή των συμβόλων αυτών στην καθημερινότητά μας, είναι ουσιαστικά συνενοχή.

Είναι προσβολή του ανθρώπινου πολιτισμού, του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αλλά στην πατρίδα μας είναι κάτι περισσότερο: είναι προσβολή της ιστορίας μας.

Στον τόπο μας έγιναν ολοκαυτώματα, δεν έχουμε δικαίωμα να μην θυμόμαστε, να ξεχνάμε, να μην γνωρίζουμε.

Η γνώση της Ιστορίας δεν είναι εθνικισμός, βοηθά στην κατάκτηση της εθνικής αυτογνωσίας.

Χάνοντας την ιστορική μας μνήμη, χάνουμε την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά μας.

Χάνουμε την ταυτότητά μας.

Ο αγώνας λοιπόν για ελευθερία και για τη στήριξη του δημοκρατικού φρονήματος των πολιτών ,αποκτά τις μέρες μας κρίσιμη ιστορική σημασία.

Μεγαλύτερη κι από τα καλύτερα οικονομικά προγράμματα που υποτίθεται πως θα μας βγάλουν από την κρίση στην οποία έχουμε περιέλθει.

Η συνείδηση της ατομικής ελευθερίας κι αξιοπρέπειας είναι οι ισχυρές βάσεις που θα στηριχθεί η νέα εθνική προσπάθεια, ώστε να υπάρξει ξανά προοπτική στην Πατρίδα μας».

Χρόνια πολλά  Ελλάδα».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ