ΑΥΞΗΣΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ

Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων, τα οποία ζητούν οι δανειστές από την κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει η έγκριση και εκταμίευση της υπο-δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Μαζί  με το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών – το οποίο μπαίνει στην τελική ευθεία με την κατάθεσή του σήμερα στη Βουλή – θεωρούνται «κλειδιά» για να «ξεκλειδώσει» την εκταμίευση της δόσης η οποία εκκρεμεί, καθώς η ψήφιση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων από τη Βουλή δεν είχε καλύψει ούτε το 1/3 όσων έπρεπε να κάνει η Αθήνα, προκειμένου να ανοίξουν οι «κάνουλες» της δανειοδότησης από τους εταίρους.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διάσκεψης των Προέδρων, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα ξεκινήσει αύριο το απόγευμα στην επιτροπή Οικονομικών, με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο με την ψήφισή του από την Ολομέλεια. Το σχέδιο νόμου θα έχει γίνει νόμος του κράτους μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, καθώς θα εισαχθεί, με διαδικασίες κατεπείγοντος, στην Ολομέλεια της Βουλής στις 10 το πρωί του Σαββάτου και η σχετική συνεδρίαση είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί, με την ψήφισή του, στις 8 το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Με αυτό εκπληρώνονται οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα βάσει του νέου Μνημονίου για αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση του ΤΧΣ, υιοθέτηση συστήματος αξιολόγησης των διοικήσεων και για τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα, θα αρχίσει αύριο το πρωί, με τη διαδικασία του επείγοντος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα με στόχο να έχει ψηφιστεί μέσα στην εβδομάδα από την Ολομέλεια.

Ατοκες δόσεις για χρέη στην εφορία

Αλλάζει προς το ευνοϊκότερο το καθεστώς για ρύθμιση χρεών με άτοκες δόσεις, για οφειλέτες που χρωστούν κάτω από 5.000 ευρώ. Ενώ δηλαδή πριν, για να είναι άτοκες οι δόσεις, ίσχυε περιουσιακό κριτήριο να μην ξεπερνά η περιουσία του οφειλέτη τις 150.000 ευρώ βάσει του Ε9, πλέον αυτό αλλάζει και με διάταξη στο πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε (άρθρο 51) η αξία των ακινήτων εξετάζεται όπως αυτή αποτυπώνεται στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα, η προηγούμενη ρύθμιση έλεγε πως όσοι χρωστούν έως 5.000 ευρώ δικαιούνται άτοκες δόσεις, εφόσον η ακίνητη περιουσία τους -όπως προκύπτει από την δήλωση Ε9- δεν ξεπερνά τις 150.000 ευρώ συνολικά,  περιλαμβάνοντας έτσι και τα εκτός σχεδίου χωράφια. Αντιθέτως, με τη νέα διατύπωση, εξετάζεται αν ξεπερνά τις 150.000 «η αξία της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, όπως υπολογίζεται για τον προσδιορισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και η οποία προκύπτει από την τελευταία δήλωση -πράξη προσδιορισμού του φόρου», όπου εκεί υπολογίζονται  μόνον τα κτίσματα και τα εντός αντικειμενικού συστήματος οικόπεδα.

Φορολογικές ρυθμίσεις για τα ενεργειακά

Αποσαφηνίζεται ότι η αύξηση  του συντελεστή ΕΦΚ του πετρελαίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, από 66 ευρώ σε 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, ισχύει για την περίοδο από 1/10/2015 έως 30/09/2016 (παρ. 1, άρθρο 51). Στη συνέχεια ο φόρος εξισώνεται πλήρως με ό,τι ισχύει για τις υπόλοιπες χρήσεις.

Βελτιώνεται η υφιστάμενη διάταξη που προβλέπει την διατήρηση του μηδενικού επιτοκίου για τους οικονομικά ασθενέστερους μικροοφειλέτες, εφόσον πληρούν αθροιστικά κάποιες προϋποθέσεις. Ειδικότερα, ορίζεται ότι η αξία της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη θα καθορίζεται από την πράξη προσδιορισμού του ΕΝΦΙΑ. (παρ. 4, άρθρο 51)

Προβλέπεται η μεταφορά 500 οργανικών θέσεων από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ. (παρ. 1, άρθρο 53)

Αυξάνεται από 3.500 σε 4.020 ο αριθμός των υποθέσεων φορολογικού και τελωνειακού ενδιαφέροντος που μεταφέρονται από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ, προκειμένου να αποφεύγονται επικαλύψεις αρμοδιοτήτων. (παρ. 2, άρθρο 53).

Μικρές ζυθοποιίες

Η πρόβλεψη για καταβολή του 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην μπύρα θα αφορά πλέον περιπτώσεις όπου η παραγωγή μέχρι 15.000 εκατόλιτρα, έναντι των 200.000 εκατόλιτρων ως σήμερα. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις το ποσοστό αυξάνεται από το 55% ως και το 75% του ΕΦΚ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ