Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓ. ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΑΓΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Η προσωπικότητα του Αγίου Αχιλλίου αλλά και η ιστορία της Βασιλικής του, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τα εγκαίνια του νέου ναού, αποτέλεσαν το επίκεντρο των εργασιών της 4ης επιστημονικής ημερίδας Λαρισαϊκών Αγιολογικών Σπουδών που διοργάνωσε την Πέμπτη στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου.

«Στο πλαίσιο των εργασιών ανάδειξης του μνημείου ήρθαν στο φως νέα σπουδαία αρχαιολογικά δεδομένα, με την ανέγερση του ναού να χρονολογείται στα μέσα του 6ου αιώνα και την ύπαρξή του να μαρτυρείται μέχρι και τα μέσα του 14ου αιώνα», υπογράμμισε στην εισήγησή της με θέμα «Τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα για τη Βασιλική του Αγίου Αχιλλίου Λάρισας» η αρχαιολόγος, προϊσταμένη του τμήματος Βυζαντινών Χώρων Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας Α. Γιαλούρη.

Στην προβολή του Αγίου Αχιλλίου και της εποχής του στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας αναφέρθηκε η Στ. Σδρόλια, αρχαιολόγος, αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, με τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου π. Αχ. Τσούτσουρα να αναφέρεται στο πρόσωπο του αγίου μέσα από τα κείμενα αγιορειτών υμνογράφων.

Οι εργασίες της ημερίδας ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση του χρονικού της αρπαγής των λειψάνων του αγίου από τη Λάρισα από το Βούλγαρο τσάρο Σαμουήλ και τη μεταφορά τους στη Μικρή Πρέσπα,  από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο.

«Μεγάλη η ανάγκη τέτοιου είδους πρωτοβουλίες να έχουν συνέχεια, ειδικά στη δύσκολη περίοδο που περνά ο τόπος μας», ήταν η σύντομη τοποθέτηση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου, ο οποίος έκλεισε την ημερίδα ευχαριστώντας ομιλητές και ακροατήριο.

Την εκδήλωση συντόνισαν ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης π. Αχ. Τσούτσουρας και ο δρ. Βυζαντινής Φιλολογίας του ΑΠΘ Χαρ. Στεργιούλης.

Ειρήνη Παπουτσή.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ