ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΤΕ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΚΑΒ

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, κατέθεσε ο βουλευτής νομού Λάρισας και Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα τον άμεσο κίνδυνο απώλειας του κονδυλίου του ΕΣΠΑ για την προμήθεια ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, αν μέχρι το τέλος του χρόνου δεν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός.

«Στο συγκεκριμένο θέμα δεν χωρούνε αντιπολιτευτικές κορώνες. Δυστυχώς, οι απίστευτες γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι πολιτικές σκοπιμότητες, είναι οι αιτίες που ένας διαγωνισμός που μπορεί να αναβαθμίσει το σύστημα υγείας, κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί ποτέ και να χαθούν οριστικά τα χρήματα για τα νέα ασθενοφόρα. Καλώ την Κυβέρνηση να αφήσει στην άκρη τις  ευθυνοφοβίες της και να ολοκληρώσει άμεσα τον διαγωνισμό», ήταν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του Λαρισαίου πολιτικού.

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή:

Από το 2007 αποτελεί πάγιο αίτημα του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), η αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του στόλου του, με νέα και πλήρως εξοπλισμένα οχήματα.

Ο διαγωνισμός που ξεκίνησε το 2007, ματαιώθηκε το 2009 και επαναπροκηρύχθηκε το 2012, είναι αυτός που τρέχει μέχρι και τώρα. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που αφορά 167 ασθενοφόρα και 19 κινητές μονάδες, ένα σύνολο δηλαδή 186 οχημάτων. Από αυτά τα 186 οχήματα, για τα 90 ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί και υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τα υπόλοιπα 96, μιας και ο συγκεκριμένος διαγωνισμός διενεργείται μέσω περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων ΕΣΠΑ και εάν δεν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, τα προϋπολογισμένα χρήματα θα χαθούν οριστικά και το σύστημα υγείας της χώρας θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα.

Το ΕΚΑΒ Αττικής για παράδειγμα σήμερα διαθέτει  130 οχήματα, τα μισά από τα οποία  είναι ακινητοποιημένα λόγω μηχανικών βλαβών και  τα υπόλοιπα είναι   δεκαπενταετίας, με πολλά προβλήματα και με πάνω από ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα το καθένα. Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ προσφέρουν τεράστιες υπηρεσίες στους Έλληνες πολίτες και πολλές φορές πέρα και από τα προβλεπόμενα. Ο εκσυγχρονισμός του στόλου λοιπόν, είναι πιο αναγκαίος από ποτέ αλλιώς το ΕΚΑΒ κινδυνεύει να οδηγηθεί σε κλείσιμο.

Το 2014 η Κυβέρνηση της ΝΔ, έτρεξε γρήγορα τον διαγωνισμό, φτάνοντάς τον, σε τελικό στάδιο. Όπως επίσης είχε προϋπολογίσει και 15 εκατ. Ευρώ για έξοδα κίνησης και ζημιών, από τα οποία η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, διέθεσε μόνο τα μισά.

Τώρα οφείλετε, να υπερκεράσετε τις όποιες ενστάσεις και να ολοκληρώσετε εγκαίρως τον πολύ σημαντικό διαγωνισμό για την χώρα.

Κατόπιν όλων αυτών ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ

  1. Προτίθεστε να ολοκληρώσετε τον διαγωνισμό προμηθειών των 96 ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, ως το τέλος του χρόνου, ώστε να μην χαθεί η ευκαιρία εκσυγχρονισμού του στόλου και ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας;
  2. Σε ποιο σημείο βρίσκεται ο συγκεκριμένος διαγωνισμός;
  3. Προτίθεστε να καλέσετε σε ενημέρωση την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της βουλής;
  4. Σε περίπτωση που ο διαγωνισμός δεν ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου, έχετε προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να υπάρξει παράταση του προγράμματος και να μην χαθούν τα χρήματα;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ