ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ SUDOKU

Ένας 25χρονος φοιτητής βρισκόταν σε διακοπές για σκι, όταν το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε τέτοιου είδους διακοπές συνέβη: μια χιονοστιβάδα. Ο νεαρός άνδρας ήταν θαμμένος κάτω από το χιόνι, και ο εγκέφαλός του ήταν χωρίς οξυγόνο για 15 ολόκληρα λεπτά, αναφέρει ο επιστημονικός συγγραφέας Μο Costandi στο The Guardian. Επέζησε, αλλά η δοκιμασία άφησε το σημάδι της, προκαλώντας του δυσκολίες όταν προσπαθούσε να περπατήσει ή να μιλήσει.

Και στη συνέχεια, λίγες εβδομάδες μετά το ατύχημα, του συνέβη κάτι πιο περίεργο: Κάθε φορά που προσπαθούσε να περάσει την ώρα με ένα ωραίο παιχνίδι sudoku, είχε επιληπτική κρίση. Η περίπτωσή του δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο την Δευτέρα στο περιοδικό JAMA Neurology.

Το Πρόβλημα: Όταν – και μόνο όταν – ο 25χρονος έπαιζε sudoku, συμπληρώνοντας το μικρό παζλ με το δεξί του χέρι, το αριστερό του χέρι άρχιζε να κουνιέται παρά τη θέλησή του. Αλλά όταν σταματούσε το sudoku, σταματούσαν και οι κρίσεις. Μπορούσε να διαβάζει και να λύνει μαθηματικά προβλήματα χωρίς πρόβλημα, αλλά όταν προσπαθούσε να κάνει οτιδήποτε παρόμοιο με το sudoku – όπως το να βάζει ένα σύνολο αριθμών στη σειρά, από το μικρότερο στο μεγαλύτερο – οι κρίσεις άρχιζαν και πάλι.

Η Διάγνωση: Οι γιατροί του στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου διαπίστωσαν ότι είχε αντανακλαστική επιληψία, κρίσεις που προκαλούνται από κάποιου είδους εξωτερικό ερέθισμα. Έχετε ακούσει γι αυτό το είδος της επιληψίας – είναι μια άλλη εκδοχή του είδους που προκαλούν τα έντονα φώτα που αναβοσβήνουν. Πολλοί ίσως θυμούνται -στη δεκαετία του ’90- τις επιληπτικές κρίσεις που πάθαιναν εκατοντάδες παιδιά στην Ιαπωνία, από ένα επεισόδιο του Pokemon.

Ο συγκεκριμένος φοιτητής εγκατέλειψε το sudoku, και οι επιληπτικές κρίσεις του σταμάτησαν. Μια ιατρική υπόθεση που προβληματίζει…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ