ΚΚΕ ΚΑΙ ΚΝΕ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟ “ΟΧΙ” ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συναυλία με ερασιτεχνικά συγκροτήματα, η οποία έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου 1940, που διοργάνωσαν οι Οργανώσεις Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Την κεντρική ομιλία έκανε η Βάσω Τσιάτσιου, μέλος της Σ.Π. Θεσσαλίας της ΚΝΕ.

Παρουσιάστηκε θεατρικό αναλόγιο με θέμα: «Μορφές νέων αγωνιστών της Λάρισας τη  δεκαετία του ‘40», με επίκεντρο νέους αγωνιστές εργατόπαιδα, αγροτόπαιδα, μαθητές, σπουδαστές, που έδωσαν τη ζωή τους, για τη λευτεριά του λαού μας, για μία άλλη κοινωνία που ο λαός θα είναι αφέντης στον τόπο του.

40Νέους όπως η Δήμητρα Τσάτσου, ο Αχιλλέας Δενδραμής, ο Άκης Μπάτζιος, ο Άγγελος Τσιτώτας, ο Μιχάλης Κυρίτσης, ο Βλαδίμηρος Κωστίμπας, ο Σίλας Λουλές και χιλιάδες άλλοι. Τα στοιχεία για  τη δημιουργία του θεατρικού αναλογίου ήταν αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας, ομάδας μαθητών της Τομεακής Οργάνωσης Μαθητών Λάρισας. Οι μαθητές με την εργασίας τους συγκίνησαν και κέρδισαν το χειροκρότημα του κόσμου…

Στη  συναυλία συμμετείχαν τα συγκροτήματα BRAINDROP & ILEX ft. ΘΚ, LUMINOSITY, ΕΝΑΛΛΑΞ και ΕΔΕΜ. Με  ροκ  αλλά και με hip-hop νότες ανέβασαν τους ρυθμούς και χάρισαν μία πολύ όμορφη και διασκεδαστική βραδιά.

Στην ομιλία της η Βάσω Τσιάτσιου, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι:

«Αυτές τις μέρες που συμπληρώθηκαν 75 χρόνια από την έναρξη του Ιταλοελληνικού πολέμου, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις, ακούστηκαν διάφορα μηνύματα από την κυβέρνηση, άλλους πολιτικούς φορείς. Κανείς τους όμως δεν αναφέρθηκε στην πραγματική αλήθεια, τη μοναδική αλήθεια που έγραψαν οι λαοί με τον ακαταμάχητο ηρωισμό, την πάλη και τις θυσίες τους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, που συστατικό στοιχείο του υπήρξε και ο ελληνοϊταλικός, ήταν το αποτέλεσμα των αντιθέσεων μεταξύ των τότε ιμπεριαλιστικών χωρών για το ξαναμοίρασμα του κόσμου. Τον πόλεμο τροφοδότησε η καπιταλιστική κρίση της δεκαετίας του ’30.

Ο καπιταλισμός, το σύστημα που ζούμε, γεννά οικονομικές κρίσεις, οι κρίσεις γεννάνε πολέμους, καθώς ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα. Όταν δεν τα βρίσκουν στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων για το πώς θα μοιράσουν τα κέρδη τους τα μεγάλα μονοπώλια, τότε βάζουν τους λαούς να σφαχτούν για να ξαναμοιράσουν καλύτερα την «πίτα των κερδών». Σε τέτοιες συνθήκες αναπτύσσεται το πιο βρώμικο και δολοφονικό παιδί του καπιταλισμού, ο φασισμός-ναζισμός που σήμερα εκφράζεται πολιτικά από το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής που καλλιεργεί το μίσος και το ρατσισμό ανάμεσα στους λαούς και παίζει το ρόλο του μπράβου της αστικής τάξης, έτοιμη κάθε φορά να τσακίσει το εργατικό λαϊκό κίνημα και την πρωτοπορία του, το ΚΚΕ.

Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά επικρατεί η λογική που λέει ότι «τίποτα δεν αλλάζει». Σήμερα που επικρατεί η ηττοπάθεια και η μοιρολατρία σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Έτσι και τότε η κυρίαρχη λογική ήταν αυτή, «να κάτσουμε στα αυγά μας γιατί οι Ναζί είναι ανίκητοι και δεν μπορούμε να τους αντισταθούμε». Όμως σήμερα παίρνουμε παράδειγμα από τον τιτάνιο ηρωικό αγώνα που οργάνωσε το Κόμμα μας, το ΚΚΕ, που ο πόλεμος το βρήκε στην παρανομία με χιλιάδες μέλη και στελέχη του στα μπουντρούμια και στις εξορίες και παρόλα αυτά ηγήθηκε του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, οργανώνοντας την αντίσταση του λαού. Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ ιδρύθηκε το ΕΑΜ, ένα χρόνο αργότερα το ένοπλο τμήμα του ο ΕΛΑΣ και η θρυλική ΕΠΟΝ που συσπείρωνε χιλιάδες νέους στις γραμμές της. Στα χρόνια της Κατοχής αλλά και μετά το ΚΚΕ έγινε ο εμπνευστής, ο καθοδηγητής, ο νους και η ψυχή του λαϊκού αγώνα. Χιλιάδες από τα καλύτερα παιδιά του έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση από ξένους και ντόπιους εκμεταλλευτές(…)

Όπως τότε έτσι και σήμερα ο αντίπαλος της εργατικής τάξης και της νεολαίας είναι ο ίδιος. Είναι το εκμεταλλευτικό σύστημα, ο καπιταλισμός που πότε με το μαστίγιο και πότε με το καρότο επιχειρεί να τρομοκρατήσει το λαό, να καλλιεργήσει αυταπάτες και ψεύτικες ελπίδες, να εγκλωβίζει σε ψευτοδιλήμματα και να νομιμοποιεί στη συνείδηση χιλιάδων ανθρώπων αυτήν την βάρβαρη πολιτική. Είναι αυτό το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά πολέμους και προσφυγιά, που κάνει τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών. Καλούμε όλο το λαό, όλους του νέους να μην εξοικειωθούν με τις εικόνες των τελευταίων ημερών, αλλά να γυρίσουν την πλάτη στο ρατσιστικό δηλητήριο της Χρυσής Αυγής, να δυναμώσουν την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, στους μετανάστες(…)

Οι εκμεταλλευτές, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές από τη μία μεριά και η εργατική τάξη, ο λαός από την άλλη, είναι δύο κόσμοι σε διαρκή αναμέτρηση. Ποτέ δεν είχαν και δε θα έχουν κοινά συμφέροντα. Οι καπιταλιστές θέλουν μια “πατρίδα” που θα εξασφαλίζει την κερδοφορία τους και το ξεζούμισμα των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι και τα παιδιά τους έχουν ανάγκη από μια πατρίδα λεύτερη από ντόπιους και ξένους εκμεταλλευτές. Γι’ αυτό ο μόνος γνήσιος, αληθινός πατριωτισμός είναι ο αγώνας για να πάρει ο λαός τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του με τη δική του εξουσία και όχι οι θυσίες για να σωθούν οι καπιταλιστές και οι συμμαχίες τους, όπως σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Οι εργαζόμενοι και τα παιδιά τους δεν πρέπει να έχουν καμία εμπιστοσύνη στους καπιταλιστές και τους πολιτικούς τους, στις κυβερνήσεις τους. Με οργάνωση και το δικό μας αγώνα, μπορούμε να φέρουμε τα πάνω κάτω. Μπορούμε να έχουμε όσα αξίζουμε και όχι να ελπίζουμε στα “ψίχουλα” που θα περισσέψουν απ’ το τραπέζι των εκμεταλλευτών.

Οι θυσίες στην πάλη, ο μαζικός λαϊκός ηρωισμός θα φέρουν αποτέλεσμα: Μια καλύτερη ζωή. Για να κάνει ο λαός κουμάντο στον πλούτο που παράγει, με την εξουσία στα χέρια του, χωρίς μονοπώλια και εκμεταλλευτές. Καλούμε τις νέες και τους νέους να έρθουν μαζί μας, να οργανωθούν στην ΚΝΕ. Να μπουν στον αγώνα για το γκρέμισμα του συστήματος της εκμετάλλευσης και της ανεργίας! Για τη νέα κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, του δίκιου, της ζωής με σύγχρονα δικαιώματα, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Ανανεώνουμε το αγωνιστικό μας ραντεβού στα μαθητικά συλλαλητήρια στις 2 Νοέμβρη, στα φοιτητικά συλλαλητήρια 5 Νοέμβρη και κορυφώνουμε στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 12 Νοέμβρη. Οι νέοι και οι νέες της ΚΝΕ στεκόμαστε περήφανοι δίπλα στην εκατοστάχρονη ζωή του Κόμματος. Τιμάμε καθημερινά τα 50 χρόνια από τη ίδρυση της οργάνωσης μας. Διαπαιδαγωγούμαστε με αγώνα, γνώση , τόλμη και αντοχή. Στων φρουρών το πείσμα θα σταθούμε ορθοί γιατί οι κομμουνιστές έχουν στις καρδιές ατσάλι και φλόγα στην ψυχή».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ